Šta imaju Husi od napada na brodove u Crvenom moru?

Stav jemenskih pobunjenika o pomorskoj tački od kritičnog značaja daje im prednost u diplomatskim pregovorima o budućnosti Jemena.

Pripadnici Husa iskrcavaju se na teretni brod Galaxy Leader u nedjelju 19. novembra u Crvenom moru (AP)

Malo je vjerovatno da će koalicija od deset zemalja, predvođena SAD-om, moći zaustaviti jemenske pobunjenike Huse u napadima na brodove u Crvenom moru, ali obje strane imaju interes izbjeći eskalaciju koja bi mogla izmaći kontroli, rekli su analitičari za Al Jazeeru.

Njihovi napadi na komercijalne i vojne brodove koji su potencijalno povezani s Izraelom, prema zvaničnicima Husa, imaju za cilj izvršiti pritisak na Izrael da prekine rat protiv Pojasa Gaze.

Napadi Husa bili su pozdravljeni u Jemenu, što je toj grupi omogućilo da regrutira nove borce.

“Husi neće prestati s onim što rade dok ne završi izraelska ofanziva u Gazi, čak i tada će vjerovatno nastaviti neko vrijeme”, rekao je za Al Jazeeru Gregory Brew, analitičar u Eurasia Group.

Izraelsko bombardiranje i granatiranje ubilo je više od 20.000 Palestinaca u Gazi od 7. oktobra.

Husi su 19. novembra preuzeli teretni brod “Galaxy Leader” povezan s Izraelom i ubrzo nakon toga objavili snimak zarobljavanja broda.

Ogromne posljedice za globalni transport

Od tada je brod pretvoren u turističku atrakciju za Jemence.

Grupa je nakon toga napala brojne brodove koji su prolazili kroz moreuz Bab al-Mandeb, uski prolaz koji vodi u Crveno more i preko njega do Suecog kanala.

Crveno more i Suecki kanal čine 30 posto svjetskog saobraćaja kontejnerskih brodova.

“Položaj Husa u sjevernom Jemenu stavio ih je na geopolitičku tačku od kritične važnosti”, rekao je za Al Jazeeru Sanam Vakil, zamjenik voditelja programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Chatham Houseu.

“Međunarodna zajednica je to potcjenjivala u proteklih nekoliko godina.”

Do sada nema izvještaja o povrijeđenim ili smrtnim slučajevima u napadima Husa, ali posljedice su ogromne za globalni transport. Najmanje 12 brodarskih kompanija obustavilo je tranzit kroz Crveno more zbog napada, među njima i neke od najvećih na svijetu – italijansko-švicarski div Mediterranean Shipping Company, francuski CMA CGM i danski AP Moller-Maersk.

Ukupno 12 posto svjetske morske nafte i osam posto tečnog prirodnog plina prolazi kroz morezu Bab al-Mandeb, uglavnom prema Evropi.

Iran podržava Huse, ali je ostao oprezan

No, i drugi artikli, poput žitarica, palminog ulja i industrijskih proizvoda, također su pogođeni napadima.

Mnoge kompanije umjesto toga putuju oko južnog vrha Afrike, produžujući putovanje za devet dana i troškove za najmanje 15 posto.

Kao odgovor, SAD je uveo sankcije protiv 13 navodnih finansijera Husa i sastavio pomorsku koaliciju od deset zemalja kako bi pokušala odvratiti napade Husa u Crvenom moru.

Ostali članovi uključuju Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Kanadu, Nizozemsku, Norvešku, Španiju, Sejšele i Bahrein.

Međunarodno priznata vlada Jemena, koja djeluje iz Adena nakon devet godina razornog rata koji su vodili Husi, osudila je napade Husa, navodeći to kao uzurpaciju njihovog suvereniteta.

No, u teškoj je poziciji, jer ne želi da se vidi da podržava Izrael, rekao je za Al Jazeeru Nicholas Brumfield, stručnjak za Jemen.

U međuvremenu, Iran, koji podržava Huse, ostao je oprezan u pogledu preduzimanja koraka koji bi mogli dovesti do širenja rata u Gazi na širu regiju.

Međutim, postoje ograničenja utjecaja koji Iran ima na Huse, kažu stručnjaci.

“Imaju neke zajedničke ciljeve s Teheranom, ali ne bismo trebali precijeniti utjecaj koji Iran ima na Huse”, rekla je za Al Jazeeru Eleonora Ardemagni, viša naučna saradnica na Italijanskom institutu za međunarodne političke studije (ISPI).

‘Dugo su ideološki suprotstavljeni Izraelu’

“Oni imaju svoj plan.”

Prije 7. oktobra Husi su bili pod domaćim pritiskom zbog pitanja kao što su nepopularne vladine reforme i neisplaćivanje plata.

No, njihova podrška građanima Gaze bila je jako popularna među Jemencima.

“Oni su već dugo prilično ideološki suprotstavljeni Izraelu”, kaže Vakil o Husima.

“Oni pokušavaju demonstrirati transnacionalne implikacije svojih pogleda te pokazati svoju moć i pozicioniranje.”

Mediji Husa obavili su više 1.000 protesta, bojkota ili akcija regrutacije od početka rata, prema Brumfieldu.

Mnogi u Jemenu su umorni od borbi, nakon nešto manje od desetljeća građanskog rata.

No, podrška Palestini pokazala se toliko popularnom da su Husi uspjeli regrutirati nove borce, koje su zatim mogli rasporediti za domaći rat.

“Regrutirali su mnogo boraca, uz obećanje da će se moći boriti u Palestini”, kazao je Brumfield.

“Rekli su – ‘morat ćete se boriti u Palestini’ i onda su te snage rasporedili oko uporišta jemenske vlade Mariba.”

Napadi u Crvenom moru mogli bi djelomično biti i diplomatska strategija, smatraju neki analitičari.

Proteklih mjeseci Husi i Saudijska Arabija sudjeluju u dijalogu usmjerenom na dugoročni prekid vatre, nakon primirja uz posredovanje Ujedinjenih naroda 2022. godine, koje je uglavnom zaustavilo borbe.

‘Ne možemo mirno stajati dok traje agresija’

Saudijska Arabija podržava međunarodno priznatu vladu Jemena.

Napetosti u Crvenom moru i potencijalni poremećaji u trgovini naftom štete većini regionalnih ekonomija, od kojih je najveća Saudijska Arabija.

“Sa njihove pozicije [napad na brodove] je prilika da se povećaju ulozi protiv Saudijske Arabije”, rekao je Vakil.

“Ono čemu bismo mogli svjedočiti je ponovno pregovaranje.”

Utjecaj na globalni brodski saobraćaj kroz Bab al-Mandeb i Crveno more izazvao je akciju SAD-a i njegovih saveznika, ali za sada se čini da to ne odvraća Huse.

“Svima smo naglasili da su operacije [Husa] usmjerene na podršku palestinskom narodu u Pojasu Gaze i da ne možemo mirno stajati kada su u toku agresija i opsada”, kazao je glasnogovornik Husa Mohamed Abdulsalam u komentarima za Al Jazeeru u ponedjeljak.

“Što se tiče pomorskih operacija, one su u punom jeku, možda neće proći niti 12 sati bez neke operacije.”

Ipak, usprkos retorici, i Husi i SAD do sada su zadržali određenu suzdržanost.

‘Oni znaju da ne smiju preći liniju’

Husi su 26. novembra ispalili dvije balističke rakete koje su pale blizu američkog ratnog broda.

Brumfield vjeruje da su Husi namjerno promašili ratni brod.

Trenutno je američka koalicija više usmjerena na odbranu brodova koji prolaze kroz Crveno more, presretanjem napada Husa.

“SAD, također, ne želi eskalirati ovu krizu”, rekao je Brew, analitičar Euroazijske grupe.

SAD do sada nije uzvratio vatru prema Jemenu, uprkos projektilima koji lete prema Crvenom moru od Husa.

Promjena te jednačine nije u interesu Husa.

“Oni znaju da ne smiju preći liniju”, rekao je Brew.

Husi ne žele scenario u kojem će “SAD prestati misliti o Husima kao o neugodnim, ali podnošljivim vladarima sjevernog Jemena te se posvetiti njihovom zbacivanju”.

Izvor: Al Jazeera