Hostert: Velika zabrinutost da će Rusija pokušati da zapali sukob u regiji

Evropa, a posebno Njemačka, sagledavaju situaciju i pokušavaju se suprotstaviti populistima, kaže Jasmina Hostert, zastupnica u Bundestagu i rođena Sarajka.

Hostert ističe kako uvijek treba držati otvorene diplomatske kanale (Ustupljeno Al Jazeeri)

Njemačka vlada je nedavno donijela odluku o isporuci 14 tenkova Leopard Ukrajini, kao i odluku o izdavanju dozvole za isporuku tenkova koji se nalaze u sastavu drugih zemalja.

Kancelar Olaf Scholz u obrazloženju takve odluke u Bundestagu kazao je kako je odluka donesena u saradnji s drugim zapadnim saveznicima. Ipak je dodao kako Njemačka nema namjeru Ukrajini slati borbene avione.

Odluka Scholzove vlade naišla je na odobravanje većine članova Bundestaga, ali i zapadnih saveznika. Jedine zamjerke koje su se mogle čuti bile su one o sporosti u donošenju odluke, jer je ona, prema mišljenju zapadnih analitičara, trebala biti donesena znatno ranije.

Jedna od osoba koja je odmah pozdravila donošenje odluke o isporuci njemačkih tankova Ukrajini bila je i članica Bundestaga Jasmina Hostert, rođena Sarajka. Njena podrška isporuci tenkova Ukrajini izazvala je dosta pažnje s obzirom da se radi o osobi koja je ranjena na početku rata u Bosni i Hercegovini, te o osobi koja je ranije isticala kako je po prirodi pacifista i da joj svaka odluka koja se tiče oružja stvara osjećaj tereta.

U intervjuu za Al Jazeeru Balkans Jasmina Hostert pojašnjava kako je lično iskustvo rata u Bosni i Hercegovini utjecalo da u ovakvim situacijama čovjek počinje razmišljati kao realista.

  • Više puta ste u javnosti isticali da ste pacifist, ali da Vas je vlastito ratno iskustvo učinilo realistom, te da ta dva pojma nisu u kontradikciji. Kako to objašnjavate?

– To znači da najdragocjenije dobro i krajnji cilj mora biti mir. Mora se čuvati dokle god traje i mora se vratiti što je brže moguće. Međutim, ako nema mira, a pregovori nisu mogući, sila mora biti posljednje sredstvo. Zato sam glasala za slanje oružja Ukrajini, iako znam da će ono uništavati i povrijeđivati. Ali agresija i destrukcija imaju jedan izvor – rusku vojsku. Narod Ukrajine mora biti u stanju odbraniti se.

  • Mnogi smatraju da diplomatija nema šanse u ovoj fazi rata i da je možda prekasno za diplomatsko rješenje. Šta o tom pitanju misle Vaše kolege u Njemačkoj?

– Uvijek trebamo držati otvorene diplomatske kanale i boriti se za diplomatsko rješenje. Ali u ovom trenutku Rusija zapravo nije spremna razgovarati o razumnim uslovima. To je tužna, ali teška istina.

  • Neki politički analitičari i međunarodni partneri prigovaraju kancelaru Olafu Scholzu da je Njemačka predugo čekala s odlukom o isporuci tenkova. Kako gledate na takve prigovore?

– Mislim da je kancelar pokazao dalekovidost i smirenost u svojim odlukama. Jasno je dao do znanja da svaka odluka mora biti usaglašena s našim saveznicima i ostao je pri tome.

  • Kako javnost u Njemačkoj reagira na odluku o isporuci tenkova Ukrajini, s obzirom na to da je Njemačka zbog energetske povezanosti s Rusijom jedna od ekonomski najpogođenijih zemalja u ovom ratu?

– Postoji velika podrška ukrajinskom narodu, ali ljudi se također boje eskalacije rata. Mogu razumjeti oboje.

  • Veliki je broj međunarodnih političkih analitičara koji upozoravaju da bi Rusija mogla prenijeti sukob na Zapadni Balkan, a tu prijeti prije svega opasnost za Bosnu i Hercegovinu. Razgovarate li o tome s kolegama u Bundestagu i kakvo je njihovo mišljenje?

– O tim temama redovito raspravljamo – u parlamentu, u radnim grupama, u našoj stranci. Postoji velika zabrinutost da će Rusija i njeni populistički saveznici učiniti sve da zapale sukob u regiji. Evropa, a posebno Njemačka, sagledavaju situaciju i pokušavaju se suprotstaviti populistima. Sada imamo priliku za pravu integraciju u Evropi. I mislim da je biti bliže Evropi najbolje za Bosnu i Hercegovinu, regiju i sve demokratski misleće ljude na Balkanu.

Izvor: Al Jazeera