Ima li političke volje da se pomogne građanima ukidanjem akciza na gorivo

Vitalni je nacionalni interes svakog naroda i svakog građanina da gorivo bude jeftinije, a samim tim i proizvodne usluge u čiju cijenu ulazi gorivo, smatraju pobornici ukidanja akciza.

Priča o akcizama zapravo je nastavak procedure iz prošlog saziva državnog parlamenta (AFP)

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 31. januar, naći će se izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju izmjena Zakona o akcizama. Uprkos činjenici da je Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH još u martu prošle godine podnio prijedlog za izmjene zakona, Komisija je tek u septembru prošle godine postigla saglasnost da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

Za primjenu izmijenjenog Zakona o akcizama potrebno je usvajanje u oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. U trenutnoj situaciji visoke inflacije i ekonomske krize za građane bi ove izmjene donijele mnogo toga pozitivnog, jer bi niže cijene goriva izazvale domino efekt, a jedan od efekata bio bi smanjene cijena hrane.

„To bi bila jedna od mjera da se pomogne ne samo ugroženim kategorijama stanovništva, nego svim građanima u Bosni i Hercegovini. Međutim, predugo je trajala ta procedura. Iako je ranije bilo najavljeno da podržavaju taj zakon, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) odugovlačili su taj postupak. Opravdano je usvajanje tog zakona i to smo trebali uraditi prije godinu dana. Sada je to sve pomalo zakašnjelo u smislu reakcije koja je trebala biti pravovremena, a nije bila“, kaže Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sve se vrti oko novca

Dodaje i kako ne može sa sigurnošću procijeniti da li će zakon imati podršku iz razloga što je SNSD ranije bio protiv u čemu ga je pratio i HDZ.

„Ne znam da li su oni u međuvremenu promijenili svoj odnos prema ovom pitanju. Što se tiče vladajuće strukture, ništa se značajnije nije promijenilo u tom smislu jer ako SNSD i HDZ ne budu ‘za’ taj zakon neće dobiti potrebnu većinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako se on može izglasati u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Tako da je to sve otvoreno“, kaže Emrić.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić kaže da su stranke koje to nisu htjele da urade opravdavale to raznim razlozima, najprije onim formalno-pravne, a kasnije političke prirode, te da su izmišljali i dodavali amandmane na taj dokument koji su, prema njegovom mišljenu, bili sasvim bespotrebni.

„Tačno je da su na ovoj sjednici predložili vraćanje te tačke dnevnog reda, ali imajući u vidu da je jedna od alineja sporazuma kojeg je ‘osmorka’ potpisala sa HDZ-om i SNSD-om upravo bila ta stvar akcize i PDV-a, naknadno je ta stvar izbačena iz sporazuma. Izbačena je zbog toga što očigledno sve političke stranke, u ovoj novoj konstelaciji snaga, nisu za to da se donesu mjere po tom pitanju“, ističe Miletić.

Ne zna stvarne razloge takvih stavova, ali pretpostavlja da je glavni pitanje kontrole novca koji se u enormnim ciframa punio u svim budžetima.

„Radi se o iznosu od preko milijardu i pol viška novca kojeg su oni preraspodijelili po entitetima i vjeruju da će se priliv novca u toj mjeri nastaviti i u narednom periodu. Njih uopće ne interesuju interesi građana, niti imaju empatije prema njima. Bitno im je da imaju para u budžetu kako bi mogli pokrivati budžetske rupe ili kada zatreba da mogu pojedinim budžetskim korisnicima dijeliti taj novac selektivno, umjesto da su taj novac vratili svim građanima Bosne i Hercegovine, a ima raznih načina da se to uradi“, kaže Miletić.

U tom kontekstu, kaže, nameće mu se zaključak da se ništa neće promijeniti jer da su imali ozbiljne namjere da to urade, to pitanje bi se našlo i u ovom formalnom sporazumu.

Ima li zdravog razuma?

Stav i mišljenje Saše Magazinovića, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, po ovom pitanju ostalo je nepromijenjeno. Podsjeća da se radi o nastavku procedure iz prošlog saziva.

„Podsjetiću da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio Zakon o ukidanju akcija. Isto to je usvojio i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ono što je bilo problematično je to što su ova dva doma usvojila zakon u tekstu koji se razlikuje. Nakon toga je formirana Komisija između dva doma koja je usaglasila tekst. Ono što je sada procedura jeste da i jedan i drugi dom potvrde usaglašeni tekst. Znate koliko je vremena i napora i energije bilo potrebno da dođemo do ove tačke kada su dva doma usaglasila tekst. Moj stav po tom pitanju je ostao nepromijenjen“, kaže Magazinović.

Vitalni je nacionalni interes svakog naroda i svakog građanina u BiH, da gorivo bude jeftinije, a samim tim i proizvodne usluge u čiju cijenu ulazi gorivo, smatra Magazinović. A kako će ko glasati, kaže, ne može predvidjeti.

„Ako postoji zdrav razum i neki ljudski odnos prema komšiji, bez obzira o kojem se zastupniku radi i odakle dolazi, vjerujem da će taj tekst dva doma biti potvrđen. Ukoliko ljudi imaju drugačije naume sa nelagodom mogu reći da u ovom trenutku ništa nije sigurno. Ono što jeste sigurno je moja volja i principijelnost da ostanem kod istog stava kod kog smo bili u proljeće prošle godine, kada je cijeli ovaj proces krenuo“, poručuje Magazinović.

Još nije kasno za usvajanje zakona

Ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da još uvijek nije kasno za usvajanje tog zakona jer inflacija još uvijek traje, a prisutna je i ekonomska kriza, te bi zaista bilo dobro da se na ovaj način pomogne bh. građanima i privredi.

„Privremenim ukidanjem akciza na naftu i naftne derivate u trajanju od šest mjeseci, za koje znamo da predstavljaju bazne troškove za privredu i građanstvo, desilo bi se posljedično i indirektno smanjenje ostalih troškova poslovanja. Odnosno, dijelimično bi se ublažila inflacija u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je bitna ta mjera. Nažalost, politika to izbjegava i vrlo sam skeptičan da će se to usvojiti“, smatra Čavalić.

Dodaje, kako će predstavnici vlasti i političkih stranaka vjerovatno sada imati novo opravdanje u smislu da je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata.

„Istina, to se i desilo u vremenu pripreme ovog zakonskog rješenja. Svejedno, mora se naći načina da se pomogne građanima, razumijevajući to da je punjenje budžeta u prošloj godini bilo izuzetno“.

Zastupnik Emrić očekuje ipak da razum prevlada, kako bi se konačno nešto pozitivno uradilo na državnom nivou.

„Bio sam protiv usvajanja Zakona o akcizama 2017. godine, koje su trebale poboljšati dinamiku izgradnje cesta u Bosni i Hercegovini. Nažalost, do toga nije došlo. Postavljao sam pitanje i zahtijevao odgovor u vezi toga koliko je ukupno sakupljeno sredstava od akciza i kako se ta sredstva troše. Nikada nismo dobili kvalitetnu informaciju u vezi toga i sve je obavijeno jednom vrstom tajnovitosti, te zbog toga smatram da to treba biti dodatni motiv za privremeno ukidanje tog zakona“, zaključuje Emrić.

Izvor: Al Jazeera