Prekid vatre ili pauza: Riječi o kojima se svijet ne može dogovoriti da zaustavi napade na Gazu

Objašnjenje termina koje koriste članice Vijeća sigurnosti UN-a u nastojanjima da privremeno zaustave borbe u Gazi.

Piše: Lorraine Mallinder

Tokom posjete Moskvi, član delegacije Hamasa navodno je rekao da ta grupa neće osloboditi osobe zarobljene tokom napada na Izrael 7. oktobra dok se ne postigne sporazum o prekidu vatre.

Vijest dolazi dok se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda bori oko toga treba li nametnuti prekid vatre ili humanitarnu pauzu kako bi se omogućio protok pomoći opkoljenom stanovništvu Pojasa Gaze, uglavnom zbog političkih razlika među članicama.

U srijedu su Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju SAD-a koja poziva na “humanitarnu pauzu”. Željeli su “prekid vatre”, opciju koju je Rusija dvaput predložila, a na koju su potom stavili veto Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, koji su navikli štititi Izrael od akcija Vijeća sigurnosti.

Prošle sedmice, SAD je stavio veto na rezoluciju koju je izradio Brazil za “humanitarne pauze”, tvrdeći da je potrebno vrijeme za diplomatske napore na terenu.

Prema Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), dozvolu za ulaz u Gazu je od utorka navečer dobilo manje od 70 kamiona, što je samo kap u moru.

Palestinci u Gazi ostali su bez hrane, vode i lijekova, naročito otkako je Izrael najavio potpunu opsadu enklave, blokirajući ulazak svih osnovnih potrepština.

UNRWA, glavna UN-ova agencija u Gazi, u srijedu je upozorila da će biti prisiljena smanjiti svoje operacije u Pojasu Gaze ako gorivo ne bude pušteno u enklavu.

Dok je Vijeće sigurnosti u zastoju, Generalna skupština UN-a glasat će u petak o neobavezujućem nacrtu rezolucije arapske grupe, koja poziva na neograničenu humanitarnu pomoć. Čelnici Evropske unije također će pokušati postići zajednički stav u Briselu, iako se oni jako razlikuju.

Dakle, koje su razlike u riječima oko kojih se svjetske nacije svađaju, dok Gaza čeka pomoć?

Prekid vatre

To u biti znači da borbe prestaju. Prekid vatre podliježe dogovoru svih strana i obično uključuje službeni politički proces s obavezama deeskalacije sukoba, poput povlačenja oružja ili premještanja snaga. Teži pokrivanju cjelokupnog geografskog područja na kojem se vodi rat. To može dovesti do trajnog rješenja.

Ovo je dugoročna opcija koju odbijaju SAD, Velika Britanija i druge zemlje, koje podržavaju pravo Izraela da se brani, dok nastavlja rat protiv Gaze.

Nasuprot tome, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres javno je pozvao na trenutni humanitarni prekid vatre.

Samir Puri, gostujući predavač ratnih studija na King's koledžu u Londonu, smatra da je prekid vatre “nezamisliv” u sadašnjim okolnostima, s obzirom na to da bi bio potreban “obavezujući sporazum s potpisnicima i s njim povezane obaveze o deeskalaciji”.

Prekid neprijateljstava

Mnogi koriste ovaj izraz kao sinonim za prekid vatre. Međutim, prekid neprijateljstava općenito je manje strukturiran. Ugovori obično ne pokrivaju pitanja kao što su ciljevi, rokovi, sigurnost i nadzor.

Omogućuju stranama da prekinu borbu kao korak ka razgovoru i možda kretanju prema trajnom prekidu vatre. U tom smislu, prestanak bi se mogao posmatrati kao potencijalna odskočna daska prema okončanju rata.

Za Purija, ovo je realnija opcija u Vijeću sigurnosti UN-a.

“To bi se brže moglo dogovoriti, a ne bi se očekivalo da će nužno potrajati”, rekao je.

Primirje

To je opcija „bijele zastave“. Termin primirje je još labaviji od prekida neprijateljstava, bez formalnih pregovora. Strane u sukobu možda odluče uzeti pauzu nakon intenzivne borbe.

Po samoj svojoj prirodi, primirja mogu doći i proći tokom sukoba, a ponekad se odnose na određena područja.

Mogu omogućiti aktivnosti poput skupljanja ranjenika ili ukopa poginulih.

Podrazumijeva se da suprotstavljene snage ne bi trebale mijenjati položaje dok je primirje na snazi.

Humanitarna pauza

To se odnosi na privremeni prekid borbi, čisto iz humanitarnih razloga. Pauze su ponekad ograničene na određeno geografsko područje na kojem se provode humanitarne aktivnosti. Obično je na snazi određeno razdoblje, a pauza može trajati i samo nekoliko sati.

Prvobitni američki nacrt rezolucije izostavio je bilo kakvo spominjanje pauze, ali je naglasio pravo Izraela da se brani i zahtijevao da Iran prestane naoružavati svoje saveznike u regiji.

Ublažio je verziju odbačenu u srijedu, uključujući “poziv na sve potrebne mjere, poput humanitarnih pauza”.

“Humanitarna pauza zapravo bi bila primirje koje bi omogućilo prolaz pomoći ili raseljenih osoba”, kaže Puri.

Dani mira

Ovo je mehanizam koji bi medicinarima i drugom osoblju omogućio pristup ratnim zonama određenim danima. Često ga koristi UNICEF kako bi djeci osigurao pristup zdravstvenoj brizi tokom sukoba.

Prvi put je korišten u El Salvadoru 1985. kada je UN-ova agencija za djecu pregovarala o trodnevnoj pauzi u borbama kako bi se djeci omogućila vakcinacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada