Okreće li Netanyahu zapadnu javnost protiv Izraela?

Osim masovnih propalestinskih protesta u Madridu, Parizu i drugim gradovima, neke zapadne vlade također traže prestanak izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

'Save the children' kaže da je u tri sedmice rata u Gazi ubijeno više djece nego u cijeloj 2021. i 2022. godini u 24 zemlje gdje su vođeni sukobi (Reuters)
'Save the children' kaže da je u tri sedmice rata u Gazi ubijeno više djece nego u cijeloj 2021. i 2022. godini u 24 zemlje gdje su vođeni sukobi (Reuters)

Javnost na zapadu sve glasnije se protivi izraelskom razaranju Gaze. Između ostalih, ministrica vanjskih poslova Australije Penny Wong je za Radio National rekla: “Svijet neće prihvatiti neprestane smrti civila”.

Ubijeno je više od 8.000 ljudi u Pojasu Gaze, od čega su gotovo polovica djeca, za manje od mjesec dana koliko traje rat Hamasa i Izraela.

Soraya Ali iz međunarodne organizacije “Save the Children” rekla je Al Jazeeri da je u tri sedmice rata u Gazi ubijeno više djece nego u cijeloj 2021. i 2022. godini u 24 zemlje gdje su vođeni sukobi.

“Djeci dugujemo primirje”, rekla je Ali.

Otkako je Hamas izveo smrtonosne napade na Izrael 7. oktobra, ne prestaje izraelsko raketiranje Pojasa Gaze, uključujući raketiranje bolnica i izbjegličkih kampova. Takvu reakciju Izraela mnogi vide kao nesrazmjeran odgovor i očigledno kršenje međunarodnog prava. Osim masovnih propalestinskih protesta u Madridu, Parizu  i drugim gradovima, neke vlade na Zapadu također traže prestanak izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

‘Prijateljsko’ upozorenje Izraelu

Norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je za javni radio NRK da je njegova zemlja “prijatelj Izraela”, ali odgovor na napad Hamasa po njemu je “nesrazmjeran”.

“Smatram da je taj nivo uveliko premašen”, rekao je Store.

Australska ministrica vanjskih poslova Wong pozvala je Izrael da “sluša” kada njegovi prijatelji od njega traže da zaštiti nedužne živote u Gazi. Njeni komentari nisu samo njen personalni stav već odražavaju sve glasnije pozive australske laburističke vlade Izraelu da smanji smrti civila u Gazi. Prije reakcije Wong, šest bivših australskih premijera potpisalo je pismo u kojem izražavajući solidarnost sa jevrejskom i palestinskom zajednicom.

Kritike na račun Izraela stigle su i iz španske vlade. Premijer Škotske Humza Yousaf također je osudio intenzivirano izraelsko bombardovanje u Gazi, pitajući se “koliko još djece mora umrijeti prije nego što svijet kaže dosta?”

Sindikati belgijskih transportnih radnika pozvali su svoje članove da odbiju imati posla s vojnom opremom koja se šalje u Izrael. Sindikati ACV Puls, BTB, BBTK i ACV-Transcom zajednički tvrde da su radnici aerodroma vidjeli pošiljke oružja.

“Dok je genocid u Palestini u toku, radnici različitih aerodroma u Belgiji gledaju pošiljke oružja u smjeru ratne zone”, saopćeno je. Sindikati su naveli da bi ukrcavanje ili iskrcavanje toga oružja značilo da oni doprinose opskrbi organizacija koje ubijaju nevinu djecu.

Ostavke visokih zvaničnika UN-a i State Departmenta

Ono što izraelski premijer Benyamin Netanjahu naziva “vremenom za rat” u kojem se bori “za nadu”, a “protiv terora”, u mnogim međunarodnim organizacijama i zapadnim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države, ključnog izraelskog sponzora, nailazi na žestok otpor.

Craig Mokhiber, direktor UN-ovog ureda Visokog komesara za ljudska prava u New Yorku, dao je ostavku zbog onoga što je nazvao “genocidom” u Gazi, rekavši da ga “UN nije uspio zaustaviti”. Prema Mokhiberu, Gaza je “školski primjer genocida”.

Mokhiberova ostavka uslijedila je pošto je ranije na isti način postupio i Josh Paul, direktor Ureda za političko-vojna pitanja State Departmenta, rekavši da će američka podrška ratu dovesti do više patnje i Izraelcima i Palestincima. Paul je napisao u bilješci objavljenoj na internetu da administracija predsjednika Joea Bidena ponavlja iste greške koje je Washington činio desetljećima.

I druge američke diplomate navodno pripremaju “depešu protivljenja” američkoj pomoći Izraelu. Dokument, koji kritizira politiku Washingtona, ići će čelnicima State Departmenta.

“Unutar države na svim nivoima zapravo se sprema pobuna”, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta za Huffington Post.

Jevreji protiv rata

Izraelskoj okupaciji Palestine i ubistvima hiljada civila u enklavi usprotivili su se i neki Jevreji. Glasnogovornik anticionističke grupe, osnovane u Jerusalemu, Neturei Karta kazao je da oni koji se istinski drže judaizma žale zbog nepravde koju je Palestincima počinila država Izrael, budući da su to nedvosmisleno u suprotnosti s njihovim vjerskim uvjerenjima.

“U našoj vjeri ubijanje i krađa su jasno zabranjeni. Izrael, s druge strane, uspostavlja svoju državu preuzimajući je od Arapa. Zato plačemo s Palestincima”, rekao je Yisroel Dovid Weiss, rabin i glasnogovornik Neturei Karta.

Weissove izjave došle su u vrijeme dok je tokom proteklog vikenda grupa Jevrejski glas za mir blokirala željezničku stanicu Grand Central, jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta New Yorka, protiveći se napadima Izrael na Pojas Gaze.

Koliko god se neke vlade na Zapadu trudile biti uvjerljive u opravdavanju njihove podršku Izraelu, čini se da je tamošnja javnost teško prihvata redove mrtve djece u Gazi umotane u bijele krvave čaršafe. Takva rekcija građana na zapadu mogla se vidjeti i ranije kroz historiju. Slučajevi iz Drugog svjetskog rata svjedoče da većina stanovništava na Zapadu ne odobrava ubijanje civila. Kraljevske zračne snage (The Royal Air Force, RAF), koje su 1945. sudjelovale u bombardiranju Dresdena u istočnoj Njemačkoj, dobile su spomenik u Londonu tek sedam decenije kasnije, a od njih se nakon rata distancirao i premijer Winston Churchill. Trebalo je proći 67 godina da 55.000 vojnika koji su se borili i ginuli za RAF-ove snage dobiju spomenik u Londonu uz druge vojnike britanske vojske.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada