‘Vatrogasac’: Šta želi republikanski buntovnik Matt Gaetz?

Kongresmen Matt Gaetz predvodio je grupu republikanskih disidenata u smjeni predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja na historijskom glasanju ove sedmice.

Gaetz ima reputaciju onoga koji poziva na političke borbe (Reuters)

“Odvratno je”.

Tako je kongresmen Sjedinjenih Američkih Država reagirao na pokušaje svog republikanskog kolege Matta Gaetza da prikupi sredstva dok je predvodio pritisak za smjenu tadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kevina McCarthyja.

U jednom od najdramatičnijih trenutaka nakon svrgavanja u utorak, zastupnik Garret Graves držao je mobilni telefon na podu Zastupničkog doma, navodno pokazujući tekstualne poruke iz Gaetzove kampanje.

“Korištenje službenih radnji – službenih radnji – za prikupljanje novca”, rekao je Graves, povisujući glas od ogorčenja dok je spominjao tekstualne poruke. “To je ono što je odvratno u Washingtonu”.

Gaetz je ove sedmice bio na nišanu svojih kolega dok je vodio uspješan pokušaj svrgavanja McCarthyja, čelnika doma u kojem republikanci imaju većinu.

Ali, Gaetz – kontroverzna figura u američkoj politici – nije bio uznemiren. Zapravo, krenuo je u napad na Gravesa i cijeli politički establišment, što je bio znak sve većeg razdora unutar Republikanske stranke.

“Kada je riječ o tome kako prikupiti novac, ne držim predavanja u kojima tražim od domoljubnih Amerikanaca da se uključe i pridonesu ovoj borbi od onih koji bi puzali i savijali koljena pred lobistima i posebnim interesima koji posjeduju naše vodstvo”, rekao je Gaetz, odgovarajući kritičarima i izazivajući zvižduke zauzvrat.

Do kraja utorka, McCarthy je smijenjen s mjesta šefa Zastupničkog doma, a zakonodavni dom bio je u neredu, bez izabranog vođe koji bi upravljao njegovim poslom.

No stručnjaci kažu da je McCarthyjeva smjena bila trijumf za osobe koje se bore protiv establišmenta, poput Gaetza, naglašavajući njihovo isticanje i spremnost da iskoriste svoju moć na načine bez presedana.

Sam se opisao kao ‘vatrogasac’

Gaetz ima reputaciju pozivatelja na političke borbe, rekao je Adam Cayton, profesor političkih nauka na Univerzitetu West Florida. Kongresmen je čak nazvao svoj podcast i svoju knjigu, iz 2020. godine, Firebrand (Vatrogasac).

“On je u centru pažnje. Brzo se uključuje u sukob. Sebe stavlja u središte zbivanja, vjerovatno kako bi podigao svoj profil i prepoznatljivost imena”, rekao je Cayton za Al Jazeeru.

Gaetz, koji predstavlja konzervativni distrikt u regiji Panhandle na Floridi, pokrenuo je u ponedjeljak zahtjev za povlačenjem McCarthyja s mjesta predsjedavajućeg, što je izazvalo dvodnevnu borbu da se čelniku Zastupničkog doma izvuče čekić iz ruku.

Na kraju mu se u njegovoj borbi pridružilo sedam republikanaca i cijeli klub demokrata, osiguravši većinu u domu od 435 članova. Rezultat glasanja je bio 216:210 za smjenu McCarthyja.

Bilo je to prvi put u američkoj historiji da je predsjednik Zastupničkog doma izbačen s dužnosti.

Kao čelnik, McCarthy je predsjedao tijesnom republikanskom većinom u Zastupničkom domu – jednom od dva doma u američkom Kongresu, zaduženom za donošenje zakona, raspodjelu budžetskih sredstava i provođenje nadzora nad administracijom.

Ali ta, kao žilet tanka većina učinila je svaki glas republikanaca još presudnijim za donošenje zakona. Gaetz i drugi republikanci koristili su tu moć kako bi progurali svoj politički program.

Dakle, kako je Gaetz, 41-godišnji zastupnik s manje od sedam godina iskustva u Zastupničkom domu, uspio preokrenuti dom i svrgnuti njegovog vođu s prijestolja?

Kao predstavnik savezne države Florida, Gaetz je izabran u Kongres 2016, iste godine kada je Donald Trump izabran na dužnost predsjednika. Ubrzo je postao poznat po svojoj žustroj odbrani Trumpa kada su se pojavile kontroverze, što se često događalo.

Također je prihvatio izolacionističku vanjsku politiku i predstavljao se kao osoba koja se ne boji uznemiriti tradicionalno krilo Republikanske stranke.

To je bilo očigledno početkom 2023. godine, kada se Gaetz zalagao za protivljenje McCarthyjevoj kandidaturi za mjesto predsjednika. Iako je McCarthy također bio Trumpov saveznik, Gaetz ga je odbio podržati kao čelnika Zastupničkog doma, što je rezultiralo sa 15 krugova glasovanja prije nego što je izabran predsjedavajući.

Potez protiv McCarthyja

Gaetz kaže da je njegova glavna zamjerka McCarthyju to što bivši predsjednik nije podijelio savezni budžet na nekoliko zakona kako bi obuzdao državnu potrošnju.

Politolog Cayton ipak vjeruje da Gaetzovi motivi nadilaze njegove javne izjave.

Smatra da Gaetz predstavlja novu generaciju “borbenih konzervativaca vođenih društvenim mrežama” povezanih s Trumpom. Udarom protiv McCarthyja, Gaetz se pretvorio u jednog od najistaknutijih zakonodavaca u Zastupničkom domu.

“Ako ste mlađi član Kongresa koji želi povećati svoj utjecaj u svojoj stranci, pronalaženje načina da iskoristite utjecaj […] dobar je način za to”, rekao je Cayton.

Glasači su često skeptični prema institucijama i vođama, osobito na republikanskoj strani, dodao je Cayton, tako da ljutnja vrhunskih političara nije nužno politički skupa.

“Za konzervativne članove Kongresa bilo je politički korisno voditi kampanju kritizirajući vođe vlastite stranke”, rekao je Cayton.

Ta spremnost da se suprotstavi stranačkim čelnicima – a ponekad i političkim normama – posebno je vidljiva u usponu desničarskog Kluba za slobodu Doma, osnovanog 2015.

Pet od osam republikanaca koji su glasali za smjenu McCarthyja su iz tvrdolinijaškog kluba (Gaetz je saveznik, ali ne i službeni član te grupe).

Trump je sam pojačao trend protiv establišmenta u vlastitoj kampanji za predsjednika, učvrstivši njegov status svojom pobjedom u Bijeloj kući.

“Krilo kluba za slobodu sastoji se od mnogih mlađih članova koji su bili motivirani kandidirati se po uzoru na Trumpa i na taj način preuzimaju njegov opći pristup, a to je stvaranje haosa i medijskog spektakla”, rekla je u e-poruci Meredith Conroy, profesorica političkih nauka na Kalifornijskom državnom univerzitetu San Bernardino.

“Postoje neki članovi u Klubu za slobodu koji su bili prije Trumpa, ali njihov izbor ih je ohrabrio da također odbace stvarnu vladavinu.”

Bivši predsjedavajući Kluba za slobodu Andy Biggs glasao je za smjenu McCarthyja u utorak, kao i kolege članovi kluba – Eli Crane, Ken Buck, Bob Good i Matt Rosendale.

Zastupnik Tim Burchett i njegova kolegica Nancy Mace zaokružuju spisak McCarthyjevih disidenata, iako nisu dio Kluba slobode.

Većina članova Freedom Caucusa, međutim, stala je uz McCarthyja tokom glasanja o smjeni, iako nevoljno. Zastupnica Lauren Boebert, na primjer, glasala je “Ne, za sada” o rezoluciji protiv predsjedavajućeg.

Politički spektar

Christian Fong, profesor političkih nauka na Univerzitetu Michigan, rekao je da su podjele među republikancima u Zastupničkom domu većinom oko taktike, a ne politike.

Gotovo svi republikanci slažu se oko rezanja državne potrošnje kako bi se riješilo ono što vide da je tempirana bomba državnog duga.

McCarthy je bio spreman na kompromis s demokratima da podigne gornju granicu duga ranije ove godine i ponovno ovog mjeseca kako bi privremeno financirao vladu. Ali Gaetz i njegovi saveznici željeli su agresivniji stav od predsjedavajućeg, rekao je Fong, čak i ako je to značilo dopustiti blokadu vlade kako bi se izvukli ustupci.

“Mislim da ne bi bilo tačno reći da su to najekstremniji ili najkonzervativniji članovi Republikanske stranke”, rekao je Fong o osam republikanaca koji su naposljetku smijenili McCarthyja.

Zapravo, Gaetz dijeli mnoge stavove s ljevičarskim zastupnicima: protivi se stranoj vojnoj intervenciji, podržava dekriminalizaciju određenih rekreativnih droga poput marihuane i odobrava regulaciju velikih tehnoloških kompanija.

Ipak, tog zastupnika često opisuju kao krajnjeg desničara. Fong je rekao da je Gaetz tu etiketu možda zaslužio zbog svoje borbenosti, a ne ideologije.

“Mislim da je dio toga možda pogrešan naziv”, rekao je. “A dio toga može biti kada određeni ljudi koriste izraze kao što je ‘ekstremna desnica’. Oni to ne koriste toliko da bi opisali političke pozicije, koliko ih koriste da bi opisali pristup politici.”

Šta je sljedeće za Gaetza?

Mnogi republikanci u Zastupničkom domu bijesni su na Gaetza, a neki konzervativni komentatori pozivaju na njegovo izbacivanje iz zastupničkog kluba GOP-a (Grand Old Party, tradicionalni naziv za Republikansku stranku), ako ne i iz Kongresa.

Uprkos tom bijesu, pojavile su se medijske spekulacije da kongresmen razmišlja o kandidaturi za guvernera Floride 2026. godine. Sadašnji predsjednik Ron DeSantis neće se moći ponovno kandidirati zbog ograničenja mandata.

Gaetz se prethodno suočio s istragom zbog mogućeg nedoličnog seksualnog ponašanja, ali je Ministarstvo pravosuđa odlučilo da ga ne optužuje, rekli su njegovi advokati američkim medijima u februaru.

Međutim, on se suočava i s internom etičkom istragom u Kongresu zbog raznih optužbi, uključujući korištenje nedopuštenih droga, izvijestio je New York Times ranije ove sedmice.

“Čini se da interes Etičkog odbora za mene raste i opada na temelju mog odnosa s predsjedavajućim”, rekao je Gaetz uoči glasanja.

Uprkos skandalima i prijeziru koji stiže iz obje stranke, Gaetzovo sve snažnije profiliranje kao republikanskog buntovnika moglo bi ga dodatno politički potaknuti.

“To što vas druga stranka ne voli, kao ni drugi članovi Kongresa, obično ne čini nikakvu štetu u slučaju birača”, rekao je Cayton. “Ali činjenica da je Gaetz morao stati uz demokrate kako bi uklonio McCarthyja mogla bi mu naškoditi. Ne znam hoće li se držati ili ne. Zanima me da to vidim”.

Izvor: Al Jazeera