‘Nisam antisemit’: Propalestinskim umjetnicima otkazani nastupi diljem Evrope

Proslavljeni bangladeški fotoreporter, palestinska redateljica i američki autor upozoravaju da su kulturni prostori u opasnosti od represije.

Shahidul Alam, proslavljeni bangladeški fotograf, kaže da se njegova podrška Palestini ne smije brkati s antisemitizmom (Salma Hasan Ali/Drik)

Početkom oktobra, kada je Izrael počeo bombardirati Gazu, bangladeški fotoreporter Shahidul Alam bio je zauzet asistiranjem kustosu za planiranu izložbu fotografija u Njemačkoj.

Osjećajući se zabrinut, uzeo je pauzu od posla i preko društvenih medija osudio izraelske napade na gusto naseljenu palestinsku enklavu.

Alamu nije strano kršenje njegovih ljudskih prava i izražavanja onoga što misli.

Časopis Time ga je 2018. godine proslavio zbog njegove desetljećima duge karijere u dokumentiranju političkih nemira u Bangladešu. Te je godine bio u pritvoru više od 100 dana, optužen za “lažne” izjave nakon što je u intervjuu kritizirao premijera Sheika Hasinu.

Od početka izraelskog rata protiv Gaze, Alam je desetine puta objavio postove o sukobu na Facebooku za svojih 114.000 pratitelja.

Dana 8. oktobra, jedna je objava glasila: “Vijesti o paradiranju polugolih izraelskih tijela su užasne i ne mogu se opravdati. Osjećam da su životi svih Palestinaca i Izraelaca uništeni.”

Drugi, 29. oktobra, glasio je: “Užasno nasilje ovog vikenda ružna je stvarnost izraelskog apartheida, pokvarenog ploda desetljeća okupacije naroda bez državljanstva lišenog osnovnih prava i sloboda.”

Dana 21. novembra, Njemački bijenale savremene fotografije izbacio je ovog veterana fotografije, optužujući ga za antisemitizam.

“Različiti postovi Shahidula Alama na njegovom Facebook profilu nakon 7. oktobra dali su platformu sadržaju koji se može čitati kao antisemitski i antisemitski sadržaj”, navodi se.

Alamova dva sukustosa iz Bangladeša, Tanzim Wahab i Munem Wasif, dali su ostavke u znak solidarnosti, što je organizatore navelo da odustanu od turneje izložbe u tri njemačka grada sljedeće godine.

Rekli su da su među navodno antisemitskim objavama “nekomentirani intervju Shahidula Alama s palestinskim ambasadorom u Bangladešu, usporedba trenutnog rata s Holokaustom i optužbe protiv države Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom u Gazi”.

Također su se žalili da Alam nije izbrisao “rasističke i druge slične komentare” protiv Izraelaca sa svoje stranice, koje su navodno napisali neki od njegovih pratitelja.

Alam, Wahab i Wasif negiraju optužbe.

“Imamo moralnu odgovornost odlučiti na kojoj ćemo strani historije stajati”, rekli su u utorak u izjavi.

Alam je za Al Jazeeru rekao: “Ja sam anticionist što znači da sam protiv kolonijalizma, kolonijalizma naseljenika, protiv rasizma, protiv apartheida i genocida.

“Nisam antisemit i velika je nesreća što Njemačka odlučuje miješati to dvoje, jer to služi i promiče dnevni red bjelačke nadmoći.”

Ova je epizoda jedna od mnogih visokoprofilnih rasprava u zapadnom svijetu umjetnosti posljednjih sedmica o ratu na Bliskom istoku, usredotočenih na optužbe za antisemitizam.

Nekoliko napetih slučajeva fokusirano je na Njemačku, koja ima posebnu odgovornost prema Izraelu s obzirom na njenu historiju koja proizlazi iz Holokausta. Međutim, umjetnici, demonstranti i aktivisti kažu da represije Berlina brkaju kritiku izraelske politike s antijevrejskim rasizmom.

‘Izuzetno uznemirujuće’

Izrael je počeo bombardirati Gazu nakon što je Hamas, koji upravlja gusto naseljenim pojasom, napao južni Izrael, ubivši oko 1.200 Izraelaca i otevši više od 200. Do danas su izraelski udari, službeno usmjereni na slamanje palestinske grupe, ubili više od 15.000 ljudi, među njih mnogo djece.

Nakon napada Hamasa, Frankfurtski sajam knjiga je “na neodređeno vrijeme” odgodio nastup palestinske spisateljice Adanije Shibli, koja je 20. oktobra trebala primiti nagradu za svoj roman Minor Detail.

Dana 13. novembra, kustos rođen na Haitiju Anais Duplan ostao je “bez riječi” nakon što je njegovu izložbu afrofuturizma u njemačkom muzeju Folkwang iznenada otkazao direktor muzeja Peter Gorschluter.

Gorschluter je rekao da Duplanove objave na društvenim mrežama “ne priznaju teroristički napad Hamasa i smatraju da je izraelska vojna operacija u Gazi genocid”.

U međuvremenu, nekoliko je umjetnika dalo ostavke na svoja radna mjesta na renomiranoj njemačkoj izložbi moderne umjetnosti Documenta, u obračunu koji je sedmicama dominirao naslovnicama evropske kulture.

Većina šesteročlanog odbora za utvrđivanje izložbe dala je 16. novembra ostavku u znak solidarnosti s Ranjitom Hoskoteom, koji je dao ostavku nekoliko dana ranije nakon što je njemački dnevnik Suddeutsche Zeitung otkrio da je potpisao pismo iz 2019. godine koje je objavio indijski ogranak Bojkota, Pokret za otpuštanje, sankcije (BDS).

To je pismo potaknulo njemačke optužbe za antisemitizam protiv Hoskotea, pisca i kustosa.

Hamja Ahsan, britanski umjetnik i aktivist, kaže da se osjećao ‘izuzetno uznemireno’ zbog otkazivanja Documente (Ustupio Tsering Parodi)

Ranije je direktor Documente, Andreas Hoffmann, javno osudio dvojicu indonezijskih umjetničkih direktora posljednje Documente 2022. jer su navodno lajkali, a zatim ‘odlajkali’ objavu na Instagramu u znak podrške Palestini.

Propalestinski post objavio je britanski umjetnik i aktivist Hamja Ahsan, koji je učestvovao u Documentinom izdanju 2022. kao solo umjetnik. Ahsanovo korisničko ime za račun na Instagramu, realdocumenta, kasnije je suspendirano. Naveo je da se Hoffmann žalio platformi društvenih medija navodeći kršenje zaštitnog znaka.

Ahsan je za Al Jazeeru rekao kako vjeruje da je Hoffmanova žalba bila izgovor za cenzuru njegovog propalestinskog sadržaja, jer je epizodu opisao kao “izuzetno uznemirujuću”.

Hoffmann je rekao da je Ahsanovo korisničko ime “povrijedilo zaštitni znak ‘Documenta’. Na temelju svojih uvjeta korištenja, Instagram je došao do zaključka da račun mora biti blokiran.”

‘Propaganda protiv Palestinaca’

Pogođeni su i kulturni sektori od Ujedinjenog Kraljevstva do Holandije.

Ranije ovog mjeseca, nekoliko filmaša povuklo se s vodećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma, održanog u Holandiji, nakon što su organizatori kritizirali propalestinski protest tokom večeri otvaranja tokom kojeg su aktivisti podigli transparent na pozornici s natpisom “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”.

Umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), Orwa Nyrabia, isprva je aplaudirao protestu, ali je kasnije osudio slogan.

Palestinska redateljica Basma Alsharif, koja je bila među onima koji su napustili festival, optužila je Nyrabiju za širenje dezinformacija.

“Ova vrsta propagande protiv Palestinaca da su antisemiti je stvar koja se naširoko koristi protiv nas već duže vrijeme”, rekla je Alsharif za Al Jazeeru o sloganu “od rijeke do mora”, koji se smatra pokličem okupljanja propalestinskih demonstranata.

“Bila su desetljeća borbe da se to pogrešno tumačenje razjasni i objasni, ali vrlo je jasno da to ne funkcionira, jer se ovakve optužbe upravo sada vrlo agresivno koriste protiv nas.”

Basma Alsharif, palestinska redateljica, povukla se s jednog od najuglednijih svjetskih festivala jer su organizatori osudili propalestinski protest (Ustupila Basma Alsharif)

Nathan Thrall, hvaljeni američki pisac sa sjedištem u Jerusalemu, radovao se londonskom predstavljanju svoje knjige, Dan u životu Abeda Salame: palestinska priča, 12. oktobra, ali policija je iz sigurnosnih razloga iznenada otkazala događaj.

Palestinski festival književnosti, koji ga je trebao ugostiti, najavio je tu mjeru, koju londonska Met Police nije demantirala; “Ne komentiramo sigurnosne savjete dane pojedincima”, rekli su za Al Jazeeru.

Thrallov rad narativne publicistike detaljno opisuje izazove s kojima se susreću Palestinci pod izraelskom okupacijom.

Rekao je za Al Jazeeru da je njegov nastup u Londonu bio “najveći događaj moje turneje knjiga”.

“Bilo je to vrijeme kada je atmosfera u Ujedinjenom Kraljevstvu bila vrlo politički neprijateljska prema ispoljavanju simpatije prema Palestincima”, rekao je Thrall.

Pisac, čiji su događaji u vezi s knjigom u SAD-u također otkazani, dodao je: “Očito, ne bih želio održati događaj da je doista bilo problema sa sigurnošću”, ali je upitao bi li “događaji fokusirani na proizraelsku knjigu imali isti sigurnosni problem”.

Nakon gotovo dva mjeseca otkazivanja i osuda, propalestinski kreativci u Evropi vide neizvjesnu budućnost.

“Biti umjetnik već je tako nesigurno,” rekla je Alsharif. “Pa kako je moguće da se nečiji lični politički stav o nečemu u kulturnom sektoru može kazniti?

“To je vrlo opasan presedan. A ako se ne suprotstavite, to znači da se sve što kažete ili učinite može pomno ispitati ako ne potpada pod zacrtanu agendu.”

Izvor: Al Jazeera