Odluka Bernieja Sandersa da ne podrži prekid vatre u Gazi razočarala pristalice u SAD-u

Progresivni i arapsko-američki zagovornici kažu da očekuju više od istaknutog američkog senatora i bivšeg kandidata za predsjednika.

Tadašnji predsjednički kandidat Bernie Sanders pozdravlja pristalice ispred biračkog mjesta u Dearborn Heightsu, Michigan, 10. marta 2020. (Lucas Jackson/Reuters)
Tadašnji predsjednički kandidat Bernie Sanders pozdravlja pristalice ispred biračkog mjesta u Dearborn Heightsu, Michigan, 10. marta 2020. (Lucas Jackson/Reuters)

Washington, DC – Tokom utrke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2016, senator Bernie Sanders prozvao je svoju tadašnju konkurenticu Hillary Clinton jer nije spomenula prava Palestinaca u govoru koji je održala proizraelskoj lobističkoj grupi.

Stojeći na bini tokom predizborne debate koju je prenosila nacionalna televizija, Sanders je istaknuo užasnu humanitarnu situaciju u Gazi i kritizirao bezuvjetnu podršku koju izraelska vlada, pod premijerom Benjaminom Netanyahuom, dobija od Washingtona.

“Dolazi vrijeme kada ćemo, ako težimo pravdi i miru, morati reći da Netanyahu nije u pravu cijelo vrijeme”, rekao je.

Bila je to rijetka takva izjava političara iz Washingtona. Rijetki su, čak i među lijevo orijentiranim demokratima, postavljali pitanje trebaju li Sjedinjene Američke Države preispitati svoju “nepokolebljivu” podršku Izraelu.

Međutim, sedam godina nakon toga Sanders izaziva bijes mnogih svojih pristalica koji se osjećaju iznevjerenim njegovim trenutnim stavom prema ratu Izraela i Hamasa.

Dok se izraelska vojna ofanziva u Gazi pojačava, ubijajući hiljade djece i sravnjujući cijele četvrti s zemljom, Sanders nije pozvao na prekid vatre. Zbog njegove reputacije antiratnog glasa, kritičari kažu da je u jedinstvenoj poziciji da pojača zahtjeve za okončanje neprijateljstava u Gazi.

“U vrijeme kada Washington staje iza onih, uključujući predsjednika, koji udaraju u bubnjeve rata, potrebni su nam lideri s hrabrošću i nasljeđem antiratnog aktivizma da razbiju taj konsenzus i kažu da je svaki ljudski život dragocjen zahtijevajući prekid vatre”, rekla je Eva Borgwardt, politička direktorica IfNotNow, progresivne jevrejske grupe.

“Ako iko to može učiniti u Senatu, onda je to senator Sanders.”

Sandersov stav

Prošle sedmice aktivisti su održali protest u Sandersovom uredu u Senatu kako bi ga pozvali da podrži primirje.

“Otišli smo u njegov ured da kažemo da ga mi, i njegove kolege u Zastupničkom domu koji hrabro govore, uz veliki lični i politički rizik, trebamo sada”, rekla je Borgwardt u izjavi za Al Jazeeru.

Članovi Predstavničkog doma demokrata predstavili su rezoluciju o prekidu vatre 16. oktobra, ali od strane Senata nije bilo poziva na prekid rata.

Ranije ovog mjeseca gotovo 300 bivših zaposlenika koji su radili na Sandersovoj predsjedničkoj kampanji potpisalo je pismo u kojem ga pozivaju da donese sličnu rezoluciju.

“Predsjednik Joe Biden očito cijeni vaše savjete, kao što pokazuju načini na koje ste uspjeli oblikovati ishode njegovog predsjedništva”, navodi se u pismu, koje je prvi objavio The Intercept. “Pozivamo vas da jasno kažete šta je u ovoj krizi u opasnosti, politički, moralno i strateški.”

Sanders je prošle sedmice pozvao na “humanitarnu pauzu” u borbama, ali tek nakon što je državni sekretar Antony Blinken iznio sličan zahtjev.

Senator je u ponedjeljak iznio najsnažniju kritiku izraelske ofanzive, ali je prestao pozivati na prekid vatre.

“SAD daje Izraelu 3,8 milijardi dolara godišnje”, napisao je Sanders u objavi na društvenim mrežama.

“Bidenova administracija i Kongres to moraju jasno staviti do znanja. Izrael ima pravo braniti se i uništiti Hamasov terorizam, ali nema pravo koristiti američke dolare za ubijanje hiljada nevinih muškaraca, žena i djece u Gazi.”

U 2016, Sanders, nezavisni senator iz Vermonta koji je u klubu s demokratima, uprkos malim izgledima da pobijedi na izborima, bio je veliki izazov za Clinton. Četiri godine kasnije vodio je utrku za demokratsku nominaciju sve dok nekoliko kandidata nije odustalo i dalo svoju podršku Bidenu, koji je nakon toga pobijediti na predsjedničkim izborima.

Tokom svoje dvije predsjedničke kampanje, Sanders je vodio rastući progresivni pokret u američkoj politici koji je prihvatio palestinsko pitanje kao temeljnu postavku svoje agende.

Dovođenje u pitanje podrške SAD-a Izraelu u predsjedničkoj kampanji, gdje se kandidati često takmiče da pokažu svoju proizraelsku vjernost, ostaje rijetkost. To je pokazalo da je Sanders kandidat spreman prkositi političkom konsenzusu, što je kvalitet koja se svidio mnogim mlađim biračima.

Na unutrašnjem planu, Sanders je svoju platformu fokusirao na borbu protiv ekonomske nejednakosti. Ali njegov autsajderski pristup politici proširio se i na vanjsku politiku. Rekao je da će nametnuti uvjete ljudskih prava na američku pomoć Izraelu, prijedlog koji je Biden odbacio kao “bizaran” tokom utrke 2020.

Sanders, koji je Jevrej, također je dugo osuđivao humanitarnu krizu u opkoljenom Pojasu Gaze, opisujući je kao “neodrživu” i “neprihvatljivu”. Također je nazvao Netanyahua “reakcionarnim rasistom”.

Zbog Bidenove bezuvjetne podrške Izraelu Sanders je bio popularan među progresivnom ljevicom u SAD-u (Reuters)

Arapske zajednice

Sandersova poruka u to vrijeme duboko je odjeknula među arapskim i muslimanskim američkim zajednicama, koje su se okupile oko njegove kampanje i pomogle mu da pobijedi na predizborima demokrata u Michiganu 2016, u jednom od najvećih iznenađenja u utrci.

Ali senatorova trenutna nespremnost da pozove na primirje razočarala je mnoge njegove palestinske, arapske i muslimanske pristalice, koji se osjećaju izdanim.

Omar Baddar, palestinsko-američki analitičar koji je podržao Sandersovu predsjedničku kampanju 2020, rekao je da je “teško prenijeti dubinu razočarenja” koje osjeća zbog toga što senator nije podržao primirje.

“Znam da je politička klima u SAD-u trenutno zastrašujuća, antipalestinska i netolerantna prema neslaganju sa zvaničnim stavovima, ali upravo bi zato Sandersov glas bio toliko vrijedan”, rekao je Baddar za Al Jazeeru. Ako Sanders progovori, Baddar vjeruje da će njegovi postupci “stvoriti politički prostor” za druge da učine isto.

Baddar je također rekao da Sandersov poziv na “pauzu” u borbama nije pravi apel. Zaustavljanje “pokolja civila u Gazi nije moralno stajalište”, rekao je, naglašavajući da se borbe moraju prekinuti.

“Oni koji se protive potpunom prekidu vatre imaju varljiv dojam da Izrael može postići mir ili stabilnost kroz masovno nasilje, zanemarujući činjenicu da je izraelska brutalnost prema Palestincima upravo razlog zašto smo u situaciji u kojoj niko nije siguran”, rekao je Baddar za Al Jazeeru.

“Čak i u malo vjerovatnom scenariju da Izrael uspije eliminirati Hamas, čisti užas koji nanosi narodu Gaze nedvojbeno će proizvesti sljedeću generaciju militanata koji će se željeti osvetiti Izraelu.”

Arapska zajednica ‘uzdrmana do srži’

Amer Zahr, palestinsko-američki komičar i aktivista koji je vodio Sandersovu kampanju u arapskim zajednicama širom zemlje, također je izrazio užasnutost senatorovim stavom.

“Nakon ogromne podrške koju je Bernie dobio od arapskih, muslimanskih i palestinskih Amerikanaca 2016. i 2020, očekivali smo da će on biti jedan od prvih koji će pozvati na trenutni prekid vatre”, rekao je Zahr za Al Jazeeru.

“Njegov propust da to učini je uvreda. Njegov bi glas mogao otvoriti vrata mnogima drugima da kažu isto. Nazvati njegove postupke, ili nedostatak istih, ogromnim razočaranjem značilo bi potcjenjivati bol.”

Sandersov ured u Senatu nije odgovorio na zahtjev Al Jazeere za komentar do trenutka objave.

Suehaila Amen, arapsko-američka advokatica u Michiganu, rekla je da je “zaprepaštena” Sandersovim stavom, dodajući da je arapska zajednica u cjelini “krajnje razočarana” u senatora.

“Zajednica je doista potresena u srži što niko nije ustao iz administracije, ili onih koje smo podržavali u prošlosti u njihovim predsjedničkim trkama, i rekao: Ovome mora doći kraj. Ovo mora prestati”, rekla je Amen za Al Jazeeru.

“To što ne možete čak ni tražiti prekid vatre je apsolutno odvratno kada u stvarnom vremenu gledate kako djecu izvlače iz ruševina.”

Nour Ali, aktivistkinja iz Michigana, također se prisjetila uzbuđenja koje je Sandersova predsjednička kampanja izazvala u arapskim i muslimanskim zajednicama u toj državi, gdje su ga mnogi govornici arapskog nazivali “Ammo” ili “ujak” Bernie.

“Zbog ovoga mnogi od nas žale odluku o tome koga smo odlučili politički podržati u prošlosti. Dok je Republikanska stranka otvorena u svojoj islamofobiji, mnogi arapski i muslimanski Amerikanci shvataju da nas je Demokratska stranka, i umjerena i progresivna, iskoristila kao temu za razgovor,” rekla je Ali za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera