Porodica Al Jazeerinog reportera iz Gaze tuguje za ubijenim bližnjima

Supruga Waela Dahdouha, djeca, unuk, nećak, nećakinja i drugi članovi porodice ubijeni su u zračnom napadu u centralnoj Gazi.

Al Jazeerin novinar Wael Dahdouh
Al Jazeerin novinar Wael Dahdouh na sahrani članova svoje porodice koji su ubijeni u izraelskom zračnom napadu [Atia Darwish / Al Jazeera]

Kada je 27-godišnja Bisan Dahdouh čula da je izraelski zračni napad pogodio Nuseirat, koji se nalazi u centralnom dijelu Gaze, a u kojem je utočište pronašla i njena porodica, požurila je u bolnicu Al-Aqsa.

Nije bila spremna za ono što je vidjela: tijelo svog jednoipogodišnjeg nećaka Adama. “U bolnici sam prvo vidjela tijelo prvog i jedinog sina moje sestre Sondos”, rekla je Al Jazeeri.

Bila je to tek prva u nizu užasavajućih vijesti koje su pogodile nju i njenu porodicu. Bisan je kćerka Waela Dahdouha, šefa dopinisništva Al Jazeere u Gazi.

U izraelskom bombardovanju poginula je 44-godišnja Amna, Waelova supruga, a Bisanina majka. Waelov 16-godišnji sin Mahmoud, njegova sedmogodišnja kćerka Sham i njegov unuk Adam također su ubijeni u napadu.

Osam članova šire porodica, među kojima su kćerka Waelove rodice i njeno četvero djece, također je ubijeno u napadu.

Na hitnom odjelu bolnice Al-Aqsa Bisan je sjedila zabrinuta, čekajući novosti o Sondos, Kholoudu, Batoulu i Yehyi – braći i sestrama koji su povrijeđeni. Svi su ranjeni, ali su preživjeli.

Porodica Dahdouh se nedavno – prema naredbi izraelske vojske koja je polovinu stanovnika Gaze uputila da se preseli na jug – evakuisala iz četvrti Tal al-Hawa u sjevernom Pojasu Gaze u područje Nuseirat.

Amna je postila na dan kada je ubijena.

“Pripremili su obrok, ali ona je odlučila da će klanjati prije nego se omrsi. U tom trenutku je pala bomba i kompletna porodica je nestala”, rekla je Bisan prije nego je, shrvarana bolom i u šoku, briznula u plač.

Pored nje je sjedila njena rodica Samah Dahdouh, koja je izgubila svog 20-godišnjeg brata Aymana, kao i svoju 30-godišnju sestru Hadeer i njeno četvero djece: Mayar, Malak, Mayess i Maid.

Sa suzama u očima, 37-godišnja Samah je ispričala da je odluku o povratku kući u Tal al-Hawa donijela samo dan prije nego je njena porodica ubijena.

Svjedočila je zračnim napadima na cijelom području, prije nego se vratila na sjever, dok je njena porodica ostala u Nuseiratu.

“Svi su bili okupljeni kod kuće, a sada nema nikoga, nema više moje sestre i njene djece”, rekla je plačući.

“Mislila sam da ću poludjeti. Nisam mogla stići do bolnice tokom noći. Stigla sam jutros i nisam se stigla oprostiti od njih”, rekao je Samah.

Plakala je i zbog gubitka Ayman, koja se nedavno zaručila i planirala udati.

‘Moja jedina sestra’

Među ranjenima je i 81-godišnja Hanan Dahdouh, Waelova punica, koja je zadobila teške povrede ruku i lica.

Njen 57-godišnji sin Ali Dahdouh tiho je govorio, izražavajući tugu zbog svog gubitka.

“Amna je bila moja jedina sestra. Bilo nas je četvero braće i jedna sestra”, rekao je Al Jazeeri.

“Živjeli smo jedni pored drugih u Tal al-Hawi, jugozapadno od grada Gaze, i svi smo se evakuisali u Nurseirat nakon izraelske naredbe”, objasnio je.

“Svakog petka sam doručkovao s Amnom i njenim suprugom Waelom”, rekao je Ali sa suzama u očima. “Bili smo veoma bliski.”

Ali nije bio kod kuće u trenutku granatiranja, a čim je čuo vijest požurio je u bolnicu.

Pojasnio je da je njegova majka ostala bez svijesti i da još uvijek nije svjesna tragedije koja je zadesila njihovu porodicu.

Ubistvo članova porodice Dahdouh stvarnost je svih stanovnika Gaze, rekao je Ali. “Ovdje su svi meta. Ne postoji sigurno mjesto”, istakao je.

Više od 7.000 Palestinaca, među kojima je 3.000 djece, ubijeno je od 7. oktobra, kada je Izrael počeo bombardovati Pojas Gaze, na dan kada je Hamas ubio više od 1.400 ljudi u napadima na južni Izrael.

Ali je rekao da se plaši trenutka u kojem će se njegova majka probuditi i saznati da je njena kćerka jedinica ubijena zajedno sa svojom djecom.

“Moja majka je jako vezana za nju. To je velika katastrofa.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada