Zbog raketa otpora, Izrael prolazi kroz isto iskustvo koje Palestinci doživljavaju decenijama

Raketa Ayyash-250 je najveća raketa do sada, ima domet od 250 kilometara i težinu eksplozivne glave od 300 kilograma.

Sposobnosti Željezne kupole efikasne su protiv projektila dometa od pet do 50 kilometara (Reuters)
Sposobnosti Željezne kupole efikasne su protiv projektila dometa od pet do 50 kilometara (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak Fayez Al-Duwairi naglašava da Hamasovo lansiranje raketa na krajnji jug i sjever Izraela (Haifa i Eilat) predstavlja neuobičajenu situaciju.

U svojoj vojnoj analizi za Al Jazeeru navodi da je glavni cilj otpora da pruže izraelskom rukovodstvu gorko iskustvo koje su Palestinci doživljavali od okupacije više od sedam i po decenija, kako bi se osjetili opkoljenim sa svih strana.

Ističe da su snage otpora od utorka ponovo počele pokazivati svoje prave sposobnosti te dokazivati da su i dalje u stanju iskoristiti svoje mogućnosti bez obzira na sve izazove, tako što biraju odgovarajuće vrijeme i lokacije za ispaljivanje raketa.

Al-Duwairi također tvrdi da snage otpora bombardiraju probrane mete, čime se šalju vojne i političke poruke i nanosi šteta s ciljem da se izvrši pritisak na izraelsku agresiju i da se obuzda.

Velike raketne sposobnosti

Što se tiče rakete R-160 koju koristi otpor, Al-Duwairi je objasnio da je efikasna i utjecajna. Možda uopće neće raditi sa GPS sistemom, ali je njena margina pogreške veoma mala. To je efikasna polunavođena raketa koja nosi otprilike 175 kilograma eksploziva, a samo lansiranje ove rakete natjerat će Izrael da preispita svoje računice.

Što se tiče rakete Ayyash-250, to je najveća raketa do sada. Ima domet od 250 kilometara i težinu eksplozivne glave od 300 kilograma. Dosta je efikasnija, što ukazuje da je to jedina raketa koja može doprijeti do Eilata, dok ostale rakete gađaju unutrašnjost Izraela.

Al-Duwairi je istakao da je ovaj rat otkrio više stvari, uključujući i raketu “zemlja-zemlja”. Po svemu sudeći, to je raketa dometa od 75 kilometara sa bojevom glavom koja može biti teža od 300 kilograma.

Također je objasnio da tehnologija protivzračnih raketa zahtijeva napredne mogućnosti u tehnološkom smislu. Jednostavna greška mogla bi dovesti do toga da se izgubi srha, pa smatra da je raketa Ayyash početak novog pravca u proizvodnji, kao što je slučaj i sa letjelicom Zouari.

Što se tiče neuspjeha izraelskog odbrambenog sistema da se suprotstavi raketama, rekao je da su sposobnosti Željezne kupole efikasne protiv projektila dometa od pet do 50 kilometara, a procjenjuje da je to maksimalno 65 posto.

Dakle, preostale rakete će moći izbjeći Željeznu kupolu. Osim toga, rakete koje prolaze kroz kupolu nisu dizajnirane da raznesu projektile, već da eksplodiraju u obliku gelera, zbog čega postoji velika vjerovatnoća da će bojeva glava pasti na utvrđenu metu.

Izvor: Al Jazeera