Infografika: Šta su Strykeri i zašto ih SAD šalje Ukrajini?

Stryker ima jasne prednosti, ali i očigledne slabosti. Na ukrajinskim komandantima je odluka da ih rasporede na mjestima koja odgovaraju njihovim jedinstvenim kvalitetima.

Sjedinjene Američke Države planiraju poslati oko 100 oklopnih vozila Stryker u Ukrajinu kao dio novog paketa vojne pomoći vrijednog oko 2,5 milijardi dolara, dodajući još jedan moćniji sistem naoružanja koji je prethodno bio uskraćen.

Prema američkoj vojsci, postoji 18 različitih varijanti Strykera. Neki su napravljeni prvenstveno da vojnike voze u i iz bitke, dok su drugi dizajnirani da nose oružje poput minobacača od 120 milimetara za pružanje vatrene podrške. Mogu da nose i oružje srednjeg i velikog kalibra za direktnu vatru na neprijateljske trupe sa topovima kalibra 30 milimetara ili čak većim topovima od 105 milimetara, ali ih je većina naoružana samo jednim teškim mitraljezom na daljinsko upravljanje.

U saopštenju Pentagona se navodi da će uz Strykere Ukrajina također dobiti 20 minskih valjaka koji su dizajnirani da budu dovoljno teški da aktiviraju nagazne mine. Guraju se ispred oklopnih vozila u nadi da će napraviti sigurne puteve kroz minska polja.

Kako je rat između Ukrajine i Rusije evoluirao u statičniju bitku između ukopanih vojnika zaštićenih pojasevima protutenkovskih mina, kombinacija Strykera sa minskim valjcima i dodatnom opremom za rušenje prepreka, ukazuje na to da Sjedinjene Države pružaju Ukrajini specifične sposobnosti koje omogućavaju kijevskim oružanim snagama da probiju rusku odbranu.

Strykeri su u početku imali ravno dno, ali se u misijama u Iraku to pokazalo kao slaba točka, pa je vojska postepeno zamijenila ta vozila novijim Strykerima opremljenim dnom u obliku slova V sličnim onima koji se koriste na vozilima otpornim na mine i zaštićenim od zasjeda (MRAP).

Iako Strykeri nisu toliko moćni ili zaštićeni kao tenkovi, oklopno borbeno vozilo s osam točkova može raditi u snijegu, blatu i pijesku, iako je mobilnost van ceste donekle ograničena nedostatkom gusjenica.

Stryker ima jasne prednosti, ali i očigledne slabosti. Na ukrajinskim komandantima je odluka da rasporede brigadu na mjestima koja odgovaraju njenim jedinstvenim kvalitetima.

Trebalo bi izbjegavati slanje brigade u direktnu borbu sa ruskim mehaniziranim ili tenkovskim brigadama, posebno na otvorenom terenu gdje tenkovi i borbena vozila mogu nositi svoju superiornu vatrenu moć dugog dometa.

Stryker, uprkos impresivnoj veličini, u osnovi je oklopni transporter za do devet pješaka. Bojni taksi, onaj koji su američka vojska i proizvođač General Dynamics optimizirali za gradske operacije.

Vremenom je postajao sve veći i teži, ali njegova dodatna težina uglavnom je nastala od odbrambenih promjena kao što su preoblikovanja i dodatni oklop. Vozilo je teško, ali ima manjak vatrene moći.

Brigade Strykera su zapravo samo pješadijske brigade sa velikim, sofisticiranim oklopnim transporterima.

Veliko iskustvo u Iraku naglasilo je jedinstvenu snagu Strykera u prepunim gradovima.

Izvor: Al Jazeera