Filandra smatra da je izjava Kavazovića upućena bošnjačkim političarima koji formiraju vlast

Bošnjački nacionalizam nije i ne treba da bude nikakav odgovor na prisutni hrvatski i srpski nacionalizam, smatra profesor Fakulteta političkih nauka.

Vjerski poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović odbacio je kritike i rekao da je zadnji koji bi pozivao na rat (Damir Hajdarbasic/PIXSELL)

Bošnjački nacionalizam nije i ne treba biti nikakav odgovor na prisutni hrvatski i srpski nacionalizam, rekao je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra, a izjavu čelnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je nazvao nedovoljno iznijansiranom i nepotrebnom “takvim tonom”.

Premda je vjerski poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović odbacio kritike i rekao da je „zadnji koji bi pozivao na rat“, njegova ranija izjava da Bošnjaci trebaju biti spremni braniti Bosnu i Hercegovinu i oružjem, i dalje nailazi na oštre reakcije.

“Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ‘92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, izjavio je Kavazović za lokalnu televiziju Igman prošlog vikenda.

Tu izjavu Kavazovića predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik opisao je kao žrtvovanje mira, a iz Hrvatskog nacionalnog sabora (HNS) koji okupljaja više političkih partija bosanskih Hrvata, Kavazovićevu su izjavu nazvali „ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera”.

Iz Američke ambasade u BiH Kavazovićevu su izjavu pak smjestili u širi kontekst. Objavili su posebnu izjavu u kojoj su naveli kako je razočaravajuće kada bilo koji vjerski lider ili političar spominje ili prijeti nasiljem kao načinom rješavanja problema u Bosni i Hercegovini, ali su rekli i to da je reis Kavazović u pravu kada upozorava na to da su institucije Bosne i Hercegovine napadnute. Istakli su kako te napade predvode osobe poput Milorada Dodika koje su najglasnije u kritiziranju Kavazovića, a pri tom čine sve da se Bosna i Hercegovina kao država uruši.

“Ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega”, stoji u posebnom saopćenju američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Filandra: Kavazović se nije obraćao Srbima i Hrvatima

Za profesora Filandru izjavi reisu-l-uleme Kavazovića bezrazložno je dat veliki publicitet, te je on shvata kao poruku – ne međunarodnoj zajednici ili „našim nacionalniom susjedima Srbima i Hrvatima“, već koaliciji bošnjačko-građanskih stranaka koje nakon državnog parlamenta vlast pokušavaju formirati i u entitetu Federacija BiH, sve vrijeme nailazeći na kritike za previše ustupaka na račun države njihovim koalicionim partnerima; SNSD-u proruskog političara Milorada Dodika i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ BiH).

Bošnjački nacionalizam nije i ne treba biti nikakav odgovor na prisutni hrvatski i srpski nacionalizam, kaže profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra (Al Jazeera)

„S obzirom na činjenicu da je [izjava Kavazovića] data jednom malom, uvjetno rečeno lokalnom mediju, njen značaj i domete potrebno je tumačiti iz konteksta u kome je data. A, politički kontekst je takav da smo u fazi formiranja nove vlasti. Osobno sam je razumio na način da je više upućena aktualnim bošnjačkim političkim prvacima, političarima, koji smjeraju na uspostavu nove vlasti i koji se prilično ne kritički odnose prema svojim partnerima u vlasti sa srpske i hrvatske strane“, rekao je Filandra Al Jazeeri. „Očekivanu promjenu stajališta … iz srpskog i hrvatskog korpusa, a koja je bila najavljivana, nismo vidjeli“, dodao je.

Filandra ne misli da je bilo kakvo razvijanje bošnjačog nacionalizma dobar odgovor na srpski i hrvatski nacionalizam, za kojeg kaže da je „jedna konstanta, povijesna činjenica, i koji ima različite varijacije, koji nije od jučer niti će sutra nestati“.

„Potrebno je razvijati sasvim drugačiji diskurs, zasnovan na poštivanju zakona, ravnopravnosti, jednakopravnosti, poštivanju civilizacijskih normi i većim konekcijama sa relavantnim međunardnim činiocoima“, rekao je  Filandra.

„Bošnjački nacionalizam nije i ne treba da bude nikakav odgovor na prisutni hrvatski i srpski nacionalizam. To je jedna zamka u koju vrlo lahko i vrlo rado upadaju emocionalizirane ličnosti nesvjesne vrlo negativnih drugoročnih posljedica.“

Izvor: Al Jazeera