Najgledanije AJB priče iz 2023.

Izdvojili smo 20 najgledanijih snimaka iz protekle godine – od priloga, javljanja Al Jazeerinih reportera, gostovanja, kao i emisija i dokumentaraca.

(Al Jazeera)

Najgledaniji sadržaji u protekloj godini dolaze iz Srbije i s Kosova. Snimci koji su pokrivali masovne proteste u Beogradu, masovne pucnjave koje su potresle regiju, te krizu na sjeveru Kosova – skupili su milione pregleda u protekloj godini.

U nastavku smo izdvojili 20 najgledanijih snimaka – od priloga, javljanja Al Jazeerinih reportera, gostovanja, kao i emisija i dokumentaraca.

 


#20 Najvažnije o ratu Hamasa i Izraela | AJB Start

Rat Hamasa i Izraela najveći je u posljednjih nekoliko decenija, a mogao bi promijeniti odnose u cijelog regiji.

Izrael je najavio odmazdu za napad koji je izvršio Hamas.

Šta se dešava u Gazi i u Izraelu, zašto baš sada i po čemu je ovaj rat drugačiji od prethodnih?

Link do emisije na servisu Youtube nalazi se ovdje.

 


#19 Žestok sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu | 29. maj

Pripadnici KFOR-a u Zvečanu, na Sjeveru Kosova, uz upotrebu sile rastjerali su demonstrante, građane srpske nacionalnosti.

Ranije je kosovska policija koristila suzavac kako bi rastjerala okupljene građane.

Među okupljenima su bile i lokalne političke vođe, koje su, zajedno s građanima pokušale blokirati rad opštinske administracije, koju od petka vodio novoizabrani gradonačelnik Albanac.

KFOR je najprije upozorio građane da se raziđu, ali nisu poslušali.

Upotrebljeni su suzavci i šok bombe dok su demonstranti bacali kamenje i flaše na pripadnike KFOR-a.

 


#18 Okončan sukob na Kosovu: Policija ušla u manastir Banjska | 24. septembar

Sukob kosovske policije i napadača na sjeveru Kosova je okončan.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla potvrdio je da je kosovska policija ubila tri napadača, a uhapsila šestero.

Sukob na Kosovu počeo je noć prije nakon ubistva pripadnika kosovske policije i ranjavanja drugog policajca. Tokom dana policijska akcija odvijala se oko manastira Banjska, odakle su djelovali napadači.

Ministar policije Kosova rekao je da su otkrili izuzetnu količinu teškog eksplozivnog pješadijskog naoružanja, logistike, hrane i opreme za barikade.

Izvještavala je Zorica Vorgučić.

 


#17 Uhapšen napadač, kod Mladenovca ubijeno osam, a ranjeno 14 osoba | 5. maj

Samo dan nakon masovne pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi koja je potresla regiju, desila se još jedna.

Napadač, naoružan jurišnom puškom, otvorio je vatru iz automobila u Duboni, selu u opštini Mladenovac nedaleko Beograda, a zatim i u susjednom Malom Orašju, selu koje se nalazi kod Smedereva.

Ubio je devet ljudi, uključujući jednog policajca koji je bio van dužnosti, dok je ranio 13 lica. Deveta žrtva je stradala od posljedica ranjavanja 50 dana nakon pucnjave.

Dan nakon nove tragedije, izvještavala je Bojana Stojanović.

 


#16 Reakcija vlasti na masovne proteste razljutila građane Srbije | 13. maj

U Srbiji burne reakcije zbog načina na koji su predstavnici vlasti komentarisali protest protiv nasilja.

Provladini mediji i pojedini čelnici vlade umanjivali su broj građana koji se okupio na jednom od najmasovnijih skupova u posljednjih nekoliko godina. Posebno oštre reakcije izazvao je tvit predsjednice vlade sa fotomontažom koju su ocijenili kao omalovažavanje građana i žrtava.

 


#15 Kurti za AJB: Vučić i Radoičić kao Milošević i Arkan | 29. septembar

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je gostujući u vijestima Al Jazeere da napad na sjeveru Kosova nije bio nikakav “građanski otpor ili djelo bandi”, nego napad “paravojnih oružanih formacija koje oprema i priprema Beograd” te koji je “izvršen po naredbi Srbije”.

Na pitanje da li vlasti Kosova imaju neke obavještajne informacije o novim napadima, Kurti je odgovorio da je tih informacija previše te da te “oružane grupe”, kojima, kako je dodao, Vojska Srbije daje opremu, oružje i municiju, stalno izvode vježbe u blizini granice Kosova i “pripremaju se za rat”. “Ponovna agresija nije isključena”, kazao je dodajući da je Srbija htjela da početak rata bude upravo u nedjelju.

Optužio je Beograd i oružane grupe da su htjeli ponoviti scenarij početka rata u Sarajevu. Kurti je također naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na sjeveru Kosova, “Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan” koji žele regiju, kako je naveo, vratiti u ‘90-te, dodajući i da su “paravojne grupe” na Kosovu također povezane i sa grupama iz Rusije, kao što je Wagner, nazvavši tako Vučića i Radoičića i “Putinom i Prigožinom”.

Premijer Kosova je optužio “Vučića da hoće još jedan rat i još jedan genocid, jer želi Republiku Srpsku na Kosovu”. “Kao što je Rusija vodila na početku hibridni rat u Ukrajini, Srbija vodi protiv nas”, rekao je Kurti.

 


#14 Vučiću rečeno šta čeka Srbiju ako ne prihvati novi plan za Kosovo | 23. januar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo.

Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, u drugoj rečenici mu je rečeno da Srbija mora da prihvati taj plan. “U drugoj rečenici rečeno je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen za put ka Evropi – suočit ćete se sa: prekidom procesa evropskih integracija; zaustavljanjem, a zatim povlačenjem investicija, i sa sveobuhvatim merama u političkom i ekonomskom smislu koji će nanijeti veliku štetu Srbiji.”

Vučić je i rekao kako Srbija ne može da spriječi ulazak Kosova u neke međunarodne organizacije.

 


#13 Vučićev lapsus iz Novog Pazara postao viralan | 31. august

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je obišao rekonstruisani put od Raške do Novog Pazara.

Govoreći o specijalitetima iz tog kraja, uz pite je spomenuo i – “muftije”.

 


#12 Janjić: Ako čaršija zna ko je u manastiru, zna i Vučić | 24. septembar

“Ovo mora da se raščisti i zbog zvanične Moskve, zbog budućnosti mira ovde, ali i zbog Srbije, jer te kriminalne grupe su iz Srbije, povezane sa kriminalnim biznisom u Srbiji i oni mogu i ovde da smenjuju vlast… Sada se čeka Vučić. Ako se ne pojavi s ozbiljnom i odgovornom analizom i sa vrlo jasnim podacima, a mislim da je uspostavljena komunikacija sa KFOR-om, da će organi Srbije, bez spekulacija, odmah dati imena. Svi sve znamo. Pa znalo se u čaršiji ko šta radi. Ako ja znam imena znaju i oni. Ako novinari i rođaci tih koji su u manastiru iz Podgorice znaju, onda valjda zna i vlast”, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose komentarišući sigurnosnu situaciju na sjeveru Kosova nakon incidenta u Banjskoj.

“Ovaj događaj šalje poruku, izbor između mira i rata. Međunarodna zajednica hoće da čuje reč stabilnost, jesi li se opredelio za stabilnost ili za rat… Ovaj događaj šalje poruku vlastima Srbije, ovo je vaša šansa da budete deo rešavanja problema, a ne deo problema. Vučić mora da rešava problem, a ne da postane deo problema”, dodao je.

 


#11 Ostavština Milana Radoičića i Srpske liste na Kosovu | Kodex

Policija na Kosovu otkrila je na više mjesta na sjeveru plantaže kanabisa.

Plantaža i laboratorija otkrivena u selu Izvore bila veća od one otkrivene u Jovanjici. Lica povezana sa ovim narko biznisom su pohapšena, a policija vjeruje da je posao kontrolisao bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

Al Jazeera istražuje i ostale sumnjive poslove kojima se na Kosovu bavio Radoičić, koji se nalazi na crnoj listi vlada SAD-a i Velike Britanije, a od prije nekoliko dana za njim je, zbog napada u Banjskoj, raspisana i Interpolova potjernica.

Srpska lista na Kosovu, pronevjerila je oko milijardu eura budžetskog novca u proteklih 10 godina koliko je na vlasti, otkriva za Al Jazeeru malobrojna srpska opozicija na Kosovu.

Autorica: Žana Kovačević.

 


#10 Srbija protiv nasilja: Nema govora da je SNS pobijedio u Beogradu | 17. decembar

“Pored tolike krađe i ljudi koji su došli sa strane, prema našim procenama 40.000 ličnih karata je izdato ljudima koji ne žive u Beogradu, i pored svega toga u ovom trenutku lista Srbija protiv nasilja i lista SNS-a su negde izjednačene, ali najveća biračka mesta još uvek nisu izbrojana”, poručili su iz štaba koalicije “Srbija protiv nasilja”, nakon objave prvih rezultata izbora.

 


#9 Incident u Skupštini Srbije: Naguravanje i oštra retorika tokom Vučićevog govora | 2. februar

U Skupštini Srbije nakratko je prekinut rad, jer je nakon verbalnog sukoba dijela opozicije i predsjednika Srbije Aleksadra Vučića, umalo došlo i do fizičkog obračuna.

U jednom trenutku poslanici Novog DSS-a i Narodne stranke ustali su, a ispred njih su stali poslanici Srpske napredne stranke, pa je došlo do međusobnog koškanja.

Poslije nekoliko minuta Vučić je nastavio da govori i da poziva Srbe s Kosova da čuju kako opoziciji nije stalo do njih, dok su opozicionari nastavili da izvikuju parole o izdaji.

Vučić ih je nekoliko puta nazvao kukavicama i huliganima, te dodao da je sreća što “takve kukavice ne vode Srbiju”.

Vučić je na početku sjednice rekao da ne smije da pokaže francusko-njemački plan za Kosovo, što od njega traže opozicione partije, ali je govorio o onome što je u njemu nepovoljno po Srbiju.

On je ponovio da su ga predstavnici evropsko-američke diplomatije upozorili da će, u slučaju odbijanja da se na planu radi, biti prekinut evropski put Srbije, kao i da će biti zaustavljene nove i povučene već prisutne strane investicije.

Dešavanja u Skupštini Srbije pratila je Jelena Glušac.

 


#8 Veliki protest u Beogradu: Traži se odgovornost i zaustavljanje promocije nasilja | 8. maj

U Beogradu je održan protestni skup “Srbija protiv nasilja”.

Hiljade građana okupile su se ispred zgrade Skupštine tražeći donošenje niza mjera kojima bi se zaustavila promocija nasilja u javnom prostoru.

Među zahtjevima je i smjena svih članova Regulatorne agencije za elektronske medije, oduzimanje frekvencija medijima koji promovišu nasilje i nemoral.

Nakon što su pročitani zahtjevi, u tišni su prošetali do zgrade Vlade Srbije.

Građani su se okupili na poziv više parlamentarnih opozicionih stranaka, upućen nakon dvije masovne pucnjave u kojima je ubijeno 17 osoba, većinom mladih.

Ognjen Zorić pratio je proteste.

 


#7 Tenzije na sjeveru Kosova, Vučić podigao borbenu spremnost Vojske Srbije | 26. maj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu da se podigne borbena spremnost Vojske Srbije na najviši stepen, te hitni pokret u smjeru, kako je navedeno, administrativne linije s Kosovom.

Grupa građana sukobila se s policijom ispred zgrade Opštine Zvečan, na sjeveru Kosova, nakon što su sigurnosne snage pokušale pomoći novoizabranom načelniku da uđe u zgradu.

Kosovska je policija saopštila je da pomaže načelnicima Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka da uđu u zgrade opština. Ispred su se okupili građani srpske nacionalnosti koji su im pokušali onemogućiti ulazak.

Načelnici su dan ranije položili zakletvu i preuzeli dužnost. Izabrani su glasovima manje od četiri posto birača jer su Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, bojkotovali izbore krajem aprila.

 


#6 Skica iz horor filma: Napadač došao sa detaljnim planom ubijanja | 3. maj

Nakon masovne pucnjave u osnovnoj školi u centru Beograda u kojoj je učenik sedmog razreda ubio osmero učenika i radnika osiguranja održana je konferencija za medije Vlade Srbije.

Prisutnima se između ostalih obratio i načelnik policijske uprave Beograd Veselin Milić.

“Dan 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odelenje – sedmo dva. Vatreno oružje – pištolj, koje je za sada nađeno – kalibra devet milimetara sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj je uzeo iz stana od svoga oca, ostavio u torbu, gde je pripremio i četiri molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D.V., nakon čega se okrenuo prema deci pucao prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvire iz oružja, baca ga pored stepeništa, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode.”

Milić je nakon toga izvadio i spisak djece koju je napadač planirao da likvidira. Sam je radio plan izlaza u školu, izlaza u školu koja je nađena na njegovom stolu, i, kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. “Skica malo izgleda kao iz neke video igrice, ili iz nekog horor filma, što ukazuje da je detaljno, po razredima škole, planirao kako da uđe u koju učionicu, i kako da koje dete likvidira i po kom broju,” rekao je vidno potreseni Veselin Milić, načelnik policijske uprave Beograd.

 


#5 Borci Hamasa objavili snimak ofanzive na Izrael | 7. oktobar

Medijski ogranak pokreta Hamas dokumentovao je trenutke u kojima su njegovi borci probili ogradu na granici Gaze, pješice ili vozilom.

Bilo je i snimaka boraca koji prelaze granicu paraglajderima.

U društvu Hamasovih boraca bili su i vojni reporteri, koji su izvještavali uživo na društvenim mrežama.

 


#4 Pleme Nanti 1. dio | Otkrivanje nepoznatog – Amazonija

U novom serijalu Al Jazeera je gledaoce odvela u Amazoniju. Amazonska prašuma može se pohvaliti najvećom biološkom raznolikošću na Zemlji, izolovanim plemenima koja vješto čuvaju sebe i svoje običaje od vanjskog svijeta, kao i potomcima drevne civilizacije Inka.

Ekipa Al Jazeere je u dubinama Amazonske prašume pronašla ono zbog čega je krenula na ovo izazovno putovanje.

 


#3 Kamera Al Jazeere snimila trenutak udara ruske artiljerije na Bahmut | 17. januar

U januaru 2023. godine Rusija je pojačavala napada na grad Bahmut i okolinu. Nakon višemjesečnih borbi Moskva je željela da osigura pobjedu u toj regiji.

Kamera koju je postavila ekipa Al Jazeere u vozilu snimila je udare dvije minobacačke granate, vjerovatno kalibra 120 milimetara, u stambenu zgradu preko puta.

Iz Bahmuta je izvještavao Charles Stratford.

 


#2 Snimak videonadzora otkrio detalje pucnjave u beogradskoj školi | 3. maj

Masovna pucnjava desila se u osnovnoj školi u centru Beograda.

Učenik sedmog razreda ubio je osmoro učenika i radnika osiguranja. Ranio je još šest učenika i jednu nastavnicu, koji su prebačeni u Dječju kliniku u Tiršovoj, i u centar za hitnu medicinsku pomoć.

O tragediji koja je potresla cijelu regiju izvještavala je Jelena Milutinović.

 


#1 Policija razbija proteste u Beogradu, napadnuta ekipa Al Jazeere | 24. decembar

Protesti u Srbiji. Opoziciona koalicija ‘Srbija protiv nasilja’, nevladine organizacije i studenti traže poništavanje izbora zbog brojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Sedmog dana protesta došlo je do incidenta ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu.

Policija je razbila proteste ispred zgrade Skupštine, nakon što su demonstranti prethodno zasuti suzavcem.

Grupa demonstranata gađala je Skupštinu kamenicama.

Policija je hapsila demonstrante, a napadnuta je i ekipa Al Jazeere.

O svemu je izvještavala Jelena Glušac.

Izvor: Al Jazeera