Pet glavnih struja u američkoj Republikanskoj stranci

Struje slijede strogu politiku prema imigraciji i imigrantima, posebno ilegalnim, te vanjsku politiku koja ističe važnost američke vojne moći i stroga je prema Rusiji i Kini.

Sve republikanske struje pristaju na smanjenje vladine potrošnje i smanjenja poreza (Reuters)

Washington – Smjena bivšeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevina McCarthyja prije nekoliko dana otkrila je dubinu krize s kojom se Republikanska stranka suočava zbog suprotstavljenih intelektualnih i ideoloških strujanja koja dijele samo minimum konzervativnih tradicionalnih vrijednosti.

Većina posmatrača ne zna na koji način je moguće popuniti pukotine među strujama unutar stranke, dok vlada nepovjerenja među stranačkim članovima nakon međusobnih optužbi da svaki od njih odustaje od suštine konzervativnih ideja koje zastupa stranka. U isto vrijeme, postoji oštra i neviđena polarizacija s Demokratskom strankom u raznim političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima.

Pet struja

Sve struje unutar Republikanske stranke slažu se u širim okvirima, kao što su: smanjenje državne potrošnje i poreza, manja uloga federalne vlade i konzervativne socijalne politike koje ograničavaju prava na abortus i promoviraju tradicionalne porodične vrijednosti.

Ove struje slijede strogu politiku prema imigraciji i imigrantima, posebno ilegalnim, te vanjsku politiku koja ističe važnost američke vojne moći i stroga je prema Rusiji i Kini.

Međutim, dogovor o općim usmjerenjima stranke ostavio je dovoljno prostora za neslaganje, a republikanska većina u Zastupničkom domu nije zaštitila stranku od žestokog unutrašnjeg rata koji je završio tako što je osam republikanskih zastupnika glasalo za smjenu svog stranačkog lidera McCarthyja sa treće najvažnije pozicije u američkom sistemu, nakon predsjednika i potpredsjednika, i to prvi put u američkoj historiji.

Zastupnici Republikanske stranke u Zastupničkom domu mogu se svrstati u pet glavnih intelektualnih tabora. Osam zastupnika, koji su uspjeli (uz glasove svih demokrata) smijeniti McCarthyja, pripadaju trumpističkoj struji, koja je najpopulističkija i najekstremnija među republikanskim strujama, a oni su:

 • Andy Biggs (Arizona)
 • Ken Buck (Colorado)
 • Tim Burchett (Tennessee)
 • Eli Crane (Arizona)
 • Matt Gaetz (Florida)
 • Bob Good (Virginia)
 • Nancy Mace (Južna Krolina)
 • Matthew M. Rosendale (Montana).

Pitanje ovih pet struja može se razmatrati na sljedeći način:

Zajedničko tlo

 • Struja umjerenih republikanaca

Ova struja se zalaže za šire republikanske ideje o većini pitanja, a njeni članovi pokušavaju pronaći zajednički jezik s demokratama u nekim pitanjima. Također, uveliko se razlikuju od svojih kolega na desnoj strani, a istaknuti članovi ove grupe su David Joyce iz savezne države Ohio i Nancy Mace iz Južne Karoline.

Članovi ove grupe često ne dospijevaju na istaknute pozicija u stranačkom rukovodstvu. Moraju ići po tankoj liniji da zadrže svoje pozicije i poslove. Moguće je da se neće složiti u svemu s glavnom strujom Republikanske stranke.

Zastupnica Mace odbacila je stav stranke po pitanju abortusa, a zastupnik Joyce nije podržao politiku izbacivanja nekih demokrata iz odbora na čijem čelu su republikanci. Ipak, i njih dvoje se u velikoj mjeri slažu s porukama republikanaca koje su usmjerene protiv Bidena.

U pitanjima koja su važna za njihovo glasačko tijelo njihovi stavovi su uglavnom u skladu s pravcem Republikanske stranke, kao što su očuvanje „porodičnih vrijednosti“ ili „usporavanje inflacije“. Ova relativno mala struja ne podržava tvrdnje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da su izbori 2020. ukradeni.

Dominirajuća struja

 • Struja tradicionalnih republikanaca

To je dominantna struja u stranci i među njenim čelnicima u Zastupničkom domu, a još uvijek se hvale svojim stabilnim konzervativnim rezultatima. Često su spremni govoriti protiv republikanske desnice, ali uglavnom pokušavaju ostati u sredini. Ova struja predstavlja liniju razdvajanja između umjerenih i pro-Trumpovih krila u stranci.

Među istaknutim članovima ove struje su zastupnica Elise Stefanik iz New Yorka i zastupnik Tom Emmer iz Minnesote.

Iako se ova struja zalaže za neke od principa “trumpizma”, kao što je opominjanje medija, u isto vrijeme treba je smatrati predstavnikom najviših interesa ideološki raznolike stranke. Ne napada bivšeg predsjednika kao umjereniji republikanci, i ne zabija klin unutar poslaničkog kluba kao što to čini pro-Trampovo desno krilo.

Ova struja promovira prilično tradicionalne republikanske agende, kao što je smanjenje poreza ili smanjenje uloge vlade, bez previše upuštanja u kulturološke ratove, što je postala karakteristika krajnje desničarskih članova Zastupničkog doma.

Zajednička poveznica

 • Krajnje desničarski republikanci

Ova struja se smatra konzervativcima koji će se najvjerovatnije uskladiti s desničarskom populističkom ideologijom, i to je preferirana kategorija izbornog bloka koji je vrlo lojalan Trumpu. Među njegovim najistaknutijim članovima su zastupnici Steve Scalise iz Louisiane i Patrick McHenry iz Sjeverne Karoline.

Pripadnici ekstremne desnice osjećaju se ugodno sa zastupnicima ove struje i oni su spona koja drži na okupu desničarske snage i konzervativni establišment. Ova struja ne koordinira mnogo s demokratama radi usvajanja zakona, pa čak ni sa umjerenijim republikanskim članovima Zastupničkog doma.

Ova dinamika je bila u potpunosti prikazana tokom borbe za predsjednika Zastupničkog doma, kada je Scalise predstavljen kao potencijalni predsjedavajući Zastupničkog doma, jer je mogao razgovarati sa 20 republikanaca koji su protiv McCarthyja. Ovi članovi se možda neće složiti sa svime što predlaže Klub za slobodu. Na primjer, ovo krilo ne promovira tvrdnju da su rezultati izbora 2020. ukradeni.

 • Ultrakonzervativna struja ”Čajanka”

Oni su članovi Kluba slobode koji su vođeni desničarskom populističkom ideologijom, a njeni istaknuti predstavnici su Jim Jordan iz Ohioa i Byron Donalds s Floride. Članovi ove frakcije smatraju se među najekstremnijim konzervativcima u Zastupničkom domu, a riječ je o pokretu koji je više motiviran ideologijom, kao što su smanjenje državne potrošnje i napad na historijske pritužbe Afroamerikanaca i manjina.

Lojalnost

Stav konzervativnog pokreta tjera njegove članove da manevriraju i ponekad komuniciraju s ostalim republikanskim strujama, te oklijevaju u komuniciranju s demokratima. Njihov konzervativizam ih također tjera da raskinu s desničarskim republikanskim saveznicima u nekim slučajevima.

Naprimjer, kada je Trump u tvitu rekao da četiri demokratska člana Kongresa, sve žene obojene kože, treba da se “vrate odakle su došle”, pojedini članovi ove struje su osudili ovakav Trumpov stav.

Generalno, ovaj pokret podržava Trumpa, ali njegova lojalnost bivšem američkom predsjedniku nije vezana za određenog lidera. Često strateški pokazuju podršku bivšem predsjedniku i glasno ga brane na saslušanjima za smjenjivanje, a vjerovatno žele i povećati svoju moć u Zastupničkom domu.

 • MAGA struja ili Trumpova struja

MAGA struja, što je skaraćenica od Trumpova slogana “Učinimo Ameriku ponovno velikom” (Make America Great Again) najodanije su Trumpove pristalice. Članovi ovog pokreta ne kritiziraju Trumpa u bilo kakvim okolnostima, čak i ako ne prihvataju u potpunosti njegove stavove.

Velika snaga

Većina pokreta MAGA glasala je protiv potvrđivanja izborne pobjede predsjednika Bidena 2020. Ideološka uvjerenja ovog pokreta su fleksibilna i u nekim slučajevima dostižu tačku kontradikcije, baš kao i Trumpova.

Među njegovim najistaknutijim članovima su predstavnik Matt Gaetz sa Floride, koji je predvodio napore da se smijeni Kevin McCarthy, i zastupnica Marjorie Taylor Greene iz Georgije.

Ovo možda nije brojčano najveće krilo, ali svakako je najglasnije i ima veliku moć s obzirom na tijesnu većinu Republikanske stranke u Zastupničkom domu (razlika od samo 10 glasova).

Ovaj pokret je uspio svrgnuti McCarthyja nakon što je osam njegovih članova glasalo suprotno od ostalih članova Republikanske stranke.

Pokret se ne plaši sukoba sa establišmentom, dok njegove pripadnike ostali republikanski članovi Zastupničkog doma smatraju neozbiljnim zakonodavcima.

Izvor: Al Jazeera