Stevandić u Moskvi: RS ignorira Zapad i ostaje uz Rusiju

Predsjednik parlamenta bh. entiteta Republika Srpska otputovao je u Moskvu u jeku zapadne izolacije Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Nenad Stevandić je u Moskvi prenio poruku da RS ostaje neutralan te kako se neće pridružiti 'antiruskoj histeriji' (Dejan Rakita/PIXSELL)

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska Nenad Stevandić, koji se nalazi u posjetu Moskvi, izjavio je u srijedu kako je tamo dobio “neslužbene čestitke” zbog načina na koji se RS odnosi prema ratu u Ukrajini, dok je iz ruskog parlamenta objavljeno da se Stevandić žalio na navodne pritiske Evropske unije i NATO-a.

Na službenoj mrežnoj stranici ruskog parlamenta objavljena je informacija kako se Stevandić sastao s predsjednikom Dume Vjačeslavom Volodinom te da mu se predsjednik parlamenta RS-a pritom potužio na stalne zapadne pritiske.

S nekolicinom zastupnika u parlamentu RS-a u srijedu je Stevandić bio počasni gost na sjednici Dume.

Stevandić je nakon toga za entitetski javni servis Radio-televizija RS-a (RTRS) izjavio kako je u Moskvi prenio poruku da RS ostaje neutralan te kako se neće pridružiti “antiruskoj histeriji”, kako je kvalificirao osude ruske agresije na Ukrajinu.

‘RS ne može opstati bez finansijske podrške iz inostranstva’

“Za sada dobivam neslužbeno čestitke zbog toga kako se ponaša RS, a nadam se da ćemo ih jednog dana dobiti i službeno”, kazao je Stevandić.

Posjeta Stevandića Rusiji potvrđuje prorusku politiku RS-a, zbog čega više zapadnih diplomata već neko vrijeme traži ekonomske sankcije za taj bh. entitet.

To je pitanje krajem januara ponovo aktualizirao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pred britanskim Parlamentom.

Predložio je da međunarodna zajednica, uključujući finansijske institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ubuduće odlučnije uvjetuje finansijsku pomoć RS-u, “jer taj siromašni entitet neće moći opstati bez finansijske podrške iz inostranstva”.

Nakon što se rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine odužio neočekivano dugo za Moskvu, ulazeći u drugu godinu, iscrpljujući Rusiju i ekonomski i psihički, Putinu i njegovim vojnim stratezima potrebni su saveznici koji mogu destabilizirati regije duboko u Evropi, a RS se čini kao izgledno mjesto za tako nešto.

‘Zbog Dodikove politike ispaštaju građani RS-a’

Pokazujući privrženost Putinu, entitetski predsjednik Milorad Dodik je ruskog predsjednika odlikovao ordenom RS-a tokom proslave neustavnog 9. januara, koji se u RS-u slavi kao dan tog entiteta, a za Bošnjake i Hrvate je simbol početka masovnih zločina i protjerivanja sa prostora koji danas obuhvata RS.

Veze Rusije i RS-a više su kulturološke, dok je taj bh. entitet, kao i cijela Bosna i Hercegovina, ekonomski naslovljeni na zapad.

Iz RS-a su Moskvi zahvalni jer je Rusija 2015. godine blokirala usvajanje Rezolucije Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o Srebrenici kojom se osuđuje genocid počinjen u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Za Tanju Topić, političku analitičarku Fondacije “Friedrich Ebert”, nije posve jasno šta je “crvena linija” za Zapad u slučaju čelnika RS-a Dodika, no pređe li na koncu tu liniju, zbog Dodikove politike ispaštat će građani RS-a.

“Ceh će platiti RS, zbog izrazito lošeg finansijskog stanja u kojem se nalazi“, rekla je Topić u ranijem intervju za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera