Bombardovani, a potom izbodeni: Ljekari sa Zapadne obale o napadu na izbjegličke kampove

Izraelski napadi na izbjegličke kampove Nur Shams i Fawwar slijedili su obrazac smrtonosnih napada u kojima je od 7. oktobra ubijeno više od 300 osoba na Zapadnoj obali, kažu ljekari političari.

Pogrebna povorka Ahmedu Muhammadu Yaghiju i Ibrahimu Majedu ubijenim u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Fawwar 26. decembra 2023. (Mosab Shawer / Al Jazeera)

Piše: Mosab Shawer

Bio je jedan sat iza ponoći kada su žrtve počele pristizati u državnu bolnicu Thabet Thabet u gradu Tulkaremu.

Bilo ih je šest, svi su imali kritične povrede, rekao je Iyad al-Aqqad, direktor bolnice. To su bile žrtve izraelskog bombardovanja izbjegličkog kampa Nur Shams u Tulkaremu, tokom racije koja je počela u noći 26. decembra, a koja je nastavljena sve do narednog dana.

To je drugi put u 24 sata da su izraelske snage upale u kamp, ušle u nekoliko kuća i bacile najmanje dvije bombe. Izraelske vojnike često optužuju – i na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze – da ne dozvoljavaju vozilima hitne pomoći da odmah dođu do ranjenika. To se dogodilo i u Nur Shamsu, kažu svjedoci i ljekari – gdje je šest muškaraca krvarilo dva sata. Kad su dovedeni u bolnicu Al-Aqqad, bilo je prekasno.

Tako su se pridružili rastućoj listi Palestinaca koje su izraelski vojnici i ilegalni doseljenici ubili na Zapadnoj obali od 7. oktobra, kada je Izrael, nakon napada Hamasa na njegove južne teritorije, počeo rat odmazde usmjeren – iako ne ograničeno – na Gazu. Od tada je u izraelskom bombardovanju i artiljerijskim napadima ubijeno više od 21.000 osoba u Gazi, dok su su izraelski vojnici i doseljenici ubili više od 300 osoba na Zapadnoj obali. Najmanje 56 osoba ubijeno je u Tulkaemu, prema opservatoriju Shireen, neprofitnoj organizaciji koja prati ubistva i hapšenja koje provode izraelske snage. Također, u Gazi i na Zapadnoj obali povrijeđeni su deseci hiljada Palestinaca.

‘Mučna svjedočenja’

Ubrzo nakon što je šest žrtava izraelskog bombardovanja Nur Shamsa stiglo rano ujutro 27. decembra, u državnu bolnicu Thabet Thabet dovedeno je još nekoliko povrijeđenih Palestinaca. Troje ih je imalo teže povrede gornjeg dijela tijela.

I svi su s ljekarima podijelili mučne priče.

Radwan Balibla, voditelj Sindikata ljekara Tulkarem, rekao je da je jednu od žrtava vojnik ubo u vrat dok su je vozilom hitne pomoći prevozili u bolnicu. Drugi su rekli da su ih tukli u vozilima hitne pomoći.

“Rečeno im je: ‘Ne želimo da stignete do bolnice i preživite’”, rekao je Balibla za Al Jazeeru.

Samo nekoliko sati kasnije, Izrael je pokrenuo još jedan napad, ovaj put u izbjegličkom kampu Fawwar u blizini Hebrona. Dok su izraelske trupe satima ulazile u kuće i okupirale ulice, suočile su se s lokalnim stanovništvom i odgovorile otvaranjem vatre.

Ubijeni su 17-godišnji Ahmed Muhammad Yaghi i 31-godišnji Ibrahim Majed. Ekipa hitne pomoći u kampu pružila im je prvu pomoć i prebacila ih u državnu bolnicu Yatta, ali su preminuli od posljedica teških povreda koje su zadobili. Još šest povrijeđenih osoba prebačeno je u bolnice na liječenje.

Muhammad Abu Esh, predstavnik pokreta Fatah u kampu Fawwar, rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da su napadi izraelskih snaga na kamp svakodnevnica. Također, izraelska vojska je od 7. oktobra zatvorila ulaze u kamp, ometajući kretanje Palestinaca sprečavanjem ulaska i izlaska. U međuvremenu, zbog sve češćih racija, broj zatvorenika u Fawwaru porastao je na stotinu.

Abu Esh je rekao da je Izrael ove sedmice rasporedio snajperiste unutar zgrada i kuća. Ipak, dodao je, “Izrael griješi ako misli da plaši narod u Al-Fawwaru, naročito njihovu djecu”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada