Analiza: Da li je Hamas sofisticiranija sila nego što Izrael misli?

Napad bez presedana palestinske grupe pokazuje strategiju, planiranje i obuku izvan onoga što su mnogi stručnjaci očekivali.

Grupa se oslanja na strategiju „udari i bježi“, zasjeda i snajperske vatre kako bi minimizirala vlastite žrtve i povećala učinak svojih operacija (Getty Images)

Piše: Philip Ingram

Taktike Hamasa koje smo vidjeli u napadu na Izrael prošle subote bile su neke od njegovih najsofisticiranijih dosad.

Grupa je koristila zrak, more i kopno u onome što je u vojnom smislu poznato kao operacije s više domena. Izvela je početne napade na izraelske posmatračke tačke koristeći bespilotne letjelice prije nego što su njeni masivni raketni napadi savladali izraelsku odbranu Željezna kupola.

To su bile ono što se naziva operacijama oblikovanja, što je u suštini priprema za sljedeću fazu – fizički ulazak u Izrael.

Sljedeća je bila fizička infiltracija bez presedana, napad na Izrael iz više smjerova, napad na izraelske vojne ciljeve, ubijanje i zarobljavanje vojnika i vojne opreme.

U pozadini svih ovih aktivnosti bilo je korištenje psihološkog elementa – uključujući snimanje i emitiranje napada u izraelskim pograničnim područjima i na muzičkom festivalu, kao i zarobljavanje izraelskih vojnika i civila i njihovo odvođenje natrag u Pojas Gaze.

Sakriveno planiranje

Većina planiranja koje je Hamas preduzeo bila bi u vrijeme kada je Izrael prolazio kroz političke napetosti koje su zemlju potresale mjesecima.

Uzrok podjela bio je niz zakona koje je progurala desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua – najdesničarskija ikada – koji bi oslabio pravosuđe do tačke u kojoj više ne bi moglo funkcionirati kako je zamišljeno, što su ponavljali njegovi protivnici u sedmicama protesta.

Ti su nemiri uzrokovali ono što je poznato kao “pozadinska buka” koja je omela izraelsku obavještajnu službu.

Hamas je proučio izraelsko prikupljanje obavještajnih podataka, identificirao izraelske izvore i zadržao ih fokusirane negdje drugo, kako bi sakrio svoje pripreme.

Prema medijskim izvještajima, Hamas je također uložio velika sredstva u infrastrukturu tunela, izgradivši široku mrežu podzemnih prolaza koji im omogućuju fizičko zaobilaženje izraelskih kontrolnih tački i izvođenje iznenadnih napada.

Korištenje tunela i podzemnih objekata gotovo je sigurno pomoglo prikrivanju priprema od izraelske obavještajne službe.

Čini se da je Hamas učio iz različitih izvora, koristio lekcije iz prošlih sukoba sa izraelskim snagama, proučavao taktike koje su primijenili borci u Jeninu 2002. i ugradio vlastite inovacije.

Lekcije iz Jenina

Također se čini da su nadahnuti i Hezbollahovom vojnom infrastrukturom i gerilskim strategijama ratovanja.

Raniji sukobi sa izraelskim snagama, posebno tokom napada na Gazu 2014, naučili su Hamas urbanom ratovanju i kako najbolje iskoristiti improvizirane eksplozivne naprave (IED), mreže tunela, kao i psihološko i asimetrično ratovanje.

Čini se da je Hamas također izvukao određene pouke uvide iz taktike koju su koristili borci tokom bitke za Jenin 2002, koja je postala simbol palestinskog otpora.

U aprilu 2002. u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Jenin ubijena su najmanje 52 Palestinca, uključujući žene i djecu, navodi Human Rights Watch.

Poginula su 23 izraelska vojnika, a nekoliko ih je ranjeno.

Jedna od ključnih lekcija koju je Hamas možda naučio iz bitke za Jenin bila je učinkovitost improviziranih eksplozivnih naprava u nanošenju žrtava i ometanju izraelskih vojnih operacija. IED-i su jeftini i lako ih je sakriti, što ih čini vrijednim alatom za asimetrično ratovanje. Hamas je tada uključio IED u svoj arsenal, koristeći ga za gađanje izraelskih vojnih vozila, patrola i objekata.

Ako Izrael pokrene kopnenu ofanzivu na Gazu, gotovo ćemo sigurno vidjeti da se ova taktika ponovno koristi.

Još jedna vjerovatna lekcija od boraca iz Jenina bila je važnost strateške pokretljivosti i iznenađenja, korištenje mreže tunela za premještanje boraca i logistike, izbjegavanje izraelskih snaga i pokretanje iznenadnih napada.

Neravnopravna borba

Na kraju, Hamas se bori protiv vojske koja ima sofisticirano teško naoružanje i zračnu moć.

Suočen s tim oružjem, Hamas nema ništa više od IED-a kućne izrade, raketa i lakog oružja koje nadopunjuje mali broj sofisticiranijeg lakog oružja koje je uspio prokrijumčariti.

To je razlog zašto se grupa oslanja na taktiku – koristeći strategiju „udari i bježi“, zasjeda i snajperske vatre kako bi minimizirala vlastite žrtve i povećala učinak svojih operacija minimiziranjem direktnih sukoba.

Ono što nije jasno je epilog koji Hamas očekuje od ovog najnovijeg napada jer nije vjerovatno da će za njega biti šire vojne podrške iz regije.

Ostaje za vidjeti kakav će biti učinak ovoga na već zastale diplomatske napore da se pregovara između Izraela i Palestinaca, kao i između palestinskih frakcija.

Međutim, ono što je očito jeste da će patnju snositi nevini civili u Gazi koji su podvrgnuti žestokoj operaciji iz zraka koja im ne ostavlja prostor za odlazak, a za koju analitičari očekuju da će uskoro biti pokrenuta i s kopna. Izraelski civili također pate, dok oplakuju svoje mrtve i očajnički tragaju za nestalima.

Hoće li se Hamasovo operativno iznenađenje pretvoriti u strateški poraz?

Samo će vrijeme to pokazati.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada