‘Veoma rizično’: Izrael se suočava s izazovima zauzimanja Hamasovih tunela u Gazi

Dok izraelska vojska napreduje u sjevernoj Gazi, Hamasovi tuneli predstavljaju veliki izazov njenim trupama.

Palestinski borac u podzemnom tunelu u Gazi u augustu 2014. (Reuters)

Dok izraelske snage napreduju na sjeveru Gaze, one također ciljaju dublje.

Njihova meta je labirint tunela koje je godinama pažljivo gradila palestinska oružana grupa Hamas kako bi formirala temeljni sistem svojih operacija.

No, dok je izraelska vojska naišla na nekoliko prepreka u napadu na opkoljeni Pojas Gaze, stručnjaci sugeriraju da bi uklanjanje podzemne mreže tunela moglo predstavljati mnogo veći izazov.

“Bio bi to spor, mukotrpan, višemjesečni zadatak, a kopanje bi vjerovatno bilo nastavljeno dok izraelska vojska pokušava doći do njih”, rekao je nerezidentni viši saradnik Atlantskog vijeća u Turskoj i viši saradnik Fondacije Jamestown, ekspertske organizacije za odbrambenu politiku.

‘Tunel dužine 300 kilometara’

Iako malo ko zna kompletnu dužinu onoga što neki izraelski dužnosnici nazivaju “metroom”, tuneli se protežu stotinama kilometara kroz cijelu enklavu, a stručnjaci procjenjuju da se nalaze na dubini između 15 i 60 metara.

Izraelska vojska je 2021. godine rekla da se ispod Pojasa proteže tunel dužine 300 kilometara.

Neki od njih opremljeni su spremnicima kisika, vodovodnim cijevima i električnim sijalicama.

Ekskluzivni video Al Jazeere Arabic iz 2021. godine prikazuje betonske hodnike koji vode do podzemnog ureda, koji ima telefonsku liniju i sobu u koje je smješteno oružje.

Vjeruje se da sistem ima periferni dio u kojem se nalaze tuneli, koje je lakše uništiti sa površine, te jezgru u kojoj se nalaze komandni centri, skladišta oružja i projektila.

U posljednje vrijeme se vjeruje da se tu nalaze i taoci koje je Hamas zarobio.

Tuneli omogućavaju borcima da izvode iznenadne napade i da se brzo kreću kroz Pojas, bez da ih Izraelci mogu pratiti.

Krijumčarenje robe iz Egipta

“Hamas je u proteklih 17 godina nastojao tunele učiniti otpornim, nije to bila sporedna aktivnost”, kaže Andreas Krieg, vanredni profesor na odjelu za odbrambene studije na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Ono što je efektno iznad zemlje, nije ispod.

“Izrael ima tehnološku prednost, ali ih Hamas uvlači u tunele gdje ta konkurentska prednost ne može doći do izražaja.”

Izraelski vojnik vodi novinare u obilazak tunela koji su palestinski borci navodno koristili za prekogranične napade, na granici Izraela i Gaze (AP)

Trenutni sistem rezultat je višedecenijskog rada, počevši od 1980-ih, kada su tuneli bili tek prolazi koji su korišteni za krijumčarenje robe iz Egipta, rekao je Joel Roskin, geomorfolog sa Univerziteta Bar-Ilan u Ramat Ganu, u Izraelu, koji je dugo proučavao tunele u Gazi.

Poljoprivrednici sa tog područja nekada su kopali bunare kako bi došli do podzemnih voda za napajanje svojih polja, a njihovo znanje i iskustvo primijenjeno je za dublje iskopavanje tunela.

Hrana, roba, oružje, navodno i lavovi

Tlo obalnog dijela Pojasa bilo je lako iskopati.

“To nije kamen, već sediment pijeska i gline, koji se spušta metrima niže, pa ga je lako kopati”, kazao je Roskin.

Tada su tuneli uglavnom korišteni za privatne poduhvate krijumčarenja robe.

Prvi znak da ih koriste i oružane grupe pojavio se 2001. godine, kada je izraelska vojna stanica dignuta u zrak eksplozivom aktiviranim ispod zemlje.

No, izraelska javnost je za misteriozne tunele saznala tek pet godina kasnije, kada su palestinski borci izašli iz jednog otvora i kidnapirali izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Nakon što je Hamas preuzeo potpunu kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine, kada je na izborima pobijedio suparničku stranku Fatah, Izrael je uveo blokadu Gaze.

Tuneli su postali jedini način da se u Gazu dopreme hrana, roba, oružje, a navodno čak i lavovi.

Njihov broj se povećavao.

Ubijeno više od 11.000 ljudi

“Hamas je počeo graditi grad ispod grada, znajući da bi, u slučaju oružanog otpora, mogli uzvratiti ispod zemlje”, rekao je Krieg.

Palestinski krijumčari dovode ovce kroz tunel za krijumčarenje iz Egipta u Pojas Gaze (AP)

Od 7. oktobra, kada su Hamasovi borci prodrli u južni Izrael i ubili 1.200 ljudi, izraelska vojska uzvratila je bombardiranjem Gaze.

Prema palestinskom Ministarstvu zdravstva, u izraelskim zračnim napadima ubijeno je više od 11.000 ljudi, a više od trećinu čine djeca.

Glavni argument izraelske vojske za ciljanje civilne i medicinske infrastrukture, gdje se skriva na hiljade ljudi, je prisustvo podzemnih tunela, u kojima, kako tvrde, djeluju borci Hamasa.

Naoružana grupa i liječnici negiraju ove navode.

Bez obzira na to jesu li palestinski borci iskopali tunele ispod civilne infrastrukture ili ne, grupe za ljudska prava optužile su Izrael da nije poduzeo odgovarajuće mjere kako bi zaštitio civile i da je prekršio međunarodno pravo.

Na vojnom frontu zračni udari ne mogu doseći dovoljnu dubinu da unište jezgro tunela, kažu stručnjaci.

Rizičan proces zahtijeva vrijeme

Zbog toga će izraelska vojska morati preuzeti kontrolu nad svim ulazima i izlazima – što je veoma dugotrajna i opasna operacija.

Čak i u slučaju da je područje pažljivo očišćeno, tunelski otvor bi se mogao nalaziti iza neprijateljskih linija, što bi omogućilo palestinskim borcima da napadnu izraelske vojnike sa stražnje strane.

“To je proces koji zahtijeva vrijeme i veoma je rizičan”, kazao je Krieg.

Ostale opcije korištene u prošlosti uključivale su izlijevanje mokrog cementa ili kanalizacije, kao što je Egipat uradio 2013. godine duž svoje granice, unutar tunela.

Ali, ove tehnike ne funkcioniraju ako tuneli imaju više ulaza i izlaza.

Palestinci traže žrtve zarobljene ispod ruševina nakon izraelskog zračnog napada na stambenu kuću u Rafahu (Reuters)

Ulazak u tunele također predstavlja izazov, a Izrael će pokušati to izbjeći, osim u nužnim situacijama, smatraju analitičari.

Vidljivost je ograničena, a vojnici su ranjivi na zasjede i mini zamke.

Outzen, koji je također bivši pukovnik američke vojske, vjeruje da će vojska koristiti kombinirani pristup.

‘Tempirana bomba brzo otkucava’

“Upadi u određene tunele smatraju se vrijednim rizika zbog taoca ili militantnog vodstva, kombinirani s bombardiranjem tunela koji su blizu površine i operacija rušenja, koje podrazumijevaju ubacivanje stručnjaka koji bi eksplozivima i mehanički rušili centralne tunele tamo gdje je to moguće”, rekao je.

No, takve operacije zahtijevaju vrijeme, resurs koji, prema mišljenju mnogih, Izraelu nedostaje.

Raste pritisak na vladu premijera Benjamina Netanyahua da pristane na prekid vatre, dok katastrofalna humanitarna situacija u Gazi izaziva globalnu osudu.

Michael Oren, bivši izraelski ambasador u SAD-u i bivši zamjenik ministra, kazao je prošle sedmice da Izrael ima tempiranu bombu, koja “brzo otkucava”.

“Ako vojska misli da ima bjanko ček za ovu operaciju, rekao bih da to nije slučaj.”

Izvor: Al Jazeera