Hrvatska i Bugarska na EU vrhu, ali po broju odlazaka

Dok je Bugarsku u posljednjih 10 godina napustio svaki deveti, a Hrvatsku svaki deseti stanovnik, 16 članica Evropske unijee bilježi porast stanovništva – najviše Luksemburg i Malta.

Najveće regionalno smanjenje broja stanovnika, u usporedbi s 2011. godinom zabilježeno je u bugarskim i hrvatskim regijama (EPA)

Najveći pad u broju stanovnika u cijeloj Evropskoj uniji imaju Bugarska i Hrvatska, pokazali su podaci koje je prije nekoliko dana objavio Eurostat. Broj stanovnika u ove dvije zemlje u posljednjih deset godina smanjen je za 11 posto, odnosno 10 posto.

Prema rezultatima popisa, od 4,4 miliona stanica koje obuhvataju područje od jednog kvadratnog kilometra na prostoru Unije ukupno 1,8 miliona stanica bilo je naseljeno, dok je 2,6 miliona stanica bilo nenaseljeno.

Španija i Švedska imale su najveći broj nenaseljenih stanica (426.000, odnosno 362.000). Ukupna populacija EU-a mjerena na mreži od kvadratnog kilometra u referentnoj popisnoj godini 2021. iznosila je 443,2 miliona stanovnika. Ove informacije temelje se na popisu stanovništva i stambenog fonda iz 2021. godine koji je objavio Eurostat.

Najmnogoljudnije Njemačka i Francuska

Prema statističkoj definiciji, populacijska mreža se obično sastoji od kvadratnih mrežnih stanica koje prekrivaju određeni teritorij, za koji se prikupljaju informacije koje se odnose na broj stanovnika. Mreže su moćan alat za opisivanje prostorne distribucije stanovništva, koji se može koristiti za analizu međuodnosa između ljudskih aktivnosti i okoliša.

Mreža je stabilna tokom vremena, ne zavisi o promjenama administrativnih granica i može se koristiti za prostorno združivanje različitih područja od interesa. U analizama Eurostat daje prednost korištenju kvadratne mreže od kvadratnog kilometra koja se prekriva preko teritorija EU-a.

Na temelju dostupnih preliminarnih rezultata, pet najmnogoljudnijih zemalja Unije u 2021. godini bile su Njemačka (83,2 miliona), Francuska (67,9 miliona), Italija (59 miliona), Španija (47,4 miliona) i Poljska (37 miliona).

Među zemljama srednje veličine po broju stanovnika Švedska je, sa 10,5 miliona, pretekla Portugal, koji ima 10,3 miliona. Na drugoj strani Malta (pola miliona), Luksemburg (0,6 miliona) i Kipar (0,9 miliona) ostale su najmanje zemlje EU-a.

Raste broj stanovnika u 16 članica Unije

Među regijama EU-a (NUTS 3) najveći broj stanovnika zabilježen je u regiji Madrid (6,7 miliona ljudi), zatim u regiji Barcelone (5,7 miliona) i regiji Rima (4,2 miliona). S druge strane, najmanji broj stanovnika zabilježen je u španskoj regiji El Hierro (11.290), a slijede grčka regija Evrytania (17.428) i austrijska regija Lungau (20.164).

Trenutna klasifikacija NUTS 2021 vrijedi od 1. januara 2021. godine i sadrži 92 regije na nivou NUTS 1, potom 242 regije na nivou NUTS 2 i 1.166 regija na nivou NUTS 3.

NUTS klasifikacija (nomenklatura teritorijalnih jedinica za statistiku) hijerarhijski je sistem za podjelu ekonomskog teritorija EU-a i Velike Britanije u svrhu prikupljanja, razvoja i harmonizacije evropske regionalne statistike i socioekonomske analize regija. NUTS 1 predstavlja glavne društveno-ekonomske regije, NUTS 2 osnovne regije za primjenu regionalnih politika, NUTS 3 mala područja za specifične dijagnoze.

U usporedbi s popisom stanovništva i stanova iz 2011. godine, preliminarni rezultati iz 2021. godine pokazuju rast stanovništva u 16 zemalja EU-a, među kojima su najveće promjene bile u Luksemburgu (+26 posto), Malti (+24 posto) i Švedskoj (+10 posto).

Istodobno se broj stanovnika smanjio u devet zemalja EU-a, a najveći pad bilježe Bugarska (-11 posto), Hrvatska (-10 posto), Latvija (-9,0 posto) i Litvanija (-8,0 posto).

‘Pražnjenje’ u bugarskim i hrvatskim regijama

U usporedbi s popisom stanovništva i stambenog fonda iz 2011. godine, podaci na nivou NUTS 3 uglavnom pokazuju povećanje broja stanovnika na zapadu i sjeveru EU-ae te smanjenje na istoku i jugu.

Najveći porast stanovništva zabilježen je u rumunskoj regiji Ilfov (+40 posto), njemačkoj regiji Wartburgkreis (+27 posto), Luksemburgu (+26 posto), malteškoj regiji Gozo i Comino te francuskoj regiji Gvajana (svaka po +25 posto) te Malti (+24 posto).

U međuvremenu, najveće regionalno smanjenje broja stanovnika u usporedbi sa 2011. godinom zabilježeno je u bugarskim i hrvatskim regijama (18 regija bilježi smanjenje broja stanovnika između 17 i 25 posto).

Izvor: Al Jazeera