Svi su odmah tražili istragu o Ukrajini, a o Gazi se ICC nije ni javno oglasio

Izraelske vlasti odgovorne su za kontinuirane zločine protiv čovječnosti, aparthejd i progon Palestinaca, kaže Akshya Kumar.

Postavlja se mnogo pitanja o mogućnosti i volje Međunarodnog krivičnog suda iz Haga da istraži sve potencijalne ratne zločine u Gazi i Izraelu, rekla je Akshya Kumar (Reuters)

“Obje strane u ratu u Gazi čine ratne zločine – Hamas pri upadu u Izrael 7. oktobra, a izraelske snage u brutalnom i neselektivnom odgovoru u kojem su sravnjena čitava naselja, gađani civilni objekti i ubijene hiljade Palestinaca”.

Ovo je u razgovoru za Al Jazeeru Balkans rekla Akshya Kumar, direktorica za krizne situacije u Human Rights Watchu, organizaciji za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, koja dugi niz godina dokumentira kršenja ljudskih i međunarodnog prava, pa i ratne zločine na području Bliskog istoka.

Dvostruki standardi u pristupu odgovornosti za žrtve su neprihvatljivi, rekla je Kumar (Screenshot)

Ona tvrdi da su izraelske vlasti odgovorne za kontinuirane zločine protiv čovječnosti, aparthejd i progon Palestinaca, što je HRW već utvrdio.

Kako tvrdi, rat u Gazi koji se rasplamsao nakon operacije Hamasa na tlu Izraela 7. oktobra, izazvao je užasne zločine, pri čemu prednjače Izraelske odbrambene snage (IDF), o čemu se i cijeli svijet mogao uvjeriti gledajući strahovite prizore iz opkoljene palestinske enklave.

Primjer tenka i bijelog taksija

HRW je, tvrdi Kumar, uočio višestruke ratne zločine od strane izraelskih snaga.

“Izraelska vojska počinila je ratne zločine kolektivnim kažnjavanjem civilnog stanovništva Gaze, isključivanjem vode, struje i drugih potrepština kako bi ih kaznili za postupke boraca Hamasa, kao i namjernim ometanjem snabdjevanja pomoći“, kaže Kumar.

“Prekršio je međunarodno humanitarno pravo korištenjem bijelog fosfora u civilnim područjima, kako u Gazi, tako i u Libanu”, dodala je.

Navodeći jedan primjer okrutnog postupanja IDF-a, Kumar je spomenula nedavni videosnimak na kojem izraelski tenk raznosi putnički automobil u pokretu.

“Tenk puca na bijeli taksi koji se okretao [na ulici]. Kada je upitan za to, glasnogovornik IDF-a je rekao da nije bilo ‘dokaza’ da je automobil bio civilni. Automobil je imao na sebi bijelu zastavu. A prvi odgovor IDF-a je da ‘teroristi koriste civilnu infrastrukturu poput automobila’. Kasnije je pod pritiskom dodao da su ‘okolnosti nejasne'“, kazala je.

Kumar podsjeća da je HRW u prošlosti dokumentirao “namjerne ili neselektivne napade Izraela u Gazi“.

“Također smo dokumentirali neuspjeh boraca u Gazi da preduzmu odgovarajuće mjere za zaštitu civila, uključujući nepoduzimanje svih mogućih mjera opreza kako bi izbjegli ili minimizirali slučajne gubitke civilnih života i štetu na civilnim objektima – lansiranjem raketa iz naseljenih područja. No, još nismo donijeli nikakve druge odluke o legalnosti trenutnih neprijateljstava, s izuzetkom bijelog fosfora u civilnim područjima“, dodaje.

‘Hitna potreba za pravdom’

Ipak, dodaje, HRW je “utvrdio da su izraelske vlasti odgovorne za kontinuirane zločine protiv čovječnosti, aparthejd i progon Palestinaca“.

Osvrćući se na drugu stranu, Kumar je kazala da su ratni zločini počinjeni i nad Izraelcima.

“Borci predvođeni Hamasom masakrirali su izraelske civile, ubivši stotine i uzevši desetke za taoce, uključujući djecu, osobe s invaliditetom i starije osobe. Borci su iz zasjede napali mlade učesnike zabave na plesnoj zabavi na otvorenom, navodno ubivši 260 ljudi, pucali su na porodice u njihovim domovima i zapalili druge domove kako bi ljude istjerali van. Od tada su naoružane grupe iz Gaze neselektivno ispalile hiljade raketa na izraelske gradove i mjesta. Ti se zločini svrstavaju u ratne zločine, kao i Hamasova prijetnja da će pogubiti neke od izraelskih talaca držanih u Gazi“, kaže.

Postavlja se mnogo pitanja o mogućnosti i volje Međunarodnog krivičnog suda iz Haga da istraži sve potencijalne ratne zločine u Gazi i Izraelu.

Dok je Palestina potpisnica Rimskog statuta, Izrael ga nije ratificirao i ne priznaje odluke ICC-a, uprkos tome što je Sud izglasao da je nadležan za zločine na palestinskim teritorijama.

“Svi ovi događaji naglašavaju hitnu potrebu za pravdom. Ured tužioca ICC-a mora ubrzati istragu ozbiljnih zločina koje su počinile sve strane. Nakon sveobuhvatne ruske invazije u februaru 2022. godine, tužilac ICC-a progovorio je o kritičnoj ulozi suda, a nezabilježen broj većinom evropskih zemalja članica ICC-a zatražio je od njega da pokrene istragu o [dešavanjima u] Ukrajini. Čak je i SAD, još jedna zemlja koja nije članica ICC-a, izrazio snažnu podršku ulozi ICC-a u Ukrajini“, kaže Kumar, koja navodi da ICC do sada u slučaju Gaze nije uradio gotovo ništa.

“Tužitelj ICC-a nije proaktivno dao javnu izjavu podsjećajući Izrael i palestinske naoružane grupe na njihove obaveze prema međunarodnom pravu i na mandat Suda da istraži njihove postupke. Hitno je potreban glas ICC-a kako bi se spriječili daljnji masovni zločini. Dvostruki standardi u pristupu odgovornosti za žrtve su neprihvatljivi“, rekla je Kumar.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada