Dan sjećanja na Vukovar: Pijetet prema žrtvama ili politička borba

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara stižu optužbe sa svih strana na račun gradonačelnika Ivana Penave da grad kojem je na čelu koristi za politiziranje Vukovara i njegove žrtve 1991. godine.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ne odustaje od službenog plakata za Dan sjećanja na kojem se ističe natpis HOS, ali i veliko slovo U koje se povezuje sa ustašlukom (Pixsell)

Od mirne reintegracije, a neki će reći i od 1991. godine kada su se vodile krvave borbe u gradu, Vukovar i njegova ratna žrtva se surovo koriste za dnevno-političke svrhe. Tako smo tijekom proteklih godina svjedočili brojnih političkih obračunima, prozivkama, uvođenju dvojezičnosti, navijačkim obračunima kao i tučama srednjoškolaca…

Bilo je tu i raznih drugih dnevno-političkih igara i igrica koje su na one najniže načine udarale na osjećaje ljudi svih nacionalnosti. A onda se dogodila 2013. godina kada je i Kolona sjećanja, koja je godinama bila nešto iznad svega što se događa u gradu i koja je okupljala građane iz cijele Hrvatske i inozemstva koji su dolazili 18. studenoga kako bi odali počast Vukovaru za sve iz Domovinskog rata. Te godine, iako to nitko ne želi priznati, organizirane su dvije kolone. I danas novinari koji su pratili tu kolonu sjećaju se panike među štićenim osobama i veleposlanicima koji su bili blokirani na cesti. Te iste godine je tadašnji premijer, a danas predsjednik, Zoran Milanović u pratnji osiguranja žurno napuštao Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

Plakat, izjave, poruke…

Proteklih godina postalo je gotovo obvezno da svi predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade, kao i većina ministara, budu dio Kolone sjećanja. To bi bilo posebno važno pred neke od izbora koji su dolazili. Upravo radi toga Kolonu sjećanja u Vukovaru nisu propuštali niti oni koji su kao tadašnja oporba ulazili u neku izbornu utrku. Slijedom svega toga u koloni su se svakih godina mogla vidjeti stranačka obilježja poput majica, zastava i slično, ali je to uvijek nekako gurano u drugi plan.

Kada se mislilo da se 2013. godina i dvije kolone više nikada neće ponoviti, dogodila se 2023. godina i sve ovo što se u Vukovaru događa posljednja dva tjedna. Već ionako zaoštrenu političku situaciju među političkim strankama maksimalno je zaoštrio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, inače predsjednik Domovinskog pokreta, koji je predstavio službeni gradski plakat na kojemu se ističe natpis HOS (Hrvatske obrambene snage), ali i veliko slovo U koje se povezuje sa ustašlukom. Pri tome je Penava zamolio sve koji bi došli u Vukovar „mjeriti kukuruze“ [podizati desnicu u zrak kao znak ustaškog i nacističkog pozdrava], kao i one koji „ne poštuju žrtve Vukovara“ da ne dolaze na Dan sjećanja u Vukovar. Tu je spomenuo političare, suce, državne odvjetnike, policajce, novinare, ali i veleposlanike. Odmah potom uslijedile su optužbe sa svih strana na račun Penave da Vukovar koristi za potrebe Domovinskog pokreta te da je sve to što radi čisto politiziranje Vukovara i njegove žrtve 1991. godine.

Oštre osude

„Vlada Republike Hrvatske je predložila Saboru 18. studeni kao Dan sjećanja na Vukovar. Nije mi jasno po kojoj političkoj logici nakon niza godina dobre suradnje, najednom iz optike gradonačelnika Vukovara, koji je do jučer bio u HDZ-u, da je sada ministar Tomo Medved ukrao kolonu Vukovarcima. Nije mi to jasno. Penava je s druge strane pokazao veliko nepoštovanje prema državi jer je poslao pismo Medvedu, a nije došao na sastanak Vijeća za domovinski pijetet. Jesu li oni nedostojni njegovog društva? Poruku šalje ministru, to je neprimjereno i ne mogu to drugačije nazvati nego politizacijom Dana sjećanja i Vukovara kao simbola. 18. studenog je iznad bilo koga“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako jedna bespredmetna teza koja sintetizira politiku njega [Penave] i Domovinskog pokreta, a to je maksimalna politizacija na rubu provokacije sa željom za nekim incidentom. Kazao je i kako je sve ovo na neki način uvjetovano politizacijom s pogledom na izbore iduće godine i nešto što je nažalost očekivano, ali u potpunosti nepotrebno, neprihvatljivo, neprimjereno.

I ministar Medved je riječi Penave ocijenio kao politiziranje s obljetnicom i komemoracijom u Vukovaru.

„Pozivam i njega i sve koji to čine – imaju vremena, neka odustanu, neka promisle i zastanu na trenutak. Pozivam ga neka čuje i glas žrtve, neka pozove obitelji poginulih, nestalih, umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, neka čuje i njihov glas. Odajmo počast u tišini, dostojanstvu, skromnosti, bez radikaliziranja i politiziranja. To je ono što očekujem da će se dogoditi kao što se događalo svih ranijih godina”, rekao je Medved.

Upitna i koalicija

U osudama Penave i tvrdnjama da politizira žrtvu Vukovara izredali su se gotovo sve političke opcije u Vukovaru koje gradonačelnika i Domovinski pokret osuđuju za politiziranje Vukovara i njegove žrtve. Isto je uradio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je rekao kako je Ivan Penava sebi zamislio da je on Vukovar i da svi koji se idu pokloniti žrtvama i komemorirati sjećanje na strašan zločin dolaze u Vukovar radi njega.

“E, pa Penava, ne idemo, nismo išli do sada niti ćemo ubuduće. To da si on dopušta politizirati taj dan je ispod svake razine. Od nekih kolega s desne strane [političkog spektra] svakoga dana čujemo nešto novo, ali bio sam uvjeren da smo s politiziranjem 18. studenog završili. Međutim, očito je da nismo”, rekao je Grbin.

Sve to otišlo je toliko daleko da je izrada službenog plakata grada kao i izjave koje su uslijedile dovele do toga da je narušena i koalicija Domovinski pokret – Hrvatski suverenisti u gradu Vukovaru. Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kazao je da su svi oni koji se istinski žele pokloniti žrtvi Vukovara, bez obzira kojoj ratnoj postrojbi pripadali, dobrodošli u Vukovar.

“Vukovar je iznad dnevne politike, iznad svih nas političara i on je svetinja. Kolona sjećanja ne pripada ni HDZ-u, ni SDP-u, ni Hrvatskim suverenistima, ali ni Domovinskom pokretu. Smatram da Dani sjećanja na žrtvu Vukovara trebaju biti dani hrvatskog jedinstva i ne treba nam nikakvo dijeljenje. Je li tu Penava htio nešto politički profitirati, to morate pitati njega”, rekao je Pavliček.

Na upit znači li to da je njihova koalicija narušena kazao je kako ovo nije vrijeme za tako nešto i da će o tome biti riječi kada dođe vrijeme i kada prođu Dani sjećanja.

Pojašnjenje Penave

Prozvani Penava je rekao kako on ne politizira ništa i da samo ove godine u prvi plan ističe jednu od ratnih postrojbi koja je branila grad, a to je HOS, kako bi se izrazilo poštovanje prema njima i svim njihovim žrtvama. Prema njegovim riječima, licemjerno je doći u Vukovar i odavati počast poginulima i nestalima, a pri tome izostaviti HOS čiji pripadnici su također ginuli u Vukovaru. Neke stvari oko ovogodišnje Kolone sjećanja i plakata, kako kaže, prebacuju mu oni koji nemaju nikakvih ideja ili se skrivaju.

„Posljednjih dana postalo je jasno da u Republici Hrvatskoj smetaju vrijednosti Domovinskog rata te Hrvatske obrambene snage, a kroz medije i kroz aktualni rad političkih opcija stvara se netrpeljivost i pritisak na ljude koji su branili Hrvatsku. Stoga je Kolona sjećanja upravo posvećena onima koji su pod najvećim pritiskom jer su branili svoju domovinu”, rekao je Penava.

Kazao je da i kada počnu priče o politizaciji da je dovoljno postaviti nekoliko pitanja vezanih za Domovinski rat da druga strana ostane nijema i bez zapravo ikakvog odgovora.

Meta je Plenković

Komentirajući sva događanja iz Vukovara posljednjih dana, kao i plakat i poruke koje su odaslane, hrvatski politički analitičar Davor Gjenero kaže kako se radi o maksimalnoj politizaciji Kolone sjećanja za potrebe Domovinskog pokreta pred izbore iduće godine. Podsjetio je kako to nije prvi put i da je najveća sramota da se nešto što se jednom pokazalo izrazito glupim i pogrešnim sada ponovno ponavlja i to na isti način.

„Jedina je razlika što je ovo sada samo bliže predizbornoj kampanji nego prošli put. Događanja u Vukovaru su opasan alarm političke radikalizacije hrvatske političke arene, a oni koji se sada poigravaju Vukovarom žele stvoriti neugodnu radikalizaciju. Fokus napada ove godine nije toliko HDZ koliko predsjednik Vlade Andrej Plenković“, kazao je Gjenero.

Dodao je i kako je ovo jedna od ključnih „političkih bitaka“ Domovinskog pokreta te da nije siguran kako ova stranka može opstati ako ne postane dio Vlade. Pri tome je ukazao i kako se treba vidjeti kako će se dalje stvari odvijati nakon ulaska u Vladu kao ministra obrane Ivana Anušića, koji je bio maloljetni dragovoljac Domovinskog rata, jer sada i desnica HDZ-a dolazi u bitno drugačiju poziciju s obzirom da su dobili sada svoga čovjeka koji je ministar u Vladi Republike Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera