Liban strahuje od regionalnog rata dok se intenziviraju sukobi Hezbollaha i Izraela

Privremeni premijer Libana Najib Mikati upozorio je da bi regija mogla ‘upasti u haos’ ukoliko njegova zemlja uđe u rat Izraela i Hamasa.

Pristalice Hezbollaha žale zbog borca poginulog u borbama u južnom Libanu (Reuters)

Pišu: Mat Nashed i Justin Salhani

U Libanu raste strah da bi borbe između oružane grupe Hezbollah i Irana mogle izmaći kontroli, iako mnogi stanovnici suosjećaju s Palestincima koji se suočavaju s bombardovanjem u Gazi.

Posljednjih dana došlo je do eskalacije u razmjeni napada libanske oružane grupe i Izraela koji su ranije bili ograničeni na područje oko izraelsko-libanske granice.

Napadi su uglavnom usmjereni na vojne ciljeve i borce, iako je bilo i nekoliko civilnih žrtava.

Većina libanskih sela ostala su prazna usljed unakrsne razmjene vatre, a mnogi stanovnici pobjegli su u uporište Hezbollaha u predgrađu glavnog grada Bejruta. To područje je za sada sigurno.

“Zaista se nadam da neće doći do sveobuhvatbnog rata, jer u tom slučaju nikada neće završiti”, kaže tridesetogodišnji Elie Khoury iz Bejruta. “[Ekonomski] to nećemo moći podnijeti. Nemamo ni dovoljno lijekova, a u bolnicama nedostaje igala.”

Online peticija, koja već broji 8.939 potpisa, poziv je libanskoj vladi da ne ulazi u rat. Upozorava da bi u tom slučaju Liban bio pretvoren u još jedno “bojno polje za posredničke ratove” koje vode strane sile.

Međutim, neki stanovnici su rekli Al Jazeeri da bi podržali agresivniji stav Libana, podsjećajući na veliki broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu.

Više od 8.000 Palestinaca ubijeno je u kontinuiranom izraelskom bombardovanju, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze. Od toga je 3.195 djece. To je više od ukupnog broja djece ubijene u zonama sukoba širom svijeta od 2019. godine, prema podacima nevladine organizacije Save the Children.

“Izraelci ubijaju djecu. Ovo što se događa u Gazi nije rat. To je masakr”, rekao je Jack Topalian iz Bejruta. “Kako možemo ne reagovati?”.

Dim se nadvija duž izraelsko-libanske granice (Reuters)

‘Ustaljeni obrazac’

Hezbollah i Izrael su do sada izbjegavali gađanje velikih urbanih centara, što bi uzrokovalo i veliki broj civilnih žrtava, što su mjere opreza koje zahtijeva međunarodno humanitarno pravo.

“Obje zemlje su evakuirale sela kako bi ograničile broj smrtnih slučajeva”, kaže Randa Slim, stručnjakinja sa Instituta za Bliski istok.

Ipak, primjetila je zabrinjavajući porast nasilja. Hezbollah tvrdi da je u borbama izgubio 50 boraca, a Izrael je saopćio da je poginulo šest njegovih vojnika.

“Svako nekoliko dana svjedočimo rastu eskalacije. To je postao ustaljeni obrazac”. Kaže Slim. “Ipak, za sada ne izgleda da je situacija izmakla kontroli.”

U međuvremenu su palestinski borci bazirani u Libanu također pojačali napade.

Palestinska grupa Hamas je 29. oktobra rekla da su njeni borci ispalili rakete iz Libana, dok je druga palestinska oružana grupa preuzela odgovornost za lansiranje eksploziva na sjeverni Izrael.

Uključenost palestinskih boraca daje Hezbollahu mogućnost da se ogradi ukoliko neki od boraca pređu izraelsku “crvenu liniju”, poput ubijanja civila ili napada na naseljene gradove, kaže Slim.

A upravo su napadi koje predvode Palestinci izvor napetosti u Libanu. Grupe poput Palestinske oslobodilačke organizacije imale su značajnu ulogu u 15-godišnjem građanskom ratu u Libanu prije nego što su protjerane 1982. godine. Prisustvo drugih palestinskih boraca i dalje je kontroverzno.

“To je proračunati rizik sa [Hezbollahove] strane”, kaže Slim o slaboj saradnji grupe sa palestinskim borcima, “jer to budi loša sjećanja većini u Libanu”.

Libanci u Bejrutu protestuju protiv izraelskog bombardovanja Gaze (Reuters)

‘Politička paraliza’

Privremeni premijer Libana Najib Mikar rekao je u ponedjeljak novinskoj agencije AFP da, uprkos eskalaciji na južnoj granici, radi na izbjegavanju rata.

“Libancima je dosta ratova”, rekao je.

Dodao je da je Hezbollah – mnogo moćnija sila od libanske vojske – djelovao “racionalno i mudro”. No, izrazio je strah od uključivanja Libana u rat, jer bi to izazvalo širi regionalni sukob.

Walid Jumblatt, vođa libanske manjinske grupe Druza, također kaže da čelnici zemlje savjetuju Hezbollahu da ne eskalira svoje napade.

Međutim, nijedan čelnik nema utjecaja na Hezbollah kojeg regionalno podržava Iran.

Očekuje se da će generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah u petak održati govor o borbi grupe s Izraelom i izraelskom kontinuiranom bombardovanju Gaze. Njegove bi riječi mogle bi značajno utjecati na sudbinu zemlje i regije.

“Izraelci ne mogu kopneno napredovati u Libanu. Ali moramo biti na oprezu i pratiti situaciju dok ne čujemo šta će Nasrallah reći”, rekao je Qassem Kassir, libanski novinar blizak Hezbollahu.

Libanski zastupnik, koji je zbog osjetljivosti situacije za Al Jazeeru govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da bi ulazak Libana u veći sukob s Izraelom bio katastrofalan, s obzirom na ekonomsku krizu, nedostatak društvene kohezije i nedostatak predsjednika.

Libanski parlament još uvijek nije izabrao nasljednika bivšeg predsjednika Michela Aouna, koji je prije godinu dana odstupio s dužnosti.

Dodao je da se u parlamentu uglavnom raspravlja o podršci Palestincima u Gazi i hitnom djelovanju u slučaju sveopćeg rata.

“Trebali bismo podržati palestinski narod i zauzeti jasan stav da zaustavimo rat u Gazi”, rekao je Al Jazeeri. “Ali situacija u Libanu je također opasna… i želimo deeskalaciju.”

Izvor: Al Jazeera