Nakon hapšenja vođa Hamasa na Zapadnoj obali: Hoće li okupator pokrenuti talas atentata?

Izraelska okupacija pokušava suzbiti Hamasov pokret na Zapadnoj obali kroz akcije hapšenja, strahujući da tamo ne izbije slična situacija kao u Gazi.

Čelnici pokreta Hamas upozoravaju da će se ovaj progon proširiti i dovesti do atentata i likvidacije (Al Jazeera)

 Piše: Atef Douglas

Zapadna obala – Dok se nastavlja izraelsko granatiranje Pojasa Gaze i traje operacija “Potop Al-Aksa”, koju je pokrenuo palestinski otpor, okupatorske snage su uporedo s tim započele masovnu kampanju hapšenja na Zapadnoj obali. Ne meti se našlo 40 Palestinaca, uglavnom vođa i kadrova u Islamskom pokretu otpora (Hamas), kao i oslobođeni zatvorenici.

Tamošnji dobro upućeni izvori navode da su slobode lišeni Omar Daraghmeh i njegov sin Hamza iz grada Tubasa na sjeveru Zapadne obale, vođa Hossam Harb iz sela Iskaka u blizini grada Salfita, sudija Muhannad Abu Rumi iz grada Al-Eizariya i Majdi Saada iz grada Aqraba na jugu Nablusa.

Okupatorske snage su također upadale u domove drugih vođa Hamasa, ali ih nisu tamo zatekli. Na većini mjesta na kojima su vršili racije došlo je do većih okršaja između građana i okupatorskih snaga.

Iako ovakva kampanja ne predstavlja ništa novo, jer podsjeća na brojne ranije operacije, od kojih je posljednja bila prije nekoliko mjeseci tokom rata protiv Gaze, čelnici pokreta Hamas upozoravaju da će se ovaj progon proširiti i dovesti do atentata i likvidacije.

Hapšenje istaknutih ličnosti

U tom kontekstu, Umm Hassan, supruga Hamasovog vođe Hossama Harba (66 godina), kaže da je veliki broj okupatorskih vojnika upao u njihovu kuću u selu Iskaka, istočno od grada Salfita na sjeveru Zapadne obale, iza četiri sata ujutro. Prvo su opkolili kuću, a zatim su upali.

Umm Hassan je u telefonskom razgovoru dodala da su okupatorski vojnici sproveli hapšenje uz ekstremno nasilje i brutalnost. Obavijestili su porodicu da će Hossam odmah biti lišen slobode, negirajući da su obavili bilo kakvu terensku istragu.

Naglašava da se njen suprug od 1991. godine suočavao sa ovakvim problemom, jer je i ranije zatvaran u okupatorske zatvore. Uhapšen je više od 20 puta u 13 godina, a posljednji put je oslobođen početkom maja prošle godine.

Komentirajući ova hapšenja, vođa pokreta Fathi Qarawi kaže da okupatori, od svog pojavljivanja na ovom prostoru, nikada nisu prestali hapsiti Palestince. Međutim, trenutna hapšenja provode iz predostrožnosti, s obzirom na strahove okupatora od aktuelnih dešavanja i eskalacije na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Qarawi je objasnio da su okupatori i ranije vršili atentate. Borba je počela i niko ne može predvidjeti šta izraelski politički establišment planira u tom kontekstu. Donošenje bilo kakve odluke zavisit će od stepena pritiska na okupaciju. Radit će na tome da se izvuku iz uskog grla.

“Okupatori ne mogu nastaviti voditi ovakav rat u nedogled. Moguće je da će provoditi operacije s ciljem vršenja pritiska, kao što su ubijanja širokih razmjera i likvidacije određenih vođa. Postoji prilika za to, a okupatori su više puta prijetili.”

Mustafa Abu Arra, vođa Hamasa u gradu Jenin na sjeveru Zapadne obale, ne isključuje mogućnost da će se dešavati i teže stvari od hapšenja, poput izvođenja atentata, rušenja kuća, raseljavanja porodica, hapšenja sinova Hamasovih vođa, i tako dlaje. Dodaje da su ovakvi potezi okupacije “znak bespomoćnosti pred strašnim potopom”. Dakle, okupatori pokušavaju pronaći način da nadoknade svoj neuspjeh i poraz i da se predstave kao pobjednici koji su ostvarili neki uspjeh tako što će hapsiti ljude koji nemaju nikakve direktne veze s akcijom osim što pripadaju ovom pokretu.

Abu Arra predviđa da će okupacija biti još nasilnija u suprotstavljanju Palestincima, te da su sve mogućnosti otvorene kao reakcija na propuste koje su okupatori napravili pred cijelim svijetom. Bitka je počela i pitanje je kako će se stvari razvijati dalje.

Kažnjavanje zatvorenika

U istom kontekstu, u saopćenju Kluba palestinskih zatvorenika navodi se da je među osobama koje su lišene slobode tokom posljednje kampanje okupatorskih snaga zapravo veliki broj oslobođenih zatvorenika. Neki od njih su štrajkali glađu više od 110 dana tokom ranijeg boravka u zatvoru.

Klub zatvorenika je istakao da su okupatori od 7. oktobra uhapsili oko 80 građana sa Zapadne obale.

U saopćenju Kluba zatvorenika, čiji je primjerak dobila i Al Jazeera, stoji da su okupatori jučer izdali vojnu naredbu da se produži rok pritvora novim zatvorenicima sa 96 sati na osam dana. Također, zatvorenicima se zabranjuje posjeta advokata u trajanju od četiri dana. U saopćenju se navodi da su okupatori od početka ove godine uhapsili više od 5.400 građana.

Izvor: Al Jazeera