Priče sa prelaza Rafah: Utrka s vremenom za transport ranjenika iz Gaze

Prevozimo desetke povrijeđenih civila iz Gaze na liječenje u Egipat, ali oni koji su bili u kritičnom stanju umrli su prije nego smo stigli do bolnice, rekao je vozač hitne pomoći.

Bolničari na prelazu Rafah prevoze ranjenu Palestinku iz Gaze na liječenje u Egipat (AFP)

Plač prijevremeno rođenih beba koje se nalaze u ruševnom medicinskom kompleksu Al-Shifa i među mrtvima, žrtvama izraelskog bombardiranja, šalje svijetu pozive za pomoć da se prebace na liječenje na sigurno mjesto.

Prema izjavi generalnog direktora bolnica u Gazi Muhammada Zaqouta, u srijedu su bebe u inkubatorima ostale bez kisika, nakon što je izraelska okupaciona vojska izvela raciju u medicinskom kompleksu Al-Shifa.

Na egipatskoj teritoriji kod prelaza Rafah vozila hitne pomoći čekaju zeleno svjetlo za ulazak u neutralnu zonu kako bi iz Pojasa Gaze prevezli one kojima je potrebno liječenje u egipatskim bolnicama.

‘Primili smo djecu oboljelu od raka’

Bolničar hitne pomoći na sjeveru Sinaja, čiji je pseudonim Khaled Hussain, izjavio je: “Čekamo instrukcije egipatskog Ministarstava zdravstva o prebacivanju povrijeđenih iz Gaze, među kojima su i djeca. Ne prolazimo kroz ulaznu kapiju dok ne dobijemo signal od nadležnih.“

Vozila hitne pomoći čekaju na egipatskoj granici dozvolu za ulazak
kako bi prevezli povrijeđene iz Gaze (Al Jezeera)

Khaled Hussain priča za Al Jazeerz: “Vozila hitne pomoći koja su pred graničnim prelazom opremljena su po najvišim zdravstvenim standardima za suočavanje s hitnim slučajevima koji čekaju liječenje u egipatskim bolnicama. Prije nekoliko dana primili smo djecu oboljelu od raka, koju smo prebacili u Kairo na hitno liječenje.“

Muhammad Mahdi, jedan od Egipćana koji voze kola hitne pomoći, rekao je za Al Jazeeru: “Prevozimo desetke povrijeđenih civila iz Gaze na liječenje u Egipat, ali većina ih je bila s manjim povredama, a oni koji su bili u kritičnom stanju umrli su prije nego smo stigli do bolnice.“

Dodao je da su on i njegove kolege u srijedu navečer prevezli 27 pacijenata oboljelih od raka iz Pojasa Gaze preko kopnenog prelaza Rafah do međunarodnog aerodroma Al Arish, kako bi otputovali na liječenje u turske bolnice.

Ventilator, kisik, pejsmejker, prva pomoć

Jedan od bolničara zaposlenih na prelazu Rafah, čiji je pseudonim Hassan Muhammad, rekao je da se kod prelaza nalaze deseci vozila hitne pomoći opremljenih najnovijom medicinskom opremom kako bi pacijenti stigli sigurno na odredište.

To znači da imaju ventilatore, kisik, pejsmejker te kutije prve pomoći.

Neki imaju i privremene inkubatore te su u svakom trenutku spremni transportirati prijevremeno rođene bebe iz Pojasa Gaze u Egipat.

“Nismo dobili nikakve naznake dolaska prijevremeno rođenih beba iz Gaze u Rafah kojima bi bio potreban prevoz vozilima s inkubatorima. Prevozimo pacijente koji su prešli na egipatsku stranu u bolnice na sjeveru Sinaja, prema instrukcijama nadležnih“, kazao je Hassan.

Egipatski ministar zdravstva Khaled Abdel Ghaffar je u srijedu, na konferenciji za novinare s turskim kolegom, rekao: “Egipat je spreman primiti sve povrijeđene, u skladu s instrukcijama [predsjednika Egipta] Abdel Fataha el-Sisija, pridržavajući se principa evakuacije i humanosti.“

Ministar je dodao da je Egipatska uprava hitne pomoći mobilizirala 35 vozila opremljenih inkubatorima za zbrinjavanje beba po njihovom dolasku na prelaz Rafah u bilo kojem trenutku.

Danima čekaju dozvolu za prevoz

Iz privatnog izvora na prelazu Rafah, Al Jazeera saznaje da su vozila hitne pomoći koja stižu sa palestinske strane oštećena zbog izraelskog bombardiranja, kao i oprema u njima.

Dodao je da povrijeđeni vrlo često umru u vozilima hitne pomoći prije nego što stignu do prelaza, kako zbog neispravnosti opreme u vozilima, tako i zbog procedura na palestinskoj strani koje otežavaju prolaz.

Isti izvor potvrđuje da se egipatskim vlastima šalju imena povrijeđenih Plestinaca te da danima čekaju dozvolu za prolaz na liječenje u egipatske bolnice.

To je zbog oštrih procedura koje su nametnule izraelske okupacione vlasti, koje popisuju imena prije stupanja na teritorij Egipta.

Muhammad Saad, bolničar koji čeka znak za ulazak na plestinsku stranu da preveze povrijeđene, za Al Jezeeru je rekao da stanje pacijenata mnogo pogoršava dugo čekanje palestinskih vozila hitne pomoći, dotrajalih zbog rata i oštećenih zbog izraelskog bombardiranja.

“Povrijeđeni stižu na egipatsku stranu, gdje ih primamo kako bi ih odvezli u egipatske bolnice, ali okupatorske procedure za ispitivanje identiteta povrijeđenih odlažu njihovo liječenje, što nas tjera da se borimo s vremenom kako bih prebacili do bilo koje zdravstvene ustanove dok su još živi“, kazao je on.

‘Okupacijske snage usporavaju proces’

“Zaokupljeni smo pokušajima da ljude koje prevozimo održimo u životu dok ne stignemo do mjesta njihovog liječenja u Egiptu, a bolničari kod prelaza Rafah čekaju odluku o prevozu prijevremeno rođenih beba na egipatsku stranu, koja već jako mnogo kasni“, dodao je Saad.

Izrazio je bijes i nezadovoljstvo zbog procesa utvrđivanja identiteta povrijeđenih, što okupacijske snage čine zbog, kako kažu, postojanja mogućnosti da među njima ima neki pripadnik Hamasa.

Pozvao je da se odustane od procesa koji utječu na živote ljudi i onemogućavaju njemu i njegovim kolegama pružanje prve pomoći, posebno onim veoma kritičnim slučajevima.

Pozvao je na koordinaciju s Međunarodnim komitetom Crvenog križa (ICRC) kako bi primio starije osobe i djecu što je prije moguće.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada