Ko je Wagnerov ‘Sjedokosi’, oficir kojem je Putin povjerio specijalni zadatak u Ukrajini?

Andrej Trošev je odbio učestvovati u pobuni grupe Wagner, a sada, ruski predsjednik od njega traži da formira dobrovoljačke bataljone.

Andrej Trošev je za službu u Siriji dobio orden Heroja Rusije (Reuters)

Mršavi sijedi muškarac koji je ležao na asfaltu bio je toliko pijan da nije mogao izgovoriti niti svoje ime.

Pripadnici hitne pomoći pronašli su Andreja Troševa u blizini zgrade u gornjem dijelu Sankt Peterburga, drugog po veličini ruskog grada, 5. juna 2017. godine, prema nezavisnom portalu Fontanka.ru.

Pijani Trošev imao je oko 25.000 dolara u gotovini, karte Sirije i dokumentaciju za kupovinu šatora namijenjenih ruskim snagama koje se bore za režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, piše portal, pozivajući se na bolničke kartone.

Ispostavilo se da je 61-godišnjak, čiji je ratni naziv “Sedoj” (Sjedokosi), jedan od vodećih oficira Wagnerove plaćeničke grupe koja je formirana nekoliko godina ranije.

“On je tipičan karakter za Wagner”, rekao je za Al Jazeeru Nikolaj Mitrohin sa Univerziteta u Bremenu, Njemačka.

Kao i mnogi drugi djelatnici sigurnosnog krila Concorda, kompanije šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, Trošev se borio u sovjetsko-afganistanskom ratu i kasnije se pridružio policijskim snagama u Sankt Peterburgu, kazao je Mitrohin.

Kremlj ne želi kompletne Wagnerove jedinice

Trošev je 23. juna donio sudbonosnu odluku – odbio je učestvovati u prekinutoj Wagnerovoj pobuni u Rusiji i nije bio u privatnom avionu s Prigožinom i njegovim najvišim oficirima koji se 23. augusta srušio u zapadnoj Rusiji.

Nakon pobune, Wagner je napustio Ukrajinu i raspao se, više ne igrajući ulogu u posrnulim ratnim naporima Moskve u Ukrajini.

Neki od Wagnerovih veterana namamljeni su u manje privatne vojske, koje su okupile državne korporacije ili oligarsi naklonjeni Kremlju.

Neki su pronašli utočište u Bjelorusiji, čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko ojačao agencije za provođenje zakona u igri moći s Rusijom.

Neki su smješteni u garnizonima u nekoliko afričkih država, čiji su čelnici dali Wagneru pristup mineralnim bogatstvima i sirovinama u zamjenu za sigurnosne usluge.

Kremlj nije želio da se čitave Wagnerove jedinice vrate na ukrajinska ratišta, jer su se pokazale previše neposlušnim, pošto je Prigožin bio upleten u sukobe s ruskom vrhuškom, o kojima se puno govorilo, rekli su vojni analitičari.

“Kompletne jedinice grupe Wagner mogle bi izazvati probleme s kontrolom u ruskom Ministarstvu odbrane, kao što je to bilo pod Prigožinom”, rekao je za Al Jazeeru penzionirani general američke vojske Gordon Skip Davis Jr.

“Međutim, bivši veterani Wagnera mogli bi pružiti potrebnu taktičku ekspertizu i voditi manje jedinice ruske vojske”, kazao je on.

Ove nove formacije vodit će Trošev, iako je odigrao ulogu u jednom od najkrvavijih poraza s kojima se Wagner ikada suočio.

Ponižavajući poraz od američke vojske i sirijske opozicije

U februaru 2018. godine Trošev i Prigožin navodno su naredili napad na naftno i plinsko polje u blizini istočnog sirijskog grada Khashama, ne znajući da to područje kontroliraju američke snage i sirijska opozicija.

Wagner je pretrpio ponižavajući poraz i teške gubitke u onome što je bilo prvi rusko-američki sukob nakon Hladnog rata.

Međutim, Trošev je za službu u Siriji dobio orden Heroja Rusije.

Prigožinova pobuna počela je nakon što je Ministarstvo odbrane reklo da svaki Wagnerov borac mora potpisati ugovor kako bi postao dio vojne mašinerije poznate po korupciji, neučinkovitosti i pogrešnim procjenama koje su se pokazale smrtonosnim za hiljade ruskih vojnika.

Prigožin je na kraju odbio potpisati te ugovore, povećavajući napetosti.

A upravo su ti ugovori ono što Trošev traži ovih dana.

U subotu je Trošev, odjeven u tamnoplavo odijelo po mjeri, uobičajeno među ruskim zvaničnicima, snimljen u Kremlju kako sluša predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Putin mu je rekao da “oformi dobrovoljačke bataljone” koji bi uključivali Wagnerove borce.

“Znate kako je to, kako se to radi. Znate za probleme koje treba unaprijed riješiti kako bi se borbene operacije odvijale na najbolji i najuspješniji način”, kazao je Putin.

No, taj zadatak je osuđen na propast, zbog reputacije Troševa unutar Wagnera, kažu analitičari.

“Jezgro većine pripadnika Wagnera testiranih u bitkama sigurno mu se neće pridružiti”, rekla je za Al Jazeeri analitičarka iz Kijeva Marija Kučerenko, autorica nekoliko detaljnih izvještaja o Wagneru.

Novi suparnik je Pavel Prigožin

Trošev se, također, suočava s novim suparnikom.

Prigožinov sin i nasljednik Pavel “sklapa dogovor s ruskom nacionalnom gardom kako bi se Wagner vratio u Ukrajinu na određeni zadatak bez potpisivanja ugovora”, kazao je Kučerenko.

Wagnerovi plaćenici također će se boriti “pod vlastitim simbolima” ljudske lobanje na crnoj i crvenoj podlozi, dodala je.

Međutim, kristalno je jasno ko bi kontrolirao te plaćeničke grupe.

“Mogu se izmiješati ovi penzionirani alkoholačiri i desetak ratnih imena, ali suština se ne mijenja – sve kontrolira [ruski] Generalštab”, rekla je.

U međuvremenu, Kremlj vrši pritisak na Wagnerove borce u Africi koji se oklijevaju prijaviti za službu u Ukrajini tako što im “namjerno blokira lance snabdijevanja”, kazao je Mitrokhin.

Kao rezultat toga, Telegram kanal, koji ima veze s ruskom vojskom i Wagnerom, tvrdi da su “tri jurišne jedinice” prošle sedmice odletjele iz Afrike u Ukrajinu.

Raspoređivanje je uslijedilo nakon dogovora između njihovih komandanata i ruske nacionalne garde o potpisivanju pojedinačnih i grupnih ugovora, tvrdi ruski proratni Telegram kanal Rybar.

Gdje idu Wagnerove jedinice iz Afrike?

Nije jasno gdje jedinice idu, ali će njihov dolazak “doprinijeti jesensko-zimskoj kampanji”, rečeno je.

Do sada je ukrajinska obavještajna služba izvijestila o povratku oko 500 boraca Wagnera na prve linije i rekla da se ne očekuje da će njihova prisutnost promijeniti situaciju.

Na Wagnerovom vrhuncu u junu Prigožin se hvalio da ima 25.000 boraca, koji su uglavnom regrutirani iz zatvora, kazao je Davis.

Odigrali su ključnu ulogu u zauzimanju istočnog ukrajinskog grada Bahmuta, “uz veliku ljudsku cijenu”, dodao je.

Stoga “oko 500 ljudi vjerovatno neće imati značajan utjecaj, pogotovo ako budu raspoređeni u raznim ruskim jedinicama”, zaključio je Davis.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada