Hoće li UAE povrijediti Rusiju kontrolom izvoza kojim zadovoljava SAD usred izraelskog rata?

Sve mjere kontrole izvoza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će usmjerene na jačanje podrške SAD-a u slučaju da se rat između Izraela i Gaze proširi.

Vladimir Putin i Sheikh Mohamed bin Zayed al-Nahyan
(AFP)

Ujedinjeni Arapski Emirati bili su pod lupom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog stalnih veza s Rusijom, frustrirajući napore Zapada da ekonomski stisne Moskvu kao odgovor na njen rat protiv Ukrajine.

Sada bi neke moguće promjene u vanjskoj politici Abu Dhabija mogle malo promijeniti sliku usred sve veće zabrinutosti da bi se izraelski rat protiv Gaze mogao proširiti na cijelu regiju.

Početkom septembra su predstavnici Velike Britanije, EU-a i SAD-a posjetili UAE kako bi izrazili zabrinutost u vezi s vezama zaljevske zemlje s Rusijom.

Konkretno, te su zapadne vlade pokušale spriječiti Ruse u pristupu određenim proizvodima dvostruke namjene, kao što su čipovi za računare i elektroničke komponente koje se mogu koristiti za jačanje ruske ratne mašinerije.

Ranije ove godine Washington je upozorio UAE, Oman i Tursku na izbjegavanje sankcija i izvozne kontrole uvedene Moskvi prošle godine.

Aeromotus poslao dronova i robotsku tehnologiju

Zatim je u aprilu SAD uveo sankcije za dvije kompanije sa sjedištem u UAE: Aeromotus Unmanned Aerial Vehicles Trading LLC i Hulm Al Sahra Electric Devices Trading.

Prema navodima Ministarstva finansija, Aeromotus je poslao nekoliko dronova i robotske tehnologije ruskim uvoznicima nakon izbijanja tekućeg rata u Ukrajini.

Washington je sankcionirao kompaniju Hulma Al Sahra zbog navodnog slanja poluprovodnika u vrijednosti od 190.000 dolara koji su bili iz SAD-a i podliježu američkoj izvoznoj kontroli, kao i mašina, elektronike i optike ruskim kompanijama u drugoj polovici 2022. godine.

Ubrzo nakon septembarske posjete zapadnih zvaničnika UAE-u, Bloomberg News je izvijestio da vlasti Emirata razmatraju uvođenje izvoznih dozvola za određene tehnologije, uključujući poluprovodnike.

Abu Dhabi tek treba uvesti ove mjere.

Svaki takav potez, ako se dogodi, neće biti samo zbog rastućih pritisaka sa Zapada, već i zbog rastućih prijetnji da se rat Izraela i Hamasa prelije na druge dijelove Bliskog istoka.

U tom bi scenariju UAE želio učvrstiti veze s krajnjim garantom sigurnosti, SAD-om, smatraju stručnjaci.

“Ako UAE zaista uvede izvozne dozvole, to bi bio pokazatelj da smatra da troškovi nepoštovanja zapadnih zahtjeva premašuju prednosti barem dijela njegove trgovine s Rusijom”, rekao je Mark Katz, profesor u Schar školi politike i upravljanja pri Univerzitetu George Mason, u intervjuu za Al Jazeeru.

Emirati žele što mirniju situaciju u susjedstvu

“To bi, također, bio pokazatelj da UAE ne želi narušiti odnose sa SAD-om, posebno kada se sprema mogućnost šireg bliskoistočnog sukoba, uključujući Iran, i kada bi UAE želio imati američku zaštitu od Teherana”, kazao je.

Uz početak klimatske konferencije COP28 kasnije ovog mjeseca, UAE želi što mirniju situaciju u susjedstvu.

Čak i ako UAE uvede bilo kakve dozvole za kontrolu izvoza, nije jasno koliki bi problem to stvorilo u odnosima Emirata i Rusije.

“Moskva će vjerovatno shvatiti da će UAE učiniti ovaj potez pod pritiskom Zapada. Nadalje, ovaj bi potez mogao samo smanjiti, a ne eliminirati saradnju UAE-a i Rusije. Moskva bi željela sačuvati ono kooperacije što može s UAE-om,” smatra Katz.

Možda bi takve izvozne dozvole mogle pomoći u promicanju interesa Abu Dhabija – kako u smislu njegove reputacije trgovačkog središta na Bliskom istoku, tako i zabrinutosti za nacionalnu sigurnost u vezi s rusko-iranskim savezom.

“Uvođenje izvoznih dozvola pomoglo bi ojačati ideju da su UAE pouzdano mjesto za poslovanje”, rekao je za Al Jazeeru Gordon Gray, bivši američki ambasador u Tunisu.

Zabrinutost zbog partnerstva Rusije i Irana

“UAE ima snažne političke i ekonomske poticaje za održavanje dobrih odnosa sa SAD-om i EU-om. Također je nedvojbeno sumnjičav prema rastućem vojnom savezu Rusije i Irana i želio bi zaštititi nacionalnu sigurnost sprečavanjem da roba dvostruke namjene završi u iranskim rukama.”

Zvaničnici u UAE-a zabrinuti su zbog produbljivanja partnerstva Moskve s Teheranom – dijelom zbog nedržavnih aktera koje Teheran sponzorira, a dijelom zbog aktivnosti s dronovima i balističkim projektilima – i zabrinuti su zbog njihovog potencijala da pogoršaju sigurnosnu krizu na Bliskom istoku.

Ipak, prihvatanje znakova sa Zapada kada su u pitanju odnosi s Rusijom ne bi bilo bez određenih rizika za UAE.

Rusija navodno iz Irana nabavljala dronove i druge sisteme naoružanja za svoj rat u Ukrajini.

Sa stanovišta Abu Dhabija, ova zavisnost, u kombinaciji s nižim nivoom saradnje s UAE-om, mogla bi dovesti do toga da se Rusija više okrene Teheranu kada su u pitanju sporna pitanja u emiratsko-iranskim odnosima, što bi moglo biti problematično za Emirate.

“Moskva će ovo možda držati kao opciju da odvrati UAE od daljeg pridržavanja sa zapadnim sankcijama Rusiji”, kaže Gray.

Međutim, neki stručnjaci postavljaju pitanje da li bi Abu Dabi zaista uveo takve izvozne dozvole kako bi zadobio naklonost Washingtona i drugih zapadnih prijestolnica.

‘Pomoć Moskvi da zaobiđe bilo kakve sankcije’

“UAE i druge zaljevske države nisu previše entuzijastične u pogledu narušavanja njihovih odnosa s Rusijom”, rekao je za Al Jazeeru Imad Harb, direktor istraživanja i analize u Arapskom centru iz Washingtona.

“Ako UAE doista nametne ove kontrole, odluka bi bila iz geopolitičkih razloga, posebno da bi se činilo da se pridržava želja SAD-a i EU-a. Ali, čak i ako nameće kontrole, postoje načini da ih zaobiđu kompanije i pojedinci koji su najviše zabrinuti za svoje poslovne i komercijalne interese.”

Prema Harbu, uvođenje ovih izvoznih dozvola vjerovatno neće imati previše negativnog učinka na odnos Abu Dhabija s Moskvom, jer ukazuje na sposobnost dviju zemalja da zaobiđu takve kontrole.

“Emirati uvijek mogu dogovoriti prodaju tehnologije preko Irana, koji ima dobre odnose s Rusijom, i vjerovatno će biti spreman pomoći Moskvi da zaobiđe bilo kakve sankcije”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada