Zatvoreni bez optužnice: Kako Izrael drži hiljade palestinskih zatvorenika

Izrael je Palestince puštene na slobodu prema sporazumu o primirju nazvao nasilnim ‘teroristima’, no većina njih nije optužena.

Tri miliona Palestinaca na okupiranim područjima lako mogu pasti pod nadležnost izraelskih vojnih sudova ako budu optuženi za ugrožavanje izraelske sigurnosti (Reuters)

Dok su prošle sedmice palestinski zatvorenici puštani na slobodu, Izrael je uveo zabranu slavlja članova njihovih porodica.

“Izrazi radosti”, rekao je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, “ekvivalentni su podršci terorizmu”.

Izrael je zatvorene Palestince predstavio kao “teroriste” i podvrgao je mnoge od njih mučenju.

No, od 300 palestinskih žena i djece koje je Izrael označio za potencijalno puštanje u sklopu humanitarne pauze između Izraela i Hamasa, gotovo 80 posto nije čak ni službeno optuženo.

Ogromna većina palestinskih zatvorenika uhapšena je u okviru kvazi-sudskog procesa poznatog kao administrativni pritvor, prema kojem se Palestinci u početku zatvaraju na šest mjeseci. Njihov pritvor tada se može više puta produžiti na neodređeno vrijeme bez podizanja optužnice ili suđenja.

Većini Palestinaca, uključujući djecu, sudi se na vojnim sudovima i izriču im se duge kazne u onome što kritičari nazivaju lažnim vojnim suđenjima, jer u mnogim slučajevima Palestinci nemaju advokata i odgovarajući postupak. Poređenja radi, izraelskim građanima se sudi na građanskim sudovima, što govori o dvoslojnom pravosudnom sistemu koji diskriminira Palestince.

Evo pogleda na tretman palestinskih zatvorenika, kako je Izrael od administrativniog pritvora stvorio oružje i zašto su mnogi Palestinci prisiljeni prolaziti kroz izraelske vojne sudove.

Ko je na izraelskoj listi?

Velika većina Palestinaca – 233 zatvorenika od 300 – na izraelskom spisku za puštanje nije službeno optužena i držana je u administrativnom pritvoru. Velika većina njih su djeca, a najmlađi ima 14 godina.

Gotovo tri četvrtine njih su s okupirane Zapadne obale, na kojoj je zabilježen porast hapšenja od početka izraelskog rata protiv Gaze 7. oktobra. Zapadna obala i okupirani istočni Jerusalem već su doživjeli nagli porast izraelskih racija ove godine, čak i prije rata.

Od njih 300, jedan zatvorenik u pritvoru je bio čak 102 mjeseca, odnosno osam i po godina. Posljednji zatvorenik uhapšen je prije dva mjeseca.

Gotovo polovina zatvorenika nije povezana ni sa jednom palestinskom političkom ili oružanom grupom. Za druge se vjeruje da su povezani sa Hamasom, Fatahom, Islamskim džihadom, Narodnim frontom za oslobađenje Palestine i Demokratskim frontom za oslobađenje Palestine.

Kakvi su efekti administrativnog pritvora?

Zatvorenici se mogu držati u administrativnom pritvoru na neodređeno vrijeme. Tokom tog perioda, koji može potrajati godinama, zatvorenici, njihove porodice i njihovi advokati mogu ostati u neznanju za šta je zatvorenik optužen i koji dokazi postoje protiv njih.

Izrael je uhapsio oko milion Palestinaca od okupacije Istočnog Jerusalema, Pojasa Gaze i Zapadne obale 1967. godine, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom prošle godine. Vjeruje se da je znatan broj njih administrativno pritvoren.

Izrael je povećao broj hapšenja od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, udvostručivši broj Palestinaca u pritvoru na više od 10.000 prije nego što je neke od njih pustio na slobodu. Borci Hamasa ubili su najmanje 1.200 ljudi tokom svog napada, a u napadu Izraela na Gazu koji je uslijedio ubijeno je gotovo 15.000 ljudi, većinom žena i djece.

Kako izraelski vojni pravosudni sistem funkcionira na okupiranim područjima?

Sporazumi iz Osla iz 1990-ih doveli su do uspostave Palestinske samouprave (PA), ali to nije označilo kraj djelovanja izraelskog vojnog pravosudnog sistema. Izrael još uvijek direktno kontrolira većinu Zapadne obale i dopustio je izgradnju ilegalnih naselja na palestinskoj zemlji.

Palestinska samouprava se suočila s kritikama zbog svoje sigurnosne koordinacije s Izraelom, prema kojoj je obvezna dijeliti informacije o naoružanim palestinskim grupama. Ima krivični zakon i pravosuđe, ali tri miliona Palestinaca na okupiranim područjima lako mogu pasti pod nadležnost izraelskih vojnih sudova ako budu optuženi za ugrožavanje izraelske sigurnosti. To bi moglo uključivati bilo koju aktivnost povezanu sa stotinama palestinskih organizacija koje Izrael decenijama smatra nezakonitim.

Kada se podignu optužnice, one redovno uključuju “terorističke” aktivnosti, koje bi se mogle odnositi na djelovanje protiv izraelskih vojnika ili doseljenika, i “poticanje”, što uključuje utjecaj na javno mnijenje. Saobraćajni prekršaji ili ilegalan boravak u Izraelu zbog posla također dovode Palestince u vojni pravosudni sistem, koji ima stopu osuda od 99 posto.

Za razliku od Palestinaca, izraelskim doseljenicima uhapšenim na Zapadnoj obali sudi se na civilnim sudovima unutar Izraela. Ova praksa zapravo je stvorila dva pravna sistema, koje su grupe za ljudska prava nazvale diskriminirajućim, kao i oblikom “apartheida”.

Kako se prema Palestincima postupa u zatvoru?

Neki od palestinskih zatvorenika koji su oslobođeni u sklopu primirja rekli su da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali prije nego što su oslobođeni.

Premlaćivanja su postala intenzivnija i učestalija nakon početka rata, no svjedočanstva zatvorenika tokom proteklih decenija ukazivala su na dugogodišnji obrazac premlaćivanja, mučenja i zlostavljanja zatvorenika.

Od početka rata, grupe za ljudska prava izvijestile su da je izraelska zatvorska služba također značajno ograničila vodu, hranu, medicinsku brigu i komunalne potrepštine za zatvorenike te da je ograničila ili potpuno zaustavila posjete članova porodice i advokata.

To znači da su palestinski zatvorenici zapravo izgubili neke od ograničenih privilegija koje su stekli kroz godine kampanja i štrajkova glađu u zatvorima koji su sada također ozbiljno pretrpani.

Kako se Izrael ponaša prema djeci zatvorenicima?

Izraelske snage zatočile su stotine djece, od kojih su neka imala samo devet godina, što, kako su mnogi rekli, predstavlja kršenje Konvencije o pravima djeteta Ujedinjenih naroda. Djeca ne prolaze ništa bolje od odraslih u izraelskim zatvorima, a dokumentiran je niz zlostavljanja nad njima.

Grupa za prava djece „Save the Children“ navela je u izvještaju u julu da je 86 posto djece pretučeno u izraelskim pritvorima, 69 posto ih je skidano, a 42 posto je povrijeđeno tokom hapšenja. Među ostalim ozljedama, zadobili su i one od vatrenog oružja i slomljene kosti.

Neka su djeca prijavila nasilje seksualne prirode, a neka su prebacivana na sud ili u druge pritvorske centre u malim kavezima, objavila je organizacija za prava djece sa sjedištem u Londonu.

Palestinska djeca su “jedina djeca na svijetu koja se sistemski gone na vojnim sudovima”, a procjenjuje se da ih je oko 10.000 držano u izraelskom vojnom pritvorskom sistemu u proteklih 20 godina, prema grupi.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada