Nestašica goriva onemogućava rad bolnica: Majke u Gazi strahuju za prijevremeno rođene bebe

Najmanje 130 beba ovisi o električnim inkubatorima koji su osjetljivi na nestanak struje jer Gaza ostaje bez goriva.

Medicinska sestra pomaže prijevremeno rođenoj bebi koja leži u inkubatoru u rodilištu bolnice Al-Shifa u gradu Gazi [Reuters]

Ritmički zvučni signal prati mehanički ventilator dok unosi kisik u pluća prijevremeno rođene bebe. Tanka cijev koja se proteže iz rezervoara kisika pumpa život u njezino krhko tijelo, dok monitor prati slabe otkucaje njezina srca.

Talia je rođena 6. oktobra, dan prije izbijanja najnovijeg izraelskog rata u Pojasu Gaze, a nakon napada Hamasa na južni Izrael. Njezina je koža od tada izgubila plavičastu nijansu koja je izazvala uzbunu među medicinarima u bolnici Nasser u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze, ali njezina pluća još nisu dovoljno jaka da funkcioniraju sama.

Bolnice diljem palestinske enklave upozoravaju da zalihe goriva presušuju usred potpune izraelske blokade. Nakon što se generatori zaustave, novorođenčad ovisna o električnim inkubatorima za preživljavanje mogla bi umrijeti za nekoliko minuta. Nestašica goriva već je prisilila jedinu bolnicu za oboljele od raka u Gazi da se zatvori.

“Postoji veliki strah i tjeskoba za živote koji bi bili izgubljeni”, rekao je za Al Jazeeru Asaad al-Nawajha, pedijatar i neonatalni specijalist u Nasseru. “Stalno apeliramo da se osigura potrebno gorivo za rad bolničkih generatora i osigura sigurnost djece, bolesnih i povrijeđenih u Gazi.”

Bolnice na izdisaju

U bolničkom neonatalnom hitnom odjelu smješteno je desetero djece. Neka su rođena do četiri sedmice ranije od očekivanog termina. Ministarstvo zdravstva Gaze procjenjuje da 130 novorođenih beba trenutno ovisi o inkubatorima diljem Pojasa.

Samar Awad, Talijina 25-godišnja majka, rekla je da je djevojčica dijete o kojem je “maštala”, ali da je njen porod bio daleko od idiličnog.

“Doktor mi je rekao da ima vode u plućima i da je treba nadzirati, pa sam spavala s njom u dječjoj sobi”, rekla je Awad. Nije uspjela odvesti kćer kući.

Pojas Gaze je pod nemilosrdnim bombardiranjem od 7. oktobra, kada je Hamas izveo iznenadni napad na južni Izrael, ubivši najmanje 1.400 ljudi. Izraelske bombe su od tada ubile više od 8.700 Palestinaca u Gazi, uključujući više od 3.000 djece.

Otkako je izraelska vlada izdala nalog za evakuaciju sjevernog dijela enklave, južne četvrti Khan Younis i Rafah preplavile su interno raseljene porodice.

Zračni udari se nastavljaju na jugu uprkos izraelskoj naredbi o preseljenju. Pored straha da bi bomba mogla ubiti njezina supruga i trogodišnjeg sina dok se skupljaju s rođacima u Khan Younisu, Awad je zahvaćena tjeskobom da bi aparat koji održava njezino dijete na životu mogao utihnuti.

“Bojim se da će bolnica ostati bez goriva”, rekla je. “Želim da ovaj rat završi i da moja kći bude kući s bratom i ocem, kojima jako nedostaje.”

Agencija Ujedinjenih naroda za spolno i reproduktivno zdravlje, UNFPA, procijenila je da je 50.000 trudnica zahvaćeno sukobom u Gazi, s više od 160 porođaja svaki dan.

Predviđa se da će oko 15 posto poroda rezultirati komplikacijama. “Ove žene trebaju imati pristup hitnoj opstetričkoj pomoći, a to postaje još veći izazov s pristizanjem slučajeva traume i zdravstvenim sistemom koji je na koljenima”, rekao je za Al Jazeeru Dominic Allen, predstavnik UNFPA-e za državu Palestinu.

Kao dio UN-a, UNFPA poziva na trenutni humanitarni prekid vatre. “Potrebno je pronaći prostor i vrijeme da se olakša ljudska patnja kojoj svjedočimo u Gazi”, rekao je Allen. “Humanitarna pomoć i zalihe moraju biti dopuštene.”

Najmanje jedna trećina bolnica u Gazi (12 od 35) i gotovo dvije trećine klinika primarne zdravstvene zaštite (46 od 72) zatvorene su od početka neprijateljstava zbog oštećenja ili nedostatka goriva, povećavajući pritisak na preostale zdravstvene ustanove koje još uvijek rade, utvrdio je UN.

Izrael je posljednjih dana dopustio nekoliko kamiona s humanitarnom pomoći preko kopnenog prelaza Rafah s Egiptom, ali je zabranio ulaz goriva. Dizel klasificira kao robu “dvostruke namjene” koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe, iako Izrael pomno prati sve količine goriva koje ulazi u Pojas Gaze, sve do konačne tačke isporuke.

U bolnici Al-Shifa u gradu Gazi, najvećem medicinskom kompleksu u palestinskoj enklavi, medicinsko osoblje opisalo je radne uvjete kao “katastrofalne”.

“Nedostaje nam osnovnih životnih potrepština i borimo se s ozbiljnom nestašicom vode”, rekao je Nasser Fouad Bulbul, voditelj odjela za nedonoščad i neonatalnu skrb.

Kako goriva nestaje, postrojenja za desalinizaciju su također zatvorena, zbog čega bolnice uglavnom nisu u mogućnosti osigurati najosnovnije higijenske norme. UN kaže da su trenutno dostupne samo tri litre vode dnevno po osobi u Gazi za osnovne zdravstvene potrebe, uključujući piće, pranje, kuhanje i ispiranje WC školjke, daleko manje od preporučene minimalne dnevne količine od 50 litara.

Zabrinjavajuća situacija

Prema Dječjem fondu Ujedinjenih naroda (UNICEF), vodovodna postrojenja u Gazi trenutno pumpaju pet posto svoje predratne dnevne proizvodnje, a smrt dojenčadi zbog dehidracije predstavlja sve veću prijetnju.

Kako se resursi smanjuju, potrebe su veće nego ikad. Bulbul je rekao da je primijetio porast prijevremenih poroda posljednjih sedmica, što je pripisao “strahu i užasu”.

“Ne znamo šta učiniti jer se suočavamo s ozbiljnom nestašicom medicinskih potrepština, respiratora i osnovnih lijekova koji spašavaju život”, dodao je.

Yasmine Ahmed, babica u bolnici Al-Shifa, rekla je da su većina beba u bolnici jedine preživjele iz svojih porodica. “Nema se ko brinuti za njih i postoji prijetnja da bi moglo nestati struje, pa bi također izgubili živote”, rekla je.

Za roditelje koji žude držati svoje novorođenčad u naručju, svaki je dan ispunjen neizvjesnošću koja kida živce. Lina Rabie, 27-godišnja majka iz Khan Younisa, godinama se borila da začne dijete. Njezin je sin napokon rođen sedmicu dana prije početka rata.

“Rođen je u prvoj sedmici osmog mjeseca trudnoće i doktori su mi rekli da mu je život u opasnosti”, rekla je Rabie za Al Jazeeru. Marwan, koji je dobio ime po djedu s očeve strane, od tada je smješten u inkubator u bolnici Nasser.

Izvor: Al Jazeera