Nakon napada u Crnoj Gori: Mogu li mladi bezbjedno putovati Balkanom?

Budući crnogorski predsjednik Jakov Milatović osudio je ‘sramotni čin’ maloljetničkog nasilja u Baru, gdje su napadnuti mladi sportisti iz Sarajeva.

Incident u Baru izazvao je zabrinutost i potakao lavinu reakcija (Reuters)

Napad na mlade sarajevske sportiste u crnogorskom Baru izazvao je brojne reakcije, prvenstveno zabrinutost u Bosni i Hercegovini, ali i diljem regije. Jer, pred nama je ljeto, vrijeme kada mladi namjeravaju bez roditelja krenuti na ljetovanja, pa i u Bar i na cijelu crnogorsku obalu ili na školske ekskurzije.

Da li ih pustiti da idu i živjeti te dane u strahu, u borbi sa mislima – gdje su, jesu li bezbjedni, kada će se konačno vratiti? Uz bojazan da gosti Sarajeva ili Bosne i Hercegovine ne naiđu na sličan odgovor. I u nadi da se to nikada neće desiti.

Dva mlada sportaša Atletskog kluba Sarajevo napala je u subotu u naselju Šušanj u Baru grupa od pet maloljetnih huligana. Prema riječima policije, jedan napadnuti mladić je zadobio lakše povrede, a njegovom klupskom kolegi su konstatovane teške tjelesne povrede prelom nosa i vilične kosti. Zbog ozbiljnosti povreda mladić je prevezen u Klinički centar Crne Gore. Trebao bi biti operisan danas u Sarajevu.

Petorica napadača su uhapšena, ali su ubrzo pušteni na slobodu.

Napad na dvojicu sarajevskih mladih sportaša na crnogorskom primoriju potakao je lavinu kritika, uključujući i one od najviših državnih zvaničnika. Crnogorski predsjednik Jakov Milatović incident je nazvao „neprihvatljivim“, a bivši šef države Milo Đukanović opisao kao „sraman“.

Bijes je dodatno podgrijala poruka jednog od napadača koji se putem društvenih mreža pohvalio o napadu. Prema videoporuci, koju je objavila televizija N1, jedan od napadača je rekao ponosno: „Ona dvojica su završili u Podgorici, jednom slomljen nos, jednom napukle kosti, znači haos”.

Pribinja: Crnogorsko društvo ima problem

„Želim da vjerujem da je u pitanju isključivo maloljetnička delikvencija, i da slučaj nema drugu pozadinu. Tako me uvjeravaju i nadležni, od predsjednika Općine Bar do Vlade iz koje su me kontaktirali i izvijestili da je riječ o povratnicima u krivična djela“, rekla je Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere, čiji je sin lakše povrijeđen u incidentu.

„Zbunjuje me da napadači nisu lišeni slobode. Ako sam dobro razumjela, ukoreni su, ali ne i sankcionisani. Crnogorski zakoni su vrlo fleksibilni [u sličnim slučajevima], što je zabrinjavajuće prije svega za crnogorsko društvo. Ako ovakvi slučajevi ostaju nekažnjeno, oni će generirali nove probleme, vjerovatno teže“, rekla je Pribinja.

Budući crnogorski predsjednik Jakov Milatović zatražio je sistemski odgovor na incident u Baru, upozoravajući na očito ozbiljne anomalije u crnogorskom društvu.

“Mislim da ćemo tek u idućem razdoblju shvatiti koliku izopačenost je pretrpjelo naše društvo u prethodnih 30 godina. Ne možete očekivati da se sve odmah riješi. To su društvene traume za koje je potrebno vrijeme”, ustvrdio je Milatović. Rekao je da je na nasilje neophodno odgovoriti sistemski, jer zbog nedostatka takvi odgovora „porodice preuzimaju stvar u svoje ruke, pa nasilje stvara nasilje“.

Izvinjenje vlasti u Baru

Prema riječima Mila Đukanovića, još uvijek aktulenog šefa zemlje, Crna Gora ne pamti ovakav sramotan čin nasilja i ispričao se gostima iz Sarajeva. Bosna i Hercegovina za njega je prijateljska država.

“Divljački su napadnuti dječaci, mladi sportisti iz prijateljske BiH. Najporaznije od svega bi bilo ako taj vandalski incident ima nacionalni i vjerski predznak”, napisao je Đukanović na društvenoj mreži Twitter. “Nadležni državni organi moraju slučaj rasvijetliti do kraja“, rekao je Đukanović.

Predsjednik Općine Bar Dušan Raičević u izvinjenu na Instagramu je rekao da Atletski klub Sarajevo više od 20 godina dolazi na pripreme u taj grad te da je ovo prvi incident.

Vijest o napadu na sarajevske mlade sportiste na crnogorskom primorju bacila je u sjenu atmosferu crnogorskih i bosanskih nogometnih navijača iz Zenice od prije nekoliko mjeseci, u okviru Lige nacija. Društvenim mrežama još kruže snimci navijača Crne Gore dok pjevaju popularnu bosansku pjesmu „Bosnom Behar probeharao“. Aleksandar Srdanović je o tome napisao: „Gostoprimstva za pamćenje“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada