Bidenovo putovanje u Izrael ‘performans’ za američku javnost

Ako ćete svoj reizbor oblikovati oko Ukrajine, a zatim ‘rata i terorizma i podrške i spašavanja Izraela’, tada ćete htjeti pokazati ovog aktivnog, vitalnog predsjednika koji donosi odluke i koji je u punom značenju vrhovni komandant, kažu stručnjaci.

'Ovdje sam da vam kažem da teroristi neće pobijediti. Sloboda će pobijediti', rekao je američki predsjednik Joe Biden obraćajući se Izraelcima (Miriam Alster/Reuters)

Kako se rat u Gazi bliži kraju svoje druge sedmice, analitičari kažu da se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sve više ponaša kao ratni vođa, nudeći “performans” u demonstraciji snage i podrške Izraelu.

Biden je u srijedu posjetio Izrael kako bi podržao njegovu vojnu kampanju u Gazi uprkos sve većim pozivima na prekid vatre.

“Ovdje sam da vam kažem da teroristi neće pobijediti. Sloboda će pobijediti”, rekao je Biden u primjedbama koje podsjećaju na govore bivšeg predsjednika Georgea W Busha nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Stručnjaci kažu da Biden pokušava privući svoju domaću publiku uoči izbora 2024. i izbjeći republikanske kritike koje bi ga opisale kao “slabog”.

George Bisharat, profesor na Pravnom fakultetu na Univerzitetu Kalifornija u San Franciscu, rekao je da Bidenov pristup ratu u Gazi – uključujući posjetu Izraelu – ima “element političke izvedbe”.

“Ovo je ‘Pospani Joe’ koji dokazuje da je budan, da je stručnjak za vanjsku politiku”, rekao je Bisharat za Al Jazeeru, pozivajući se na nadimak korišten od strane bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za Bidena.

“Naravno, većinu vremena američki glasači zapravo ne mare previše za vanjsku politiku; ne glasaju na vanjskopolitičkim osnovama. Ali ratno doba je iznimka. Ovo je, na neki način, prilika za razgibavanje mišića bez stvarnih konkretnih troškova posebno za američke vojnike.”

Sukob u Gazi počeo je 7. oktobra, kada je Hamas iznenada napao Izrael s opkoljenog palestinskog teritorija, ubivši više od 1.300 ljudi i zarobivši desetke.

Izrael je sljedećeg dana odgovorio objavom rata. Od tada vodi kontinuiranu kampanju bombardiranja u kojoj je ubijeno najmanje 3.785 Palestinaca, uključujući stotine djece u Gazi.

Analitičari kažu da Bidenova glasna solidarnost s Izraelom dijelom proizlazi iz njegovog ličnog afiniteta prema američkom savezniku. Predsjednik je samozvani cionist i doživotni pristalica Izraela.

Ali Bidenova odluka da podrži izraelsku vojnu kampanju u Gazi potaknula je pitanja o prethodnim obećanjima koja je dao da će ljudska prava staviti u centar svoje vanjskopolitičke agende.

‘Teatar’ rata

Washington je poslao dvije udarne grupe nosača aviona u regiju u nastojanju da “odvrati” širi sukob, ako snage poput Irana i libanske oružane grupe Hezbollah razmisle o intervenciji.

Američki predsjednik također je u intervjuu za CBS News prošle sedmice rekao da Hamas mora biti eliminiran, obećavši da će Izraelu pružiti vojnu pomoć koja mu je potrebna za vođenje rata.

Stručnjaci kažu da bi izraelska kopnena invazija kako bi se Hamas iskorijenio iz Gaze imala ogromnu cijenu za sve uključene strane, posebno za palestinske civile.

I dok je možda tehnički moguće poraziti Hamasovo vojno krilo, vjerovatno će biti mnogo teže ugasiti politički pokret grupe.

“Šta ovo podrazumijeva? Kako biste zapravo uništili Hamas? Možete li to?” rekao je Osamah Khalil, profesor historije na Univerzitetu Syracuse.

Khalil je objasnio da borbe od vrata do vrata u gustim urbanim područjima Gaze ne bi bile lake za Izrael, ako napadne Hamas kopnenom invazijom.

Kao analogiju, ukazao je na neuspjehe s kojima se Izrael suočio u Libanu tokom svoje kopnene ofanzive 2006, kao i na spor napredak koji je Rusija postigla u Ukrajini od svoje invazije punog opsega 2022.

“Možete vidjeti s čime se Rusija mora nositi u Ukrajini, a oni imaju mnogo veću vojsku”, rekao je.

William Astore, historičar i penzionisani potpukovnik američkih zračnih snaga, također je istaknuo izazove uništavanja palestinske grupe.

“Možete smanjiti Hamas. Pretpostavljam da možete ubiti onoliko vojnika koliko možete pronaći”, rekao je Astore za Al Jazeeru.

“Pitanje je uvijek, po kojoj cijeni? I ne, ne možete, ne možete ubiti Hamas jer je Hamas više ideologija. To nije samo vojna sila.”

Dakle, gdje to ostavlja američku politiku otvorene podrške Izraelu?

Za Khalila, mora postojati “odstupna rampa” kako bi se zaustavile borbe, ali je rekao da će se u bliskoj budućnosti – uz Bidenovu podršku – bombardiranje Gaze nastaviti.

Analitičari poput Khalila također naglašavaju da se vanjska politika SAD-a ne može odvojiti od politike kod kuće. Biden se već suočava s optužbama republikanaca da je previše popustljiv prema Iranu, savezniku Hamasa.

Stoga se Bijela kuća trudila da povrati narativ i pozicionira Bidena kao prvaka Izraela u potrebno vrijeme.

Javno objavljene fotografije pokazuju kako se Biden sastaje sa svojim glavnim saradnicima za sigurnost kako bi razgovarali o sukobu, uključujući i Situation Room, obavještajni centar u Bijeloj kući.

“Ako ćete svoj reizbor oblikovati oko Ukrajine kao vanjskopolitičkog aspekta, a zatim ‘rata i terorizma i podrške i spašavanja Izraela’, tada ćete htjeti pokazati ovog aktivnog, vitalnog predsjednika koji donosi odluke i koji je u punom značenju vrhovni komandant,” rekao je Khalil.

Astore, historičar, ponovio je to mišljenje.

“To je teatar. Rekao bih da je primarna publika domaća, ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama,” rekao je Astore.

“Očito znamo da se predsjednik Biden suočava s ponovnim izborom sljedeće godine i da bi njegov protivnik mogao biti Donald Trump. Dakle, ono što Biden pokušava učiniti je pokazati da Izrael nema boljeg prijatelja od Joea Bidena i Demokratske stranke.”

Nema prekida vatre

Bez obzira na Bidenovu računicu, zagovornici kažu da je njegovo odbijanje da pozove na prekid vatre znak neuspjeha vodstva. Washington je u srijedu stavio veto na prijedlog Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koji bi pozivao na humanitarnu pauzu u ratu.

Phyllis Bennis, direktorica projekta novog internacionalizma na Institutu za političke studije, okarakterizirala je Bidenovu nedavnu posjetu Izraelu kao izgubljenu priliku.

“Svaka posjeta koja nije uključivala javni poziv na primirje predstavlja odobravanje kontinuiranih izraelskih napada na Gazu”, rekla je.

Bennis je dodala da “diplomatija medvjeđeg zagrljaja” američkog predsjednika s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom čini da njegovo nejasno pozivanje na međunarodno pravo pada u vodu.

“Ne živi se po pravilima terorista. Vi živite po pravnoj državi. A kad se sukobi rasplamsaju, živite po zakonu ratova”, rekao je Biden Izraelcima u obraćanju u srijedu.

Dan kasnije, stručnjaci UN-a upozorili su da Izrael prekidanjem vode Gazi i gađanjem civilne infrastrukture krši međunarodno pravo.

“Upozoravamo: u toku je kampanja Izraela koja rezultira zločinima protiv čovječnosti u Gazi”, rekli su stručnjaci.

“Uzimajući u obzir izjave izraelskih političkih čelnika i njihovih saveznika, popraćene vojnom akcijom u Gazi i eskalacijom hapšenja i ubistava na Zapadnoj obali, također postoji rizik od genocida nad palestinskim narodom.”

Ali Biden je nastojao udaljiti trenutni rat od šireg izraelsko-palestinskog sukoba, izbjegavajući javne komentare o historiji nasilja i raseljavanja s kojima su Palestinci suočeni. Grupe za ljudska prava poput Amnesty Internationala ranije su optuživale Izrael za nametanje apartheida Palestincima.

Dok je bio u Izraelu, Biden je obećao da će nastaviti s naporima da se uspostave veze između Izraela i arapskih država nezavisno o palestinskom pitanju.

“Mislim da je američka politika da u ovom trenutku podrži sve što Izrael pokušava postići, koliko god to realno ili nerealno bilo”, rekla je Bennis za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera