Rat Izraela u Gazi smrtonosan je za novinare

Najmanje jedan novinar dnevno ubijen je od početka rata u Pojasu Gazi prije 34 dana.

Pogrebna ceremonija za palestinskog TV dopisnika Mohammeda Abu Hataba (Anadolija / Getty Images)

Najmanje 39 novinara ubijeno je u više od mjesec izraelskog rata protiv Gaze, što je dvostruko više od broja žrtava u jednoj i po godini rusko-ukrajinskog rata, u onome što je opisano kao “najsmrtonosniji mjesec za novinare”.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) kaže da je 39 novinara, od kojih 34 Palestinca, ubijeno u sukobu koji je izbio 7. oktobra.

Najmanje četiri Izraelca i libanski novinar su među onima koji su također izgubili živote u ratu.

Reporteri bez granica (RSF), organizacija za slobodu medija sa sjedištem u Parizu, procijenili su da je broj mrtvih 41.

Izrael je optužen za kršenje zakona rata zbog neselektivnog bombardiranja Pojasa Gaze, pri čemu je ubijeno više od 10.800 Palestinaca, većinom civila.

U napadu Hamasa unutar Izraela 7. oktobra ubijeno je više od 1.400 ljudi.

Žrtve u ratu Izraela i Gaze u usporedbi s drugim sukobima

U ratu između Izraela i Hamasa ubijeno je više novinara u prvom mjesecu sukoba nego u bilo kojem drugom sukobu od kako je CPJ prvi put počeo prikupljati statistike za novinare koji su izvještavali o sukobu 1992. godine.

Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a, opisao je žrtve kao “šokantne”, a broj će vjerovatno rasti, jer ova medijska organizacija nastavlja istraživati izvještaje o nekoliko drugih novinara koji su povrijeđeni ili nestali.

U ratu između Rusije i Ukrajine ubijeno je ukupno 17 novinara od početka rata u februaru 2022. godine, a posljednje zabilježeno ubistvo je smrt francuskog snimatelja Frederica Leclerc-Imhoffa, koji je ubijen u maju.

Invazija Iraka pod vodstvom SAD-a izazvala je rat koji je bio posebno smrtonosan za novinare i postavila trend koji se nastavio.

Prema CPJ-u, 283 novinara su ubijena u Iraku od 2003. godine, što uključuje 11 medijskih radnika koji su ubijeni u prvom mjesecu rata, između marta i aprila 2003. godine.

U ratu u Siriji u prvom mjesecu sukoba 2011. godine nije bilo novinara koji su smrtno stradali, iako se broj od tada dramatično povećavao, na između 270 i 715, prema Sirijskoj mreži za ljudska prava.

Usporedbe radi, u Vijetnamskom ratu, koji je trajao dva desetljeća, ubijena su 63 novinara, a u Drugom svjetskom ratu, najkrvavijem koji je savremeni svijet vidio i koji je trajao od 1939. do 1945. godine, ubijeno je ukupno 69 novinara.

Treba li novinare zaštititi u ratnim zonama?

Namjerno gađanje novinara i civila smatra se ratnim zločinom prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Zamišljeno je da novinari imaju slobodu i zaštitu da obavljaju posao bez nepotrebnog uplitanja.

U prvim sedmicama rata izraelska vojska izdala je izjavu međunarodnim novinskim agencijama, navodeći da ne može garantirati sigurnost njihovim novinarima koji djeluju u Pojasu Gaze.

“Sa samovoljnim zračnim napadima, izraelske oružane snage eliminiraju novinare jednog za drugim bez suzdržavanja, sve dok njihovi neprihvatljivi komentari odaju otvoreni prezir prema međunarodnom humanitarnom pravu”, rekao je Jonathan Dagher, voditelj odjela RSF-a za Bliski istok.

Palestinski novinari nose prazne kovčege tokom simboličnog sprovoda prema uredu Ujedinjenih naroda u gradu Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali (AP)

RSF je objavio da je 10 novinara u Pojasu Gaze ubijeno dok su radili, a CPJ je saopćio da je 48 medijskih objekata u Gazi pogođeno ili uništeno.

Najmanje 10 drugih novinara ubijeno je u svojim domovima s porodicama.

RSF istražuje jesu li namjerno ciljani zbog svog rada.

Al Jazeera nije uspjela prikupiti detalje o okolnostima pod kojima su drugi novinari ubijeni.

RSF je podnio tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) 31. oktobra, tvrdeći da je Izrael počinio ratne zločine protiv novinara u Gazi.

“Ova stopa opadanja medijskih radnika duboko je šokirala novinare diljem svijeta. Niko ne može gledati rastući broj poginulih kolega bez rastućeg užasa”, rekao je Anthony Bellanger, glavni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Izrael je ranije bio optužen za “ušutkavanje” novinara nakon što je bombardirao zgradu u kojoj su bili uredi Al Jazeere i Associated Pressa 2021. godine.

Koliko je novinara i njihovih porodica ubijeno?

Šef ureda Al Jazeere za Gazu Wael Dahdouh tragično je izgubio četiri člana porodice u izraelskim zračnim napadima.

“Osvećuju nam se preko naše djece”, rekao je pronašavši beživotno tijelo svog sina.

Njegova supruga Amna, 15-godišnji sin Mahmoud i sedmogodišnja kći Sham ubijeni su, kao i njegov 18-mjesečni unuk Adam nakon naredbe da napuste sjever Gaze prema jugu.

Potom su se našli pod izraelskim bombardiranjem Nuseirata, izbjegličkog kampa u kojem su boravili.

“Jasno je šta se dogodilo. Riječ je o nizu ciljanih napada na djecu, žene i civile. Upravo sam izvještavao iz Yarmouka o takvom napadu, a izraelski napadi su ciljali mnoga područja, uključujući Nuseirat. Sumnjali smo da izraelski okupatori neće pustiti te ljude da odu a da ih ne kazne. I, nažalost, to se dogodilo. Ovo je ‘sigurno’ područje, o kojem je okupaciona vojska govorila”, rekao je Dahdouh.

Mohamed Abu Hasira, novinar novinske agencije Wafa, koju vode palestinske vlasti, ubijen je u zračnom napadu na njegov dom u Gazi, zajedno sa 42 člana porodice.

Mohamed Al Jaja, konsultant u Press-House Palestine, ubijen je u zračnom napadu na njegovu kuću u četvrti Nasr u sjevernoj Gazi, zajedno sa suprugom i dvije kćerke.

Al Jazeerina dopisnica iz Gaze Youmna El Sayed rekla je tim povodom: “Šokantno je da mi, novinari, koji izvještavamo svijet o tome šta se događa oko nas, moramo izvještavati o pričama naših kolega ili naših porodica.”

Prije dvije godine je, zajedno s ostalima, dobila sat da napusti poslovni toranj Al-Jalaa prije nego što je Izrael srušio zgradu, rekavši da se u zgradi nalazi vojna imovina Hamasa.

Izrael nikada nije pružio dokaz za ove tvrdnje.

U zgradi su se nalazili stanovi i uredi Al Jazeere i Associated Pressa.

“Oni u Gazi posebno su platili i nastavljaju plaćati danak bez presedana i suočavaju se s eksponencijalnim prijetnjama. Mnogi su izgubili kolege, porodice i medijske objekte te su pobjegli tražeći sigurnost kad nema sigurnog utočišta ili izlaza”, rekao je Sherif Mansour, programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kako su ubijeni izraelski i libanski novinari?

Najmanje četiri izraelska novinara ubijena su tokom napada Hamasa 7. oktobra u južnom Izraelu.

CPJ je rekao da su Shai Regev, urednik za TMI, i Ayelet Arnin, iz Israel Broadcasting Corporation Kan, među stotinama drugih žrtava.

Još dvoje je ubijeno u kibucu koji se nalazi nedaleko od Gaze.

RSF je rekao da je Roee Idan, novinar izraelskih novina YNet, ubijen zajedno s porodicom u kibucu Kfar Aza, blizu ograde s Gazom.

Yaniv Zohar, izraelski fotograf koji radi za dnevne novine na hebrejskom jeziku Israel Hayom, ubijen je tokom napada Hamasa na kibuc Nahal Oz, zajedno sa ženom i dvije kćerke.

Issam Abdallah, novinar Reutersa u Libanu, ubijen je 13. oktobra u raketnom napadu iz Izraela.

Šta kažu novinarska udruženja?

Periodi prekida komunikacije otežali su novinarima dokumentiranje i izvještavanje o situaciji u Gazi.

RSF je pozvao da se “stranim novinarima dopusti ulazak na teritorij kako bi mogli slobodno raditi”.

Izrael je prijetio novinarima i često nazivao lokalne novinare pristalicama Hamasa.

Dopustio je ulazak samo stranim novinarima ove sedmice u Gazu, ali zajedno s izraelskom vojskom.

IFJ je uputio poziv izraelskim vlastima, koji je potpisalo 80 novinarskih grupa, da preuzmu punu odgovornost za zaštitu novinara koji prate sukob.

“Zahtijevamo jasnu obavezu Izraelaca da će njihove oružane snage poduzeti sve kako bi osigurale da se tužan broj novinara koji su poginuli u ovom sukobu više ne povećava. To je jednostavno neprihvatljivo i izraelska vlada će morati prihvatiti svoje odgovornosti.”

Izvor: Al Jazeera i agencije