‘Naša srca gore’: Uzgajivačima maslina u Gazi izraelski rat uništio urod

Od početka izraelske ofanzive 7. oktobra poljoprivrednici nisu mogli pristupiti svojim poljoprivrednim površinama i usjevima.

Palestinke beru masline tokom ceremonije obilježavanja početka sezone berbe maslina prošle godine u Deir el-Balahu u centralnom Pojasu Gaze (Said Khatib/AFP)

Pojas Gaze – Samaher Abu Jameh je ljuta.

Majka dvoje djece radila je kao farmerica sa svojim roditeljima od djetinjstva u gradu Abasan al-Kabira u južnoj Gazi, blizu granice s Izraelom. “Moja zemlja ima stoku, masline i staklenike zasađene paradajzom”, kaže ona.

Više se ne može brinuti za ta stabla ili paradajz, 40-godišnjakinja je raseljena sa svojom porodicom i živi u školi koju vode Ujedinjeni narodi u središtu Khan Younisa zbog gotovo kontinuiranog izraelskog bombardiranja od 7. oktobra.

“Nemam pojma u kakvom su stanju. Samo želim doći do svoje zemlje da vidim šta je od nje postalo”, kaže ona.

To je mišljenje koje ponavljaju poljoprivrednici diljem Gaze.

Mjeseci oktobar i novembar, kada se beru masline, imaju poseban značaj za Palestince, koji berbu smatraju nacionalnim ponosom kojim se slavi njihov odnos i povezanost sa zemljom.

Poljoprivrednici beru masline sa svojom širom porodicom i prijateljima. Narodne pjesme stvaraju blagdanski ugođaj. Obroci se kuhaju i jedu ispod drveća. Masline se zatim cijede kako bi se dobilo maslinovo ulje, čija kvaliteta ovisi o klimi i tlu.

Međutim, s najnovijim ratom Izraela protiv Gaze, koji je započeo 7. oktobra nakon napada Hamasa na južni Izrael, poljoprivrednici su bili prisiljeni napustiti svoju zemlju i domove, a stalno prisutni rizici s kojima su se već suočili zbog blizine granice s Izrael su se dramatično povećali.

Samaher kaže da su se neki farmeri pokušali vratiti na svoju zemlju, ali su bili na meti izraelskih ratnih aviona.

“Proživljavamo veliku patnju kao farmeri jer su nas ovi ratovi jako koštali”, kaže ona. “Jedva smo imali vremena doći do daha od rata 2021. prije nego što je ovo počelo.”

Opasan uzgoj

Čak i prije rata, sezona branja maslina bila je sve više narušena nasiljem. Na okupiranoj Zapadnoj obali dokumentirano je kako su izraelski doseljenici napadali Palestince na njihovoj zemlji, krali im masline i palili im njive. Bilala Saleha, palestinskog uzgajivača maslina, ubio je doseljenik u oktobru dok je brao svoj urod u blizini Nablusa.

U Pojasu Gaze, izazovi dolaze od izraelske vojske, koja ili gađa i bombardira obradivo zemljište tokom rata ili ga prska pesticidima, ubijajući usjeve i čineći tlo neprikladnim za poljoprivredu.

U blizini južnog grada Khan Younisa, poljoprivredna zemljišta protežu se na površini većoj od 4000 hektara i nalaze se istočno od grada oko naselja u blizini izraelske granične ograde: Khuza'a, Abasan al-Kabira, Abasan al-Jadida i Bani Suhaila. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u Pojasu Gaze, u pokrajini Khan Younis postoji 7000 farmi.

Ahmed Abu Rjeila navikao je izbjegavati metke. “Išao sam na svoju zemlju u Abasan al-Jadida sa svoja tri brata uprkos opasnostima s kojima smo se svakodnevno suočavali od izraelske okupacijske vojske, koja bi pucala na nas kako bi otišli”, kaže ovaj 40-godišnjak.

Sada je rizik prevelik, iako ga zabrinjava mogućnost gubitka žetve. On i njegova porodica raseljeni su iz svog doma početkom rata, te su boravili u jednoj od škola UN-a u Khan Younisu.

“Imam stotine stabala maslina, a moja porodica i prijatelji trebali su ih brati i prodavati na tržnici ili cijediti u mašinama za mljevenje maslina”, kaže. Ima i sezonske kulture u plastenicima. “Potrošio sam hiljade šekela na ovu sezonu i neće mi se vratiti uloženo ako se ovaj rat nastavi i pristup mojoj zemlji bude uskraćen.”

Nisreen Abu Daqqa obrađuje svoje usjeve prošle godine u gradu Khuza’a istočno od Khan Younisa u južnom Pojasu Gaze (Ruwaida Amer/Al Jazeera)

Ljutnja, slomljeno srce zbog gubitka usjeva

Kontinuirano bombardiranje istočno od Khan Younisa rezultiralo je smrću gotovo 20 farmera i povredama mnogih drugih, prema Ministarstvu poljoprivrede u Gazi.

Tokom protekle sedmice, izraelska vojska otvorila je tenkovsku vatru prema poljoprivrednim zemljištima istočno od grada al-Fukhari, gdje su farmeri pokušavali doći do svoje zemlje kako bi pokupili svoje usjeve i prodali ih na tržnicama.

Ahmed Qudeih, 37 godina star, je iz grada Khuza’a i posjeduje 0,6 hektara zemlje. Kaže da su svi farmeri istjerani iz svojih domova i sada borave u različitim dijelovima grada Khan Younisa.

“Srce nam je slomljeno zbog naših usjeva do kojih ne možemo doći”, kaže. “Ne možemo navodnjavati ili obrađivati našu zemlju niti se brinuti o njoj. Nakon svakog razornog rata plaćamo hiljade šekela kako bismo osigurali kvalitetu naših usjeva i učinili naše tlo ponovno prikladnim za poljoprivredu.”

Palestinka bere masline na farmi u Khan Younisu u južnom Pojasu Gaze u oktobru 2022. (Ibraheem Abu Mustafa/Reuters)

Biti poljoprivrednik u Gazi može biti poziv opasan po život, kaže on, dodajući da su izraelske snage postale “kreativne u uništavanju poljoprivrednih poslova” nanošenjem ljudskih, materijalnih i ekonomskih gubitaka.

“Tokom proteklih godina, zemlja koju obrađujem bila je izložena različitim vrstama nasilja od strane izraelskih vojnika”, kaže on. “Bio sam nekoliko puta izložen pucnjavi. Vojska je također buldožerima preorala zemlju i prskala usjeve pesticidima kako bi ih uništila.

“To mi je prouzročilo ogromne finansijske gubitke, ali nakon svake runde uništenja vraćam se kako bih ponovno pripremio zemlju za uzgoj.”

Gotova sezona za proizvođače maslinova ulja

Prošle je godine Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo da površina zemlje zasađene maslinama u Pojasu Gaze iznosi oko 4.400 hektara i procjenjuje da se može proizvesti 35.000 tona maslina.

Mali dio, oko 9 posto (9000 do 10000 tona), kiseli se u domovima ili tvornicama, ali većina se šalje u preše za masline kako bi se pretvorile u ulje. Ima oko 40 preša za cijeđenje maslinovog ulja, od kojih su 32 opremljene savremenom automatskom opremom, šest je poluautomatskih, a dvije rade ručno na stare kamene mlinove.

Palestinska omladina učestvuje u ceremoniji obilježavanja početka berbe maslina u Deir el-Balahu u oktobru 2022. (Said Khatib/AFP)

Fayyad Fayyad, direktor Palestinskog vijeća za masline, kaže da se prosječna godišnja sezona proizvodnje maslina u Palestini procjenjuje na 100.000 tona, što daje do 20.000 tona maslinovog ulja.

„Ovogodišnja sezona maslina nosi naziv ‘sheltoni’, što znači da je urod maslina mali i da ga nema u izobilju“, kaže. “Za masline je uobičajeno da jedna godina bude s obilnijim rodom, a iduća s manjim rodom.

“Prošle godine sezona je bila obilna i svjedočila je proizvodnji od 36.000 tona u Pojasu Gaze. Da nije bilo rata, ove bi sezone bilo proizvedeno 10.000 tona maslina, odnosno 2.000 tona maslinova ulja.”

Mnogi poljoprivrednici pomirili su se s činjenicom da je sezona žetve gotova, rekavši da ni njihovi domovi ni posjedi nisu ostali netaknuti.

Ipak, poljoprivrednici su jasni da će obnoviti svoju zemlju nakon svakog rata, pa i ovako razornog kao što je sadašnja ofanziva u kojoj je do sada ubijeno više od 10.000 Palestinaca.

“Naša srca gore nad našim zemljama”, kaže Nisreen Abu Daqqa iz Khuza'a. “Čekamo cijelu godinu na sezonu maslina, koja je najljepša sezona, ali Izraelci su namjerno spalili naša stabla koristeći svoje projektile i tenkovske granate.”

Izvor: Al Jazeera