Zakon o ‘kvascu’ i vjerska prisila u Izraelu

Zakon je ‘rasistički’ jer ima za cilj zabraniti ne-Jevrejima da pacijentima donose domaću hranu za vrijeme Pesaha, kada Jevreji ne konzumiraju hranu i pića koja sadrže kvasac i ekstrakte.

Zabrana prodaje hrane i proizvoda koji sadrže kvasac tokom jevrejskog praznika Pesah (Al-Jazeera)

Piše: Mohammed Watad

Izraelski parlament (Knesset), koji ide sve više u pravcu jačanja koncepta države u kojoj vlada jevrejski zakon, odobrio je zakon ”chametz”, ili ”kvasac”, koji zabranjuje unošenje hrane i pića pacijentima u bolnicima za vrijeme jevrejskog praznika Pesah, što govori o dominaciji haredskih stranaka i radikalne religiozne desničarske struje.

Zakon je predstavio član Knesseta Moshe Gafni iz ultraortodoksne stranke Ujedinjeni judaizam Tore (UTJ), a odobren je u prvom čitanju, uz podršku 51 i protivljenje 46 zastupnika.

Zakon je opisan kao “rasistički” jer ima za cilj zabraniti ne-Jevrejima da pacijentima donose domaću hranu za vrijeme Pesaha, tokom kojeg Jevreji ne konzumiraju hranu i pića koja sadrže kvasac i njegove ekstrakte.

Krše se međunarodni zakoni i norme

To dolazi u sklopu plana o “reformi pravosuđa”, koji provodi vlada na čelu s Benjaminom Netanyahuom.

Cilj amandmana i legislativa vjerskog karaktera je nametanje brojnih uputa i zakona iz Tore u različitim aspektima života, što govori o sukobu oko identiteta jevrejske države između sekularne struje, Haredi struje i radikalne religiozne desnice, u borbi koja se počinje opisivati kao “vjerska prisila”.

Također se razmatraju rasistički i diskriminatorni zakoni i mjere protiv Palestinaca koji žive na okupiranim teritorijama i ne-Jevreja, čime se krše međunarodni zakoni i norme.

To ujedno pokazuje ekstremno lice Netanyahuove vlade, koja se oslanja na stranku Likud i haredske stranke Shas, UTJ, Vjerski cionizam i Jevrejsku snagu (Otzma Yehudit).

Zabrana miješanja muškaraca i žena

Gradovi i naselja u kojima uglavnom žive Haredi Jevreji oduvijek su slijedili sistem rodne segregacije u javnom prostoru i zabranjivali su miješanje spolova.

Ove mjere nisu bile obavezujuće za sve i primjenjivane su bez zakonske osnove.

Haredi stranke su zbog toga predložile nacrt zakona koji zahtijeva rodnu segregaciju u izraelskom javnom prostoru.

Cilj zakona je razdvojiti spolove u javnom prevozu, autobusima i vozovima, kao i na mjestima za rekreaciju, kupalištima na nekim plažama, u prirodnim rezervatima i na izvorima.

Izletišta će 15 posto radnog vremena raditi prema planu o odvajanju spolova, a prvi pilot projekat je proveden 2020. godine, u prirodnom rezervatu Enot Tsukim (Ein Feshkha).

Međutim, Ministarstvo pravosuđa je zamrznulo projekt, dok se ne završi donošenje zakona i daju ovlasti izraelskoj Upravi za parkove i prirodu da odredi vrijeme u kojem će se muškarci i žene moći odvojeno kupati u prirodnim rezervatima i izletištima.

Milioni gubitaka zbog ‘svetosti subote’

Tekstovi koalicijskih sporazuma otkrivaju dubinu sukoba u jevrejskoj zajednici oko usvajanja učenja Tore u svakodnevnom životu, budući da haredske stranke insistiraju na tome da se očuva svetost subote, što smatraju jednim od najvažnijih stupova jevrejske države.

Očuvanje “svetosti šabata” nalaže da se zabrani javni prevoz na području Tel Aviva i arapskih naselja, zabrani rad krajem sedmice, od petka navečer do subote navečer, da se zabrane poslovna okupljanja i rad mjestima za zabavu, da se primjenjuju propisi o ”košer” (halal) hrani i piću i zabrani prodaja svinjetine u trgovinama.

Jedna od kontroverznih klauzula u koalicijskim sporazumima je prekid proizvodnje električne energije na šabat, s obzirom na to da nije moguće zaustaviti svu proizvodnju električne energije u Izraelu na 24 sata, budući da se više od 23 posto električne energije proizvodi u elektranama na ugaln Izraelske korporacije za električnu energiju.

Haredi stranke pozivaju da se zaustave radovi na razvoju željezničke mreže subotom, što vlastima donosi gubitke koji se procjenjuju na 300 miliona dolara mjesečno, a također ometa razvoj i širenje mreže željezničke infrastrukture u predgrađima i ruralnim područjima.

Propisi i nametanje Tore za ne-Jevreje

Ovakvo usmjerenje dovodi do mijenjanja statusa quo u svemu što se odnosi na odnos između vjere i države, budući da koalicijski sporazumi predviđaju da se poveća izučavanje jevrejskih svetih knjiga i kada je riječ o sekularistima i  nejevrejima, što se, prema međunarodnim i zakonima o ljudskim pravima, smatra rasizmom i diskriminacijom prema Palestincima na okupiranim teritorijama i ne-Jevrejima.

Haredi stranke postigle su dogovor s Likudom da se uvede ”studiranje Tore”, koje će se tretirati kao najveća vrijednost u državi, što znači nametanje vjerskih učenja Palestincima na okupiranim teritorijama i ne-Jevrejima te vjersku prisilu u slučaju svjetovnih Jevreja.

U skladu s tim dogovorom, osobe koje proučavaju Toru imat će status onih koji su u vojnoj službi, zbog čega će biti izuzeti od regrutacije.

Također će bit povećan iudžet za obrazovanje Haredija u odnosu na osnovni program Ministarstva obrazovanja u punoj formi.

Priširenje ovlasti jevrejskim sudovima

Plan “reforme pravosuđa” obuhvata i pitanje jevrejskih vjerskih sudova te proširenje njihovih ovlasti, na način da im se daju ovlasti da preispituju i odlučuju o svemu što se tiče jevrejskog zakona u finansijskim poslovima.

Široke ovlasti bit će dodijeljene jevrejskim vjerskim sudovima u svemu što se odnosi na pitanja kao što su naknada štete, partnerski ugovori, vlasništvo i nekretnine.

To je još jedan korak u pravcu izmjene pravosudnog sistema i većeg oslanjanja na vjerska učenja i zakone u Izraelu, nasuprot slabljenja statusa građanskih zakona i sudova, uz mogućnost žalbe na njihove tekstove i odluke pred rabinskim sudovima.

Izvor: Al Jazeera