Ne vjerujte trendovima: Zašto Ukrajini očajnički trebaju tenkovi?

Tenkovi su neprestano evoluirali, zajedno s oružjem dizajniranim da ih uništi, a Ukrajini su potrebne stotine ako želi pokrenuti kontraofanzivu.

Ukrajinski tenkovi iz ruskog nasljeđa su istrošeni i potrebna im je zamjena nakon mjeseci borbe (AFP)

Tenkovi su dugo na vrhu liste ukrajinskih zahtjeva za oružjem zapadnim zemljama.

Poljska je obećala desetak tenkova “Leopard 2” njemačke proizvodnje, a Velika Britanija je ponudila je svojih 14 glavnih borbenih tenkova “Challenger 2”.

Mnoge druge zemlje razmatraju uporne zahtjeve Ukrajine za teškim oklopnim oružjem.

U doba precizne vatre dugog dometa, bespilotnih letjelica, projektila i snažnog protutenkovskog oružja, mnogi su tenk smatrali zastarjelim borbenim sredstvom. Neke su ih zemlje čak počele potpuno ukidati, tvrdeći da su dani masovnih oklopnih napada prošli.

Zašto su onda oni potrebni?

Preuranjeno predviđanje propasti

Predviđanje propasti tenka je preuranjeno.

Istina je da su tenkovi postali ranjivi na visokopreciznu vatru i lako prenosivo zapadnjačko protutenkovsko oružje poput “Javelina”. Ruski tenkovi T-72 i T-80 loše su se pokazali u većini borbi u Ukrajini.

Tenkovi su ranjivi, i uvijek su bili, otkako su izumljeni u posljednjim godinama Prvog svjetskog rata prije više od jednog stoljeća.

Međutim, tenkovi su neprestano evoluirali, zajedno s oružjem dizajniranim da ih uništi, a Ukrajini su potrebne stotine ako želi pokrenuti svoju kontraofanzivu kako bi prvo oslobodila jug, a potom i ostatak zemlje.

Njeni tenkovi iz ruskog nasljeđa su istrošeni i potrebna im je zamjena nakon mjeseci borbe.

Zemlje NATO-a su idealni kandidati da doniraju neke iz svojih inventara, a za Ukrajinu tenkovi ne mogu stići dovoljno brzo.

Zapadni tenkovi dizajnirani su uglavnom imajući na umu poraz ruskih tenkova.

S reaktivnim oklopom, snažnim glavnim topovima i sve efikasnijim protuoružjem, tenkovi su napravljeni kako bi opstajali u borbi i zaštitili njihove posade.

Velika Britanija je Ukrajini ponudila svojih 14 glavnih borbenih tenkova ‘Challenger 2’ (Arhiva)

Glavni borbeni tenkovi najnovije generacije vitalni su za Ukrajinu ako želi probiti rupe u ruskim obrambenim linijama i ponovno preuzeti teritoriju koju su ruske snage zauzele u prvim sedmicama invazije.

Južna Ukrajina je ravna i idealna tenkovska teritorija. Tu je također Rusija gradila nizove rovova i utvrđenih bunkera kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje.

U ukrajinskoj ofanzivi, tenkovi bi napredovali zajedno sa vojnicima, zaštićenim pješadijskim borbenim vozilima poput američkog “Bradleya”, njemačkog “Mardara”, pa čak i ruskog vozila BMP-2.

Borbena vozila pješadije dizajnirana su za prijevoz trupa do vrućih tačaka tokom bitke. Oni nude zaštitu i vatrenu podršku pješačkom vodu unutra.

Oklopne ‘šake’ koje mogu probiti liniju

Ova kombinacija je moćna za vojsku, posebno u kombinaciji s dalekometnom paljbom i masivnom zračnom podrškom, naročito borbenim bespilotnim letjelicama.

Ako se pravilno koriste, tenkovi su oklopne “šake” koje mogu probiti obrambene linije.

Oni su moćno, smrtonosno oružje, ali nisu neranjivi i potrebna im je zaštita. Kako se oružje mijenja, tako se mijenja i vrsta zaštite koja je potrebna tenkovima, ali taktika često pobjeđuje tehnologiju, a kadrove visokih ukrajinskih oficira SAD obučava u kombiniranim oružanim ofanzivnim operacijama, što znači korištenje svog oružja kojim Ukrajina raspolaže na najefikasniji način, kako bi se nadopunjavali i na kraju pobijedili u ratu.

Postoje problemi s uvođenjem u Ukrajinu stranih oružanih sistema koji trebaju vlastite rezervne dijelove, obuku i posade za popravak. Značajan izazov bit će ih održati opskrbljenim i sposobnim za borbu.

Za uspješnu ofanzive na jugu, Ukrajina bi trebala nagomilati oružje, tenkove, gorivo i municiju u blizini rijeke Dnjepar, a da ne bude otkrivena.

Ukrajinske snage tada bi trebale prijeći rijeku na više mjesta dok bi bile pod vatrom. Jedinice koje bi to učinile, trebale bi držati pristaništa s druge strane rijeke. Ukrajinske jedinice tada bi trebale napasti jake odbrambene položaje koje su pripremili Rusi. Obje strane trebale bi ubaciti pojačanja i održavati ih opskrbljenim.

Ako se koriste pametno i odlučno…

U svemu tome, ulogu bi odigrala i strateška prevara koja bi navela Rusiju da nagađa gdje će Ukrajina napasti. Precizna dalekometna vatra pomogla bi Ukrajini da poremeti ruske lance snabdijevanja i spriječi dolazak pojačanja.

U svemu tome, tenkovi, ako se koriste pametno i odlučno, mogli bi probiti ruske linije, što je “šaka” koja je Ukrajini očajnički potrebna.

Sada kada je prag zapadnih isporuka oružja snižen, više bi zemalja moglo donirati tenkove iz sopstvenih zaliha, a Ukrajina bi mogla dobiti potrebne alate i ono što je dugo tražila da dobije rat.

Ova moćna oružja bila bi vitalan i pravovremen dodatak.

Da parafraziramo Marka Twaina: izvještaji o padu tenka bili su umnogome preuveličani.

Izvor: Al Jazeera