‘Veliki izazov’: Izraelski kopneni napad na Gazu u problemima

Nekoliko dana nakon kopnenog upada, izraelske snage pokušavaju izolirati Hamas u sjevernoj Gazi, ali i Hamas je spreman, kažu analitičari.

Hamas je rekao da je uništio nekoliko izraelskih tenkova i oklopnih vozila (Reuters)

Nekoliko dana nakon što je poslao kopnene snage u Gazu, Izrael je objavio da je njegova vojska opkolila grad Gazu na sjeveru teritorije Pojasa, ubila deset komandanata Hamasa koji su pomogli u planiranju napada na Izrael 7. oktobra i postigla “impresivne uspjehe”, kako ih je ocijenio premijer Benjaminu Netanyahu.

Čini se da su izraelske snage u procesu „rezanja“ Pojasa Gaze na dva dijela, sjeverno i južno od grada Gaze.

Do petka su napredovali 15-ak kilometara od granice Gaze i Izraela duž obalne ceste, uz Tursko-palestinsku bolnicu prijateljstva, znatno južnije od grada Gaze. Bolnica je jedina ustanova za liječenje raka u Gazi i bila je prisiljena zatvoriti se zbog nestašice goriva uslijed izraelske opsade enklave.

U međuvremenu, Hamas je rekao da se bori s izraelskim oklopnim snagama istočno od te tačke, kod Juhor ad-Dika, sugerirajući da su izraelske snage djelovale gotovo po cijeloj širini Pojasa Gaze, od obale do granice.

Borbe su nastavljene u pozadini. Izvori povezani s Hamasom rekli su da su u toku borbe kod Beit Hanouna, u sjeveroistočnom uglu Pojasa Gaze.

Čini se da je izraelska strategija prošle sedmice bila izolacija i iscrpljivanje Hamasa i njegovih pripadnika u sjevernoj trećini Pojasa Gaze. Ali to je imalo sve veću humanitarnu cijenu za Gazu, kao i cijenu po izraelsku reputaciju.

(Reuters)

Izrael tvrdi da je izbjeglički kamp Jabalia sjeverno od grada Gaze bio centar Hamasove mreže tunela koja se koristila za skladištenje oružja, položaje za ispaljivanje raketa i tunele koji vode do obale. Izrael je, bez pružanja jasnih dokaza koji bi potvrdili takve tvrdnje, sravnio velike dijelove Jabalije u zračnim napadima tokom tri dana. U bombardiranju Jabalije ubijeno je najmanje 50 Palestinaca.

Od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo više od 1.400 ljudi, izraelsko zračno bombardiranje Gaze, sada popraćeno kopnenim napadom, usmrtilo je više od 9.400 Palestinaca, uključujući gotovo 4.000 djece. U petak je bombardiran konvoj hitne pomoći koji je krenuo iz grada Gaze prema jugu Pojasa, a Izrael je ponovo tvrdio, bez pružanja dokaza, da su borci Hamasa bili u ambulantnim vozilima. Najmanje 15 ljudi je ubijeno.

Ipak, Izrael nije eliminirao mogućnost Hamasa da lansira rakete na vojne objekte u Izraelu dinamikom od desetak dnevno tokom cijele sedmice, iako je to usporilo na devet raketnih napada 3. novembra. Službene brojke koje su objavili izraelska vlada i Ministarstvo zdravlja iz Gaze sugeriraju da su većina žrtava s obje strane bili civili.

Izrael je rekao da je 25 njegovih vojnika ubijeno od početka kopnene invazije, čime je ukupan broj poginulih vojnika porastao na 332. Još 260 vojnika je ranjeno. Izrael je rekao da Hamas također drži 242 civila kao taoce.

‘Nova vrsta hibridnog ratovanja’

Dana 25. oktobra, Netanyahu je izjavio da će cilj Izraela u nadolazećim danima biti “eliminirati Hamas uništavanjem njegovih vojnih i upravljačkih sposobnosti i učiniti sve što je moguće da vrati naše taoce”.

Izraelska vojska testirala je Hamasove reflekse ograničenim upadom u sjevernu Gazu (Reuters)

Izraelske snage izvele su još nekoliko kopnenih upada u Gazu u noći 27. oktobra, ovaj put potpomognute helikopterima. Izraelske mornaričke snage također su “uništile terorističku infrastrukturu … i djelovale u kompleksu koji su koristile (Hamasove) pomorske snage komandosa”, na plaži u Rafahu, u južnoj Gazi, rekla je izraelska vojska.

Zatim je 28. oktobra Izrael pokrenuo kopnenu invaziju, tačno tri sedmice nakon napada Hamasa na južni Izrael. Invazija je bila praćena prekidom telekomunikacija te internetskog i telefonskog pristupa, iz i unutar Pojasa Gaze.

Stručnjaci su za Al Jazeeru rekli da i napad Hamasa i izraelski odgovor označavaju odmak od prošlih međusobnih sukoba u obimu i složenosti.

“Ono što smo vidjeli od 7. oktobra je nova vrsta hibridnog ratovanja”, rekao je Matteo Bressan, profesor strateških studija na Lumsa Master School–University.

Čini se da je izraelska strategija prošle sedmice bila izolacija i iscrpljivanje Hamasa i njegovih pripadnika u sjevernoj trećini Pojasa Gaze (Reuters)

“Hamas je uspio lansirati 6.000 raketa na Izrael i taj broj pokazuje vojne sposobnosti koje Hamas nikada nije imao u prošlosti”, rekao je Bressan.

“Pitanje je kako je moguće da je Hamas izveo 20 napada u 20 različitih sela. To znači da je Hamas imao jasnu obuku i pripremu za to.”

Brigade Qassam, oružano krilo Hamasa, izjavile su da su raketama gađale izraelski nuklearni reaktor i istraživačko postrojenje u Dimoni, što je prvi put da su to učinile.

“Zbog toga je odgovor Izraela drugačiji od onoga u prošlosti. Nije jednostavan, nije lak i Izraelu će trebati vremena”, rekao je Bressan.

“Hamas se pripremao za ovu kampanju već neko vrijeme i unaprijed je rasporedio mnoge ispaljene rakete”, rekao je za Al Jazeeru komandant američkih specijalnih snaga Demetries Andrew Grimes. “Mnoge Hamasove raketne baterije su zakopane pod zemljom ili raspoređene u mreži tunela ispod Gaze.”

Odvažnost Hamasove taktike

Opisao je izraelski cilj uništenja Hamasa kao “izuzetno izazovan pothvat”.

Hamas je rekao da je uništio nekoliko izraelskih tenkova i oklopnih vozila. Naprimjer, 1. novembra Hamas je tvrdio da je uništio najmanje četiri izraelska tenka Merkava koristeći protutenkovsko oružje Yasin-105 tokom sukoba u Beit Hanounu. Te tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

Hamas je također bio odvažan u svojoj taktici. Dana 29. oktobra, naprimjer, brigade Qassama rekle su da su koristile tunele za iskrcavanje boraca iza Izraelaca koji su bili na prelazu Beit Hanoun, koji Izrael naziva Erez, između Izraela i sjeverne Gaze.

“Borci otpora probili su granicu i ispalili protuoklopne projektile na izraelska vozila i ubili niz okupatorskih vojnika”, rekli su.

Grimes smatra da su žrtve u izraelskoj vojsci “velike, s obzirom da je tek nekoliko sedmica u kampanji.”

Odvažnost i učinkovitost brigada Qassam potaknula je šefa Hezbollaha, grupe u Libanu koju podržava Iran, da Izrael proglasi slabim.

Izraelska vojska testirala je Hamasove reflekse ograničenim upadom u sjevernu Gazu (Reuters)

“Ona je razotkrila slabost i potpunu krhkost Izraela, krhkiju od paukove mreže”, rekao je Hassan Nasrallah u televizijskom obraćanju 3. novembra. “Brz odgovor SAD-a da podrži Izrael otkrio je koliko Izrael propada nakon operacije Hamasa”.

Nasrallah je rekao da će ovaj rat označiti novu eru.

“To nije događaj poput onih iz prošlosti. To je odlučujuća bitka, historijska. Ono što će se dogoditi nakon ove bitke, neće biti kao ono što smo ranije viđali”, rekao je.

Stavljanje pritiska na prijateljstvo

Tokom cijele sedmice bilo je znakova da se Izrael osjećao povrijeđenim međunarodnom kritikom njegovog procesuiranja rata i da je pokušavao poboljšati svoj imidž.

Netanyahu se u početku opirao pritisku Evropske unije i Ujedinjenih naroda za prekidom vatre iz humanitarnih razloga, rekavši da bi Hamas to mogao iskoristiti za pregrupisavanje. Taj se stav malo ublažio 3. novembra, dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden podržao pozive na humanitarnu pauzu u borbama. Sada Izrael uslovljava bilo kakvu pauzu u borbama oslobađanjem zarobljenika koje drži Hamas.

“Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje oslobađanje naših talaca”, rekao je Netanyahu u televizijskoj izjavi.

Netanyahu je također promijenio stav o količini pomoći koja stiže u Gazu. U početku je dopustio ulaz samo nekoliko kamiona na teritoriju, koji su dovozili hranu, vodu i lijekove. Do 31. oktobra, pristao je pustiti 100 kamiona dnevno, ali ni to, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken, nije dovoljno.

Izrael je u četvrtak po prvi put dopustio Palestincima sa stranim ili dvojnim državljanstvom da odu u Egipat preko prelaza Rafah na južnom kraju Gaze, zajedno sa 80-ak ranjenih Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera