Tjeskoba i optimizam: Porodice palestinskih zatvorenica čekaju oslobađanje

Prema uvjetima četverodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, 150 palestinskih žena i djece bit će oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zarobljenika.

Sameera Dwayyat, majka 26-godišnje Shorouq Dwayyat, palestinske zatvorenice koja služi 16-godišnju kaznu, drži sliku svoje kćeri (Reuters)

U svom domu u gradu Sur Baheru u okupiranom istočnom Jerusalemu, Sameera Dwayyat obuzeta je tjeskobom i strepnjom.

Ime njezine kćeri, Shorouq, koja trenutno služi najdužu kaznu od svih palestinskih zatvorenica u izraelskim zatvorima, nalazi se na spisku zatvorenica koje će biti puštene sljedećih nekoliko dana u zamjenu za 50 izraelskih zarobljenika koje Hamas drži u Gazi.

“Tako sam nervozna”, kaže Sameera, također poznata kao Imm Ibrahim, za Al Jazeeru. “Nismo čuli potvrdu o imenima koja će biti objavljena s bilo koje službene strane, a niti Crveni križ niti Klub palestinskih zatvorenika nisu nas kontaktirali.”

Nakon šest sedmica borbi, Izrael i Hamas dogovorili su četverodnevno primirje koje bi trebalo početi u četvrtak.

Imala je samo 18 godina kada je uhapšena

Kao dio primirja, Izrael je pristao osloboditi 150 palestinskih žena i djece iz svojih zatvora, u zamjenu za to da Hamas oslobodi 50 izraelskih žena i djece od 237 zarobljenika.

Stotine kamiona koji prevoze vitalnu humanitarnu pomoć i gorivo također će biti pušteni u Gazu.

Shorouq Dwayyat, koja trenutno služi svoju devetu godinu od 16-godišnje kazne, jedna je od mnogih zatvorenica za koje aktivisti kažu da su nepravedno suđeni i osuđeni na temelju nepravednih ili izmišljenih optužbi. Također je kažnjena s 80.000 šekela (21.500 dolara).

Imala je samo 18 godina kada su je izraelske snage uhapsile dok je išla kući 7. oktobra 2015. nakon što su u nju pucali četiri puta, ostavljajući je u kritičnom stanju.

Shorouq Dwayyat (26) osuđena je na 16 godina zatvora (Reuters)

Optužena je da je pokušala ubosti izraelskog doseljenika nožem, ali njezina porodica oštro odbacuje optužbe.

“Nemoguće mi je povjerovati u izraelsku priču da je moja kćerka izbola doseljenika”, rekao je tada za Al Jazeeru njen otac Salah Dwayyat. “Shorouq je osjetljiva i ne može povrijediti ni životinju.”

Palestinski svjedoci rekli su da joj je izraelski doseljenik pokušao skinuti hidžab dok je prolazila, u namjernom činu provokacije. Odgurnula se i izraelske snage ispalile su joj četiri metka u tijelo, ostavivši je da krvari na tlu pola sata prije nego što su je uhapsili.

‘Imala sam osjećaj da će biti slobodna’

Shorouq je liječena u bolnici Ein Karem/Hadassah u Jerusalemu, podvrgnuta presađivanju kože i nekoliko operacija. Upravo je počela svoj prvi semestar na Univerzitetu Bethlehem kao studentica geografije i historije, nakon što je u srednjoj školi postigla prosjek od 90 posto.

“Ona bi bila ta koja bi mi podigla raspoloženje kad god bih je posjetila u zatvoru Damon u Haifi”, rekla je njezina majka. “Nisam se nadala da će biti ranije puštena, do te mjere da me prestala pitati mislim li da postoji šansa za to.”

Peto od sedmero djece u porodici, Shorouq bi pitala o svojoj braći i sestrama, od kojih su se dvoje vjenčali tokom godina koje je provela u zatvoru, te o bratićima i rođacima koje nije mogla upoznati.

“Ove godine, nazovimo to majčinskom intuicijom, imala sam osjećaj da će biti slobodna”, rekla je Sameera. “Rekla sam joj tokom posljednjeg posjeta da je mogu vidjeti na ulaznim vratima naše kuće. Nadam se da će to biti istina. Nadam se da će moći doći kući.”

U okupiranom gradu Sila al-Harthiya na Zapadnoj obali, Muntaser Jaradat je rekao da jedva čeka da njegova majka, Awatif, bude puštena iz zatvora Damon u sjevernoj Palestini.

Sam 33-godišnjak pušten je iz ozloglašenog zatvora Naqab 1. novembra, ali druga dva brata i dalje su u drugim zatvorima.

‘Htjeli su se osvetiti mojoj porodici’

Awatif Jaradat (50) uhapšena je u decembru 2021. nakon što su izraelske snage uhapsile njezinog najmlađeg sina Ghaitha, koji je tada imao 18 godina. Drugi sin, Omar (21), također je uhapšen, kao i sam Muntaser dva mjeseca kasnije.

Izraelske snage optužile su Ghaitha za izvođenje napada koji je rezultirao smrću izraelskog doseljenika i ranjavanjem još dvoje. Osuđen je na doživotni zatvor plus 50 godina.

“Izrael je optužio moju majku za huškanje nakon što je medijima govorila da je ponosna na svoje sinove jer su se oduprli okupaciji”, rekao je Muntaser. “Htjeli su dugotrajnu kaznu za nju, devet do 15 godina zatvora. Samo su se htjeli osvetiti našoj porodici”.

Rođaci i pristalice Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima organiziraju protest ispred Crvenog križa u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali (AFP)

Majka devetero djece poznata je po svojoj snažnoj osobnosti, posebno u suočavanju s nedaćama, rekao je njezin sin. Muntaser kaže da je djelovala kao medicinska pratilja za zatvorenicu, Fatimu Shaheen, koja je uhapšena prošlog aprila nakon što su je izraelske snage upucale, što je rezultiralo ranama od kojih je ostala paralizirana. Shaheen je također na spisku zatvorenica koje bi trebale biti puštene.

Awatif je dopušteno pratiti Shaheen u zatvor Ramleh na liječenje, ali nije joj dopušteno ostati s njom. Umjesto toga, bila je tri mjeseca u samici u Ramlehu, bez komunikacije s vanjskim svijetom, prije nego što je vraćena u Damon.

“Protekle dvije godine bile su teške za moju porodicu, koja je morala putovati u četiri različita zatvora kako bi me vidjela u Naqabu, Ghaithu u Nafhi, Omaru u Gilboi i mojoj majci u Damonu”, kaže Muntaser. “Dva mjeseca nismo imali riječi o Omaru.”

‘Ponižavali su nas i gazili čizmama’

Opisao je kako su palestinski zatvorenici bili podvrgnuti mučenju nakon napada Hamasa na predstraže izraelske vojske i gradove izvan Pojasa Gaze 7. oktobra.

“Toliko bi nas tukli da bi tlo bilo umrljano krvlju”, rekao je. “Bilo je kao da sam u zaljevu Guantanamo ili zatvoru Abu Ghraib. Ponižavali su nas i gazili čizmama. Također su nam isključili vodu i struju i bacili naše stvari.”

U Betlehemu, Amna Salameh je optimistična u vezi povratka svoje najmlađe kćeri Maysoon Mousa kući nakon gotovo devet godina u zatvoru. Maysoon je uhapšena 2015. kada je imala 22 godine i osuđena na 15 godina zatvora nakon što je optužena da je nožem ubola vojnika.

“Sretni smo što čujemo vijesti”, rekla je. “Posljednji put sam vidjela Maysoon prije dva mjeseca, ali od 7. oktobra nisu nam dopuštene posjete i čuli smo da se prema zatvorenicima loše postupa. Nadamo se da će svi zatvorenici biti oslobođeni i da će patnja našeg naroda u Gazi prestati.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada