Scenariji kojih se Amerika i Evropa plaše u ratu protiv Gaze

Lindsay Moran, bivša službenica američke Centralne obavještajne agencije, za Al Jazeeru kaže kako je SAD zabrinut zbog eskalacije na Bliskom istoku.

Palestinci mašu nacionalnom zastavom i slave uz uništeni izraelski tenk kod ograde u Pojasu Gaze istočno od Kan Younisa 7. oktobra 2023. [Yousef Masoud/AP Photo]

Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje bez ikakve zadrške svaki put iznova naglašavaju apsolutnu podršku Izraelu, uprkos masakrima koje ta strana čini nad stanovnicima Pojasa Gaze.

Međutim, počinje ih zabrinjavati mogući vremenski okvir rata i njegov utjecaj na njihove interese, pogotovo ako se uzmu u obzir sve glasniji pozivi javnosti da se ovi masakri okončaju.

Lindsay Moran, bivša službenica Centralne obavještajne agencije (CIA), za Al Jazeeru kaže kako je SAD zabrinut zbog eskalacije, kako je to nazvala, konflikta u Pojasu Gaze i mogućnosti da on preraste u globalni sukoba, posebno nakon napada na američke snage u Iraku.

Govorila je i o “vlastitoj močvari” i “ćorsokaku” s kojim se SAD trenutno suočava.

Naglasila je da je SAD najveći saveznik Izraela i da ima mogućnost da uvjeri i utječe na njega da odloži bilo kakav kopneni upad u Gazu.

Također je dodala da u trenutnom konfliktu u palestinskom Pojasu nema pobjednika te da izraelski zračni napadi i gubici koje ostavljaju na palestinskoj strani nisu rješenje.

‘Masakri okupatora nad djecom i ženama’

Moran tvrdi da njena zemlja, i vlada i narod, humanitarnu katastrofu u Gazi vide kao užasnu tragediju i da ne pravi razliku između palestinskih i izraelskih civila.

Dr. Ziad Majed, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Parizu, fokusirao se na pitanje apsolutne evropske podrške Izraelu, napominjući da su se počeli pojačavati glasovi koji kritiziraju ovu pristrasnost zapadnih vlada, kako među intelektualcima, tako i u široj javnosti.

Kaže da se nastavljaju demonstracije u znak podrške pravu Palestinaca na slobodu, imajući u vidu masakre okupatora nad djecom i ženama u Pojasu Gaze.

Povezao je stav evropskih vlada u pružanju podrške Izraelu sa ulogom koju je Amerika imala u ratu u Ukrajini i s usponom ekstremne desnice u Evropi koja je neprijateljski nastrojena prema islamu i muslimanima.

Evropa smatra da je bila izložena ruskoj prijetnji i napadu, ali da je tu značajnu ulogu odigrala velika finansijska, vojna i ekonomska podrška SAD-a Ukrajini.

Ističe da Amerikanci i Evropljani mogu uložiti napore da obuzdaju intenzitet sukoba u Gazi, iako očekuje da će izraelska vojna eskalacija potrajati.

Profesor političkih nauka i bivša službenica CIA-e slažu se u tome da američka i evropska strana ne žele da se sukob proširi i izazove eksploziju na Bliskom istoku.

Moran je naglasila da Washington, kako bi obuzdao situaciju, ne želi da se Iran uključi u operaciju ”Potop Al-Aksa”, koju je pokrenuo palestinski otpor protiv izraelske okupacije.

U tom kontekstu kaže da trenutna američka politika hoda po, kako je to opisala, tankom užetu, jer koristi prijetnju silom da odvrati svoje protivnike u regiji, ali u isto vrijeme ne želi eskalaciju.

Washington poziva Iran ostane po strani

Washington je poslao dva nosača aviona u regiju, a ministar odbrane Lloyd Austin poručio je Iranu i njegovim savezničkim frakcijama: “Nećemo oklijevati da poduzmemo akciju protiv bilo koje strane koja želi proširiti razmjere sukoba na Bliskom istoku.“

Bivša službenica CIA-e priznala je da njena zemlja počinila neke greške nakon napada 11. septembra 2001. godine, jer je demonizirala veliki dio svjetske populacije, te kako je američkoj strategiji nedostajala pronicljivost i dalekovidost.

Stoga je pozvala Izrael da usvoji, kako je to nazvala, dalekovidu strategiju u svojim odnosima s Pojasom Gaze.

Profesor političkih nauka je skrenuo pažnju na to da Washington preferira da Iran ostane po strani kako bi se izbjeglo pogoršanje trenutne eskalacije i njeno pretvaranje u totalnu eksploziju u regionu.

Pored toga, fokusira se na Pojas Gaze i pokušaj da se naprave demografske promjene, što je opasna stvar, prema njegovom mišljenju.

Također predviđa da se Iran neće miješati u rat, osim u slučaju egzistencijalne prijetnje Islamskom pokretu otpora (Hamas), ali je rekao da će Teheran slati poruke preko svojih agenata u regiji.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada