Mali heroj Vedator: Volja za životom jača od teške bolesti

Ovo je priča o dječaku Vedadu Hadžiću iz Zenice koji se 4,5 godine bori sa teškom bolešću, a svojim duhom i šarmom zadivljuje sve oko sebe.

Jasmin Hadžič oko sebe širi samo pozitivnu energiju (Ustupljeno al Jazeeri)

Vedad Hadžić, devetogodišnji je dječak iz Zenice, kojem je u novembru 2018. godine odstranjen tumor na mozgu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Imao je nakon toga još dvije teške operacije, prošao zračenja, kemoterapije, iskoristio sve postojeće medicinske mogućnosti u ovoj borbi sa teškom bolešću.

Uprkos prognozama koje nisu bile nimalo optimistične, Vedator kako su ga odmilja svi prozvali, jer je ime dobio po fudbaleru Vedadu Ibiševiću, danas živi relativno normalnim životom. Ide u školu, igra se sa vršnjacima, a često i zapjeva na zabavama.

Stresan i težak period

„Dijagnoza je uspostavljena prije 4,5 godine. Možemo samo slutiti koliko se on već bori s tumorom na mozgu koji je tada otkriven. Urađene su tri operacije. Prva je bila najteža, gdje je vađen isječak i odstranjen tumor. Kasnije je ugrađen šant. Dijete je prošlo kroz kompletan ciklus radio zračenja, pa još šest ciklusa kemoterapija. Taj period je bio za sve nas ekstremno stresan, težak u svakom smislu te riječi, ali smo uz drage naše prijatelje i Udruženje ‘Srce za djecu’, ali i divne doktore koji su tada i koji nam dan-danas pomažu, uspjeli to proći”, ispričao je Vedin otac Jasmin Hadžić.

Pohvalio je doktore Eldina Burazerovića i Mersada Baručiju koji su obavili prve operacije na Neurohirurškoj klinici KCU Sarajevo, dr. Veldu Smailbegović iz Sarajeva, dr. Hakiju Bečulića iz Zenice koje su velika podrška i dr. Danicu Grujičić iz Beograda koja je, kaže, odigrala značajnu rolu u borbi i bila im vjetar u leđa kod odluke da li da idu sa četvrtom operacijom.

Dr. Mersad Baručija i dr. Eldin Burazerović sa Vedom nakon operacije (Ustupljeno Al Jazeeri)

„Situacija je bila u mnogo momenata dramatična, neizvjesna. Noćima nismo spavali, ali izdržali smo, borili se… Borimo se i dan-danas. Ta borba nije stala, Vedo se nije u potpunosti izliječio. Tumor još uvijek postoji. Pokušali smo ga zadržati u njegovom rastu da ne bi pravio veće probleme, da se ne bi desilo ono najgore, ono od čega svako strepi nakon takve dijagnoze”, rekao je Jasmin.

Vedina volja za životom i ponašanje prevazišla je očekivanja svih. Dječak koji je pun energije, pozitivnog duha, pričljiv, bodrio je oca Jasmina i majku Eldinu, doktore, medicinske sestre, prihvatao sa smiješkom sve što se od njega tražilo. Širio je pozitivnu energiju oko sebe i prenosio na druge.

Zanimljivo je da nakon druge operacije krajem 2018. godine u Sarajevu, u momentima dok su mu izvlačili likvor iz glave sa velikom iglom, Vedad sa medicinskom sestrom pjevao, što je bilo začuđujuće.

Doktori su ga znali odnijeti do svoje sobe da s njim se druže, pričaju. Njegovu bolničku sobu obilazili su tada brojne javne ličnosti. Među njima je bio naš najbolji teniser Damir Džumhur. Bila je u bolnici i Naida Kraljić, nekadašnja pjevačica grupe Divanhana, sa kojom je Vedo “odradio” mini koncert, kao i pjevač Amel Ćurić. U Roditeljskoj kući Vedu i svu ostalu djecu posjetio je Semir Cerić Koke koji im je zapjevao neke od svojih hitova. Kući u Zenici dječaka je u više navrata posjećivao bh. olimpijac Amel Tuka. Podršku Vedi daju i virtouz na violini Lejla Piljević i kraljica sevdaha Amira Medunjanin.

Zapjevao dan nakon operacije

„Dva dana poslije prve operacije sjedili smo sa Vedom u bolničkoj sobi u Sarajevu i pjevali pjesme Željka Joksimovića koji je taj dan imao koncert u zeničkoj Areni. To je prvi koncert koji sam propustio jer sam radeći kao fotoreporter stalno pratio takve događaje u Zenici. Teško je to shvatiti šta se dešava. Danas si zdrav, sutra otpisan. Bili smo dovoljno jaki, adrenalin i vjera su nas dizali da će to s Vedom biti dobro. Moj prijatelj Mustafa Šehić tih mjesec dana bio je uz mene, vozili smo se svaki dan do Sarajeva, preživljavali zajedno te trenutke, a on me uvjeravao da će sve biti dobro.

Ovo je kao neki ultramaraton, iscrpi čovjeka u svakom pogledu, ali ne smijemo stati, moramo ići korak po korak dalje. Borba se nastavlja. Nadamo se da će taj tumor uz Božiju pomoć nestati, da će se taj naš horor koji smo pretvorili u komediju sretno završiti”, istakao je Jasmin.

Dr. Mersad Baručija rekao je da Vedad Hadžić odudara od statistike koja je vodilja u medicini.

„Dijete je samo od sebe čudo. Medicinsko čudo u smislu preživljavanja s obzirom na prirodu tumora, na patohistološku dijagnozu, a i čudo je kako je dijete dobro u odnosu šta se očekuje kod ljudi koji imaju takvu vrstu tumora i po lokalizaciji i po prirodi samog tumora. Plus što je dijete natprosječno inteligentno. Pored takve vrste tumora, takve lokalizacije, tri operacije i onkološkog tretmana imaš takvo dijete koje je tako funkcionalno i natprosječno pametno”, ustvrdio je dr. Baručija.

A, Vedo k'o Vedo, šarmer koji voli pjevati, imao je nedavno nastup na svečanoj akademiji povodom 20 godina rada Udruženja Srce za djecu. Uz podršku prijatelja Boška Jovića sa gitarom i Amela Gadžuna sa harmonikom, zapjevao je i pobrao aplauze 400-ak prisutnih.

Kad je vidjela brata sa mikrofonom, petogodišnja Lamija htjela mu se pridružiti na bini. Željela je i ona dati podršku bratu. Nakon dugotrajnog aplauza poslije bratovog nastupa, došla je do Vede, zagrlila ga, poljubila u obraz i držeći se za ruke, došli su zajedno do stola za kojim su sjedili njihovi roditelji.

Za primjer drugima

Godinu dana od dijagnoze, nakon tri operacije, kemoterapija i zračenja, Hadžićima su rekli ljekari da su sve medicinske metode iscrpljene, da je urađeno sve što se moglo i da je do dječaka koliko će moći da se izbori sa tim. Uz ljubav svojih roditelja i sestre, Vedo je danas puno bolji, stabilan, ima relativno normalan život.

Porodica Hadžić na okupu – Eldina i Jasmin sa Vedadom i Lamijom

Pohađa drugi razred Osnovne škole „Hasan Kjafija Pruščak” u Zenici. Zadovoljni su njegovim učenjem, ponašanjem, prihvatile su ga školske kolege u razredu. Hvali ga učiteljica Aiša Botić. Roditelji su sretni i zadovoljni što svi imaju razumijevanja prema Vedi.

Svi se nadaju da se tumor neće proširiti i stvoriti probleme ovom malom heroju koji je najbolji primjer kako se treba ponašati kada je teško u životu.

Izvor: Al Jazeera