Izbor Andrije Mandića kao pobjeda velikosrpskih i proruskih snaga

Ne samo da je Mandić predsjednik Skupštine, on ‘de facto’ kontroliše Vladu i ima apsolutnu kontrolu nad izvršnom vlasti u Crnoj Gori, kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crne Gore.

Kako će se Andrija Mandić „ponašati“ na novoizabranoj funkciji tek treba da se vidi, ali mali je broj onih koji vjeruju da je on promijenio svoj politički kurs i odustao od „velikosrpskih“ ideja
Kako će se Andrija Mandić 'ponašati' na novoizabranoj funkciji tek treba da se vidi, ali mali je broj onih koji vjeruju da je on promijenio svoj politički kurs i odustao od velikosrpskih ideja (Al Jazeera)

Politički procesi u Crnoj Gori počeli su se privoditi kraju. Samo, taj završetak, kako to vidi liberalni dio crnogorske javnosti, možda neće biti povoljan za državu Crnu Goru i njene suverenističke institucije.

Jedan takav politički proces dobio je svoje krajnje uobličenje prije nekoliko dana izborom Andrije Mandića za predsjednika crnogorske skupštine. Čovjek koji je tokom „litijskog prevrata“ javno proklamovao anticrnogorske vrijednosti danas sjedi na čelu najvažnije zakonodavne institucije u zemlji.

Kako će se Andrija Mandić „ponašati“ na novoizabranoj funkciji tek treba da se vidi, ali mali je broj onih koji vjeruju da je on promijenio svoj politički kurs i odustao od „velikosrpskih“ ideja, koje je, da budemo iskreni, godinama javno zagovarao.

Moć Andrije Mandića

Moć Andrije Mandića je mnogo veća nego se to „na prvu“ doima, kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crne Gore.

„Izbor Andrije Manndića na mjesto predsjednika skupštine je apsolutna pobjeda velikosrpskih i proruskih snaga u Crnoj Gori, odnosno to je na jedan suptilan način završetak državnog udara koji je otpočet u oktobru 2016, a koji je svoju finalnu realizaciju doživio na sjednici skupštine na kojoj je Mandić izabaran za predsjednika“, kaže Kalezić.

Mandićev izbor, smatra Kalezić, očigledan je dokaz da je u Crnoj Gori gotovo pri završetku proces ideološke i političke transformacije društva.

„Ne samo da je Mandić predsjednik skupštine, on de facto kontroliše vladu i ima apsolutnu kontrolu nad izvršnom vlasti u Crnoj Gori, dakle i zakonodavna vlast u Crnoj Gori se danas nalazi pod kontrolom presuđenih terorista, pod kontrolom velikosrpskih i ruskih agenata koji Crnu Goru vide u jednom potpuno drugom ideološkom i političkom sazvježđu“.

Kalezić smatra da će u narednom periodu snage oličene u liku Andrije Mandića, barem javno, „mirovati“, a da će se procesi dešavati „daleko iza očiju javnosti“.

„Ono što je za očekivati u narednih barem godinu dana je da nemamo značajnija javna odstupanja od projektovanih spoljnopolitičkih ciljeva. Problemi će se dešavati u pozadini, posebno u bezbjednosnom sektoru, gdje su se problemi intenzivirali još od izbora prve postavgustovske vlade, dakle Krivokapićeve vlade kada je došlo do curenja dokumenata. Ruske i srpske službe će koristiti trenutak nepažnje međunarodnih partnera da iz pozadine crpe podatke i kompromituju bezbjednosnu strukturu NATO-a“, smatra Kalezić.

Srbija ima ‘potpunu kontrolu’ nad institucijama

Nakon toga, smatra Kalezić, postoji velika mogućnost da će doći do značajnije promjene kursa crnogorske politike.

„Značajnije odstupanje od onoga što je zacrtani spoljnopolitički kurs možemo očekivati u idućoj fazi funkcionisanja vlade. Nisu oni toliko neiskusni i naivni da agresivno započnu svoj mandat. Na kraju, Mandić je i najavio da će svoje ciljeve ostvarivati na drugi način ili na drugom putu. Taj drugi put je neka vrsta zamaskiranog prerušenog velikosrpskog nacionalizma u obliku i u formi vlade Milojka Spajića“.

Ono što je ključno u razumijevanju političkih zbivanja u Crnoj Gori, kaže Kalezić, jeste da u ovom trenutku Srbija ima „potpunu kontrolu nad najvažnijim političkim institucijama u Crnoj Gori”.

„Srbija od 2020. godine ima više ili manje potpunu kontrolu nad izvršnom i zakonodavnom vlast u Crnoj Gori. Ova vlada će djelovati u sadejstvu sa Jakovom Milatovićem, slučajnim predsjednikom, koji se ponaša servilno i koji će se ponašati i dalje na vrlo sličan način. Srbija sada može da računa na sva tri prva čovjeka državne politike Crne Gore i više neće morati da se oslanja na one tradicionalne centre destrukcije, a to su nekadašnje opozicione partije koje sada participiraju u vlasti, ili na crkvu, već će oslonac velikosrpske politike u Crne Gore biti Vlada.

Pred Crnom Gorom – i u državnom i nacionalnom smislu – su izuzetni teški dani. Neizvjesno je kako će Crna Gora da preživi četverogodišnji mandat ove vlada ako ona ima izgleda da preživi četiri godine. I upitno je na koji će način crnogorska opozicija da odgovori na ovu situaciju“, zaključuje Kalezić.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada