Iranski stručnjaci za Al Jazeeru: Primirje u Gazi je pobjeda Hamasa i kraj sukoba s Amerikom

Nastavak bombardovanja civila skratit će vijek okupatorskom entitetu, poručio je vrhovni iranski vođa Ali Khamenei.

Ali Khamenei smatra da je pokret Hamas nanio smrtonosni udarac Izraelu u sukobu Potop Al-Aksa (Reuters)

Teheran: Više od četiri decenije Islamska Republika se uvijek kladila na efikasnost opcije “otpora izraelskom entitetu”, ali Teheran smatra da je postizanje sporazuma o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze pokazatelj da je palestinska strana pobijedila, a zapadno-izraelska osovina doživjela poraz.

U komentaru koji je objavio vrh piramide moći u Iranu, vrhovni vođa Ali Khamenei je kazao: “Pokret Hamas je mogao zadati smrtonosni udarac uzurpirajućem i naoružanom cionističkom entitetu”, dodavši da pojačanje izraelskog bombardovanja škola i bolnica neće nadomjestiti skandal i gubitke koje su pretrpjeli u posljednjem ratu u Gazi.

“Nastavak bombardovanja civila skratit će vijek okupatorskom entitetu”, nastavio je Khamenei dok je primao brojne iranske sportiste, naglašavajući da ovakva okrutnost neće ostati neuzvraćena.

Herojski otpor

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je već drugi put posjetio libansku prijestolnicu od početka operacije Potop Al-Aksa, kako bi se sastao sa libanskim zvaničnicima i vođama palestinskih frakcija otpora i Hezbollaha, ističući da je otpor tokom proteklih šest sedmica dokazao da vrijeme nije na strani Izraela.

“To što je izraelska vlada prihvatila primirje predstavlja plod pobjede otpora u Gazi i da je operacija Potop Al-Aksa pokazala da su najveće gubitke pred javnim mnijenjem pretrpjeli cionistički entitet i SAD”, kazao je Abdollahian na novinarskoj konferenciji održanoj u srijedu, na početku svoje posjete Bejrutu.

Mohammad Imani, član odbora glavnog urednika lista Kayhan, koji je blizak uredu iranskog vrhovnog vođe, smatra da će “operacija Potop Al-Aksa, bilo da se zaustavi ili nastavi, dovesti do poraza Izraela, koji još nije blizu ostvarenja bilo kojeg od svojih najavljenih ciljeva”, smatrajući primirje priznanjem okupatorske vojske da je izgubila bitku.

U svom uvodniku pod naslovom Primirje i veliki gubitak Izraela i Amerike, Imani smatra da će “cijena nastavka rata u Gazi biti dvostruka za Izrael, jer se njegovi gubici neće ograničiti samo na front u Gazi, već će imati i negativne posljedice po ekonomiju Izraela, pored toga što zapadna podrška Tel Avivu opada, a svjetski pritisak na njega raste”.

Govoreći o postojanosti otpora i njegovoj odlučnosti da se dugo vremena opiru izraelskoj agresiji, Imani je kazao da je “izraelska desničarska vlada bila primorana prihvatiti humanitarno primirje i priznati težak poraz”, objašnjavajući da “ukoliko humanitarno primirje predstavlja neuspjeh za Izrael, onda će on biti još gorči za Ameriku, koja je svu svoju težinu bacila na vođenje bitke”.

Znaci velikog poraza

Politički istraživač Alireza Taghavi Nia smatra da uslovi palestinskog otpora za prihvatanje humanitarnog primirja ukazuju na to da “vlasnici zemlje imaju prednost u kopnenoj bici”, tvrdeći da je izraelska strana već izgubila bitku i nije ostvarila nijedan od svojih najavljenih ciljeva.

U razgovoru za Al Jazeeru, politički istraživač naveo je pokazatelje koji potvrđuju poraz Izraela u bici Potop Al-Aksa, a to su:

Operacija 7. oktobra je bila strateški udar na prestiž izraelske vojske i njenih obavještajnih službi, te je pokrenuta kako bi javno mnijenje izgubilo povjerenje u sposobnost izraelskih institucija da ga zaštite. Sramotu koju je doživjela izraelska vojska uslijed operacije Potop Al-Aksa može obrisati samo potpuna eliminacija pokreta Hamas, a to se još uvijek nije dogodilo, naročito jer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu to proglasio osnovnim ciljem njegove agresije na Pojas Gaze. Vojne sposobnosti Islamskog pokreta otpora (Hamas) nisu poljuljane na terenu, a ispaljivanje raketa iz Gaze nije prestalo ni prije stupanja primirja na snagu. Izrael nije uspio osloboditi zarobljenike, uništiti mrežu tunela u Pojasu Gaze, promijeniti vlast koja upravlja Hamasom niti natjerati narod Gaze na migraciju u Egipat. Skandal okupatorskog entiteta u javnom mnijenju, naročito zbog napada na bolnice i neuspjeha da pronađu tunele ispod bolnice Al-Shifa. Činjenica da su palestinski narod i saveznici otpora podržali Hamas, te mogućnost otvaranja novih frontova u suočavanju s okupatorom povećali su pritisak unutrašnjeg fronta na Netanyahuovu vladu.

Taghavi Nia je zaključio da se primirjem ostvaruje veliki dio osnovnog cilja zbog kojeg je Hamas započeo bitku Potop Al-Aksa, a to je oslobađanje palestinskih zarobljenika iz okupatorskih zatvora.

Duh rata

S druge strane, istraživač za američka pitanja Amir Ali Abu Al-Fath ukazuje na sve veći tempo eskalacije između Islamske Republike i Sjedinjenih Država uslijed izraelske agresije na Gazu, te slaganje Washingtona i Teherana sa jednom od dvije strane bitke.

U razgovoru za Al Jazeeru, Abu Al-Fath je pojasnio da “Washington optužuje Teheran da podstiče iračke pokrete otpora na napad američkih baza u Iraku i Siriji”, naglašavajući da “eskalacija na frontovima južnog Libana i Jemena, naročito pomorska bitka na moreuzu Bab Al-Mandab, bila je na putu da podigne mogućnost konfrontacije između Irana i Amerike”.

“Humanitarno primirje u Gazi uklonilo je duh sveopšteg rata u regionu”, kazao je Abu Al-Fath, pojašnjavajući da “izraelska strana u SAD-u vidi superiornu vojnu snagu i nastoji ga aktivno uključiti u bitku kako bi neutralizirao iransku prijetnju”.

“Ni američka ni iranska strana ne žele vojnu konfrontaciju”, zaključio je istraživač za američka pitanja, ali se plaši da će razvoj sukoba u Gazi biti potkopan i proširen kako bi ih uvukli u rat.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada