Zašto Zapad odbija pokrenuti istragu o eksploziji na plinovodu Sjeverni tok

Al Jazeera je razgovarala s nizom stručnjaka o istragama u vezi s napadom i stavu Washingtona o tome, u kontekstu optužbi koje je iznio američki novinar Seymour Hersh da je američka obavještajna služba odgovorna za eksploziju.

Eksplozije na plinovodu Sjeverni tok Moskva smatra aktom međunarodnog terorizma (Reuters)

Odbijanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) ruskog zahtjeva za formiranje međunarodne istražne komisije o eksploziji na plinovodu “Sjeverni tok” nije predstavljalo iznenađenje za brojne stručnjake s kojima je razgovarala Al Jazeera.

Rusija je tražila da se formira nezavisna međunarodna istražna komisija o sabotaži plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u septembru prošle godine.

Rezoluciju su odobrile tri od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, a to su Rusija, Kina i Brazil, dok su ostale članice Vijeća (Amerika, Britanija, Francuska, Albanija, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švicarska i Ujedinjeni Arapski Emirati) bile suzdržane.

Al Jazeera je razgovarala s nizom stručnjaka o istragama u vezi s napadom i stavu Washingtona o tome, u kontekstu optužbi koje je iznio američki novinar Seymour Hersh da je američka obavještajna služba odgovorna za eksploziju.

Ko je digao plinovod u zrak?

Robert Pearson, profesor međunarodnih odnosa na poznatoj Vojnoj akademiji West Point, i Matthew Wallin, izvršni direktor American Security Projecta (istraživačkog centra usmjerenog na vojna pitanja), složili su se da nije moguće procijeniti ko stoji iza napada s obzirom na to da nema dovoljno informacija.

U isto vrijeme, David Des Roches, bivši dužnosnik Pentagona i predavač na Fakultetu nacionalne odbrane u Washingtonu, rekao da postoji nekoliko strana koje imaju motive i koristi od ove eksplozije. Skrenuo je pažnju da je i Rusija među njima, jer je željela kazniti Zapad i izazvati energetsku krizu u zimu 2022. u zapadnoj Evropi.

Dodao je kako postoji mogućnosti da je to neka od zemalja u blizini Rusije koja nema dobre odnose s Moskvom, poput Ukrajine ili Poljske. Možda je u pitanju i neka od članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) koja je zabrinuta zbog “glupe njemačke teorije” da će trgovina s Rusijom poboljšati rusko ponašanje.

Može se reći da su to napravile i Sjedinjene Američke Države (SAD), zaključio je.

Što se tiče Stevena Pifera, stručnjaka za evropska pitanja i razoružanje sa Instituta Brookings, rekao je: “Još ne znamo ko je odgovoran za uništenje plinovoda Sjeverni tok. I dalje mislim da su to možda učinili Rusi kako bi okrivili Ukrajinu.”

Dodao je da je uništenje plinovoda prekinulo dotok plina u Evropu, te omogućilo ruskoj kompaniji Gazprom da se pozove na višu silu kako bi izbjegla plaćanje kazni za neispunjavanje svojih obveza isporuke plina. Štaviše, čini se da se ista stvar dogodila 2009. godine, kada je Gazprom htio izaći iz ugovora s Turkmenistanom bez plaćanja ugovorne kazne.

Zašto SAD odbija nezavisnu istragu

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih Amerika odbija provođenja nezavisne međunarodne istrage, Robert Pearson je istakao da SAD podržava tekuće istrage o eksplozijama koje trenutno provode Švedska, Danska i Njemačka.

Dodao je kako je neprecizno govoriti da Washington odbija dopustiti nezavisnu istragu, naglasivši da je američka misija pri Ujedinjenim narodima izrazila uvjerenje da Rusija ima za cilj diskreditirati tekuće istrage i utjecati na rezultate na način koji podržava unaprijed određen ruski politički narativ.

“S obzirom na dugu i javno dokumentiranu historiju političkih dezinformacija Moskve, mislim da postoji opravdana zabrinutost u vezi s rezolucijom koju je Rusija podnijela Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je. Napominje da će istraga koju vodi Rusija imati mnogo manje vjerodostojnosti od istraga koje provodi jedna od gore spomenutih evropskih zemalja.

S druge strane, Des Roches smatra da “Sjedinjene Američke Države nisu jedna od država plinovoda i čekaju da vide ishod evropskih istraga o eksploziji”, dodajući da je Rusija zemlja koja također može provoditi vlastite istrage.

Kaže da za većinu zemalja ruska istraga ne bi bila vjerodostojna, sugerirajući da je američka vlada osjetila da će istraga Vijeća sigurnosti omogućiti i Rusiji i Kini da utječu na istragu.

Optužbe na račun CIA-e

U nedavno objavljenom članku, američki istraživački novinar Seymour Hersh tvrdi da su ronioci američke mornarice, uz pomoć Norveške, postavili eksploziv u junu prošle godine koji je detoniran tri mjeseca kasnije. Administracija predsjednika Joea Bidena kritizirala je takve informacije, opisujući ih kao ”potpuno pogrešne”

Matthew Wallin kaže kako ne vjeruje onome što je Seymour Hersh rekao o ovom incidentu. Mnogi pouzdani novinari i analitičari ne smatraju to vjerodostojnim, zbog čega su ukazali na značajne nedostatke u njegovom izvještaju.

David Des Roches se složio s tim, rekavši: “Seymour Hersh ima dugu historiju istraživačkog novinarstva, ali nije nepogrešiv. U prošlosti je napravio ozbiljne pogreške, na primjer, izjavivši da je Pakistan držao Osamu bin Ladena u zatvoru gotovo deset godina. Također, Hersh se previše oslanja na pojedinačne i anonimne izvore, tako da može biti doveden u zabludu”.

Izvor: Al Jazeera