Okupljanje koalicije oko SDP-a: Težak zadatak rušenja HDZ-a s vlasti u Hrvatskoj

SDP je započeo novo okupljanje stranaka ljevice i centra s ciljem da zbaci HDZ s vlasti, koji je prema anektama i dalje daleko ispred svih kada je riječ o podršci birača.

Prema informacijama iz stranke, SDP bi sklopio široku koaliciju sa strankama poput Možemo, Centar, GLAS, HSS i Radnička fronta (Pixsell)

Iako do redovitih parlamentarnih izbora ima oko dvije godine, Socijaldemokratska partija (SDP) započela je s novim okupljanjem stranaka ljevice i centra s ciljem da zbace Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) s vlasti.

Prema informacijama iz stranke, SDP bi sklopio široku koaliciju sa strankama poput Možemo, Centar, GLAS, HSS i Radnička fronta.

Pri tome nije isključeno da se toj širokoj koaliciji pridruži i još neka svjetonazorski slična stranka poput prije svih IDS-a i Socijaldemokrata, a onda i drugih.

Da misle ozbiljno govori i činjenica da je SDP angažirao i američkog stručnjaka političkog marketinga Alexa Brauna s kojima su već surađivali ranije i imaju dobra iskustva.

Velika očekivanja

Iz SDP-a od Brauna očekuju da popravi rejting stranke kako bi se mogli ravnopravno suprotstaviti HDZ-u ali i sredi imidž predsjednika stranke Peđe Grbina.

Jedan od ciljeva im je narasti do podrške od minimalno 24 posto u istraživanjima. Inače, SDP već ima manje-više dobra iskustva s okupljanjem širokih koalicija poput Kukuriku i Narodne koalicije koju je vodio tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović kao i Restart koalicije koju je predvodio Davor Bernardić.

Iako su neki koraci već napravljeni puno toga govori kako su još uvijek daleko od konačnog dogovora kao i kandidata koji bi bio kandidat za premijera ispred ove koalicije. Tako predsjednica Radničke fronte Katarina Peović kaže kako je realno jedina mogućnost da se HDZ skine s vlasti sklapanje jedne široke koalicije.

„Nije dovoljno samo skinuti HDZ s vlasti nego je potrebno imati i nekakav politički rezon zašto to radimo i na koji način mislimo stvari mijenjati. O dogovaranju koalicija treba pričati direktno s SDP-om, a ne preko medija“, rekla je Peović.

I predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra kako je široka koalicija ta koja može donijeti pobjedu nad HDZ-om.

„Oba puta kada je HDZ gubio izbore to se dogodilo kada mu se suprotstavila široka koalicija u jednom ili dva bloka. Samo s velikom koalicijom ili s dva široka bloka političkih stranaka moguće se skinuti HDZ s vlasti“, ističe Beljak.

Brojni problemi

Unatoč političkoj i drugoj volji sve drugo pokazuje koliko će to biti zapravo težak zadatak.

Prije svega o tome govore i istraživanja javnog mijenja prema kojima je HDZ i dalje apsolutni lider i daleko ispred svih kada je riječ o podršci birača.

Prema istraživanjima agencije 2X1 komunikacije, koje je rađeno na kraju 2022. godine, HDZ bi biralo 24,65 posto ispitanika. SDP je na drugom mjestu i njih bi biralo 14,74 posto dok je stranka Možemo na trećem mjestu i njih bi krajem prošle godine biralo 10,02 posto ispitanika.

Svi drugi potencijalni koalicijski partneri SDP-a su daleko ispod i teško da bi samostalno prošli izborni prag. Prema tom istraživanju na kraju 2022. godine Socijaldemokrati imaju podršku od 2,24 posto, Centar 2,12 posto, Radnička fronta 1,42 posto, IDS 1,30 posto, HSS i Fokus po 0,83 posto

Drugi problem svih tih stranaka je što one većinom nisu prisutne u cijeloj Hrvatskoj. Više to nije niti SDP koji je tijekom proteklih godina radi neslaganja i drugih razloga ugasio više podružnica.

U nekima od onih koje postoje i djeluju rad je zanemaren, a i članstvo se više nego osulo. Sve u svemu pred SDP-om i ostalim potencijalnim koalicijskim partnerima puno je posla i neizvjesnosti.

Komentirajući najave o najavljenom najnovijem okupljanju stranaka oko SDP-a, politički analitičar Davor Gjenero kaže kako sve to što se radi govori da imaju novca i da on u svemu tome ostalome ne vidi ništa drugo.

Nedostaje lider

„Da bi se nešto moglo napraviti na izborima stranke moraju biti prisutne u cijeloj državi, a među svim ovim strankama to je samo, i to donekle, SDP. Sve ostale stranke djeluju u par županija i ništa drugo. Sve te druge stranke bi zapravo teško ušle u parlament samostalno, a za neke niti ne vidim nikakav doprinos tome koalicijskom sporazumu“, smatra Gjenero.

Dodaje i kako bi racionalnije bilo pustiti neke od tih manjih stranaka da potonu i ugase se, a onda njihovo biračko tijelo pokupiti s nekom ozbiljnom politikom.

Jedino smisla vidi u nekakvoj koaliciji s Socijaldemokratima koji su zapravo sve bivši SDP-ovci i koji ima relevantan broj iskusnih i prepoznatljivih političkih imena.

Međutim, i oko te suradnje postoje veliki problemi. Dodatni problem u okupljanju neke nove široke koalicije vidi u prepoznatljivom lideru koalicije koji bi u slučaju pobjede na izborima trebao postati i premijer.

„U ovom slučaju zapravo imate lidera koji to nije, koji nema uvjerljivost i karizmu, koje nije prepoznatljiv“, kaže Gjenero.

Međutim, on ostavlja i mogućnost nekih novih dogovora i razgovora ali i ukazuje na brojne probleme koje HDZ ima i o kojima se ne govori puno.

Jedan od tih problema bi mogao biti i što ako Andrej Plenković ode na neku dužnost u Bruxelless, odnosno što bi to značilo za stranku i tko bi ga naslijedio. Drugi problem je što je HDZ izgubio najvećim dijelom potencijalne koalicijske partnere što bi moglo biti presudno u slučaju neizvjesnih izbora.

I ugledna stručnjakinja za odnose s javnosti Ankica Mamić u okupljanju široke koalicije oko SDP-a za sada ne vidi ništa posebno nego još uvijek samo pokušaj.

Prema njenim riječima problem kod oporbe je što se ne može detektirati tko bi bio lider, koga bi sve on okupio i pod kojim uvjetima.

Podsjeća da Peđa Grbin nije čak niti predsjednik najveće oporbene stranke i da je on iz stranke otjerao više zastupnika koji su sada članovi Socijaldemokrata.

Kada je riječ o mogućoj suradnji s strankom Možemo kaže da ne vidi kako bi njihova najprepoznatljivija političarka Sandra Benčić mogla surađivati s Grbinom.

Potencijal postoji

„Za male stranke poput GLAS-a i HSS-a bi ta jedna široka koalicija bila dobra jer bi na sinergiju nešto dobili i kroz pregovore sa SDP-om bi njihovi najvažniji ljudi ušli u Sabor. U isto vrijeme neke od tih stranaka koje se spominju kao dio široke koalicije nemaju nikakav sinergijski učinak“, kaže Mamić.

Dodaje i kako je uvijek moguće da se nešto veliko u politici dogodi kao i da treba vidjeti tko će sve izaći još na izbore jer se spominje i izlazak na izbore Damira Vanđelića s neideološkom platformom.

I politički analitičar Žarko Puhovski za sada u najavljenom okupljanju političkih stranaka oko SDP-a ne vidi ništa posebnoga osim potencijala koji se može, ali i ne mora, iskoristiti. Kaže i kako on vidi i brojne tehnike i političke probleme s kojima se suočava ta nova koalicija.

„Jedan od problema je što Peđa Grbin nije čovjek oko kojega bi se mogli okupiti druge stranke. Kada je riječ o SDP-u tu je i problem što je to stranka koja je uništena i koja više nije prisutna u svim županijama što je jako važno. Za ozbiljan izborni rezultata neophodno je da su barem dvije stranke u koaliciji prisutne u svim županijama. Uz to tu su i manje stranke od kojih je upitno što se i koliko može dobiti“, kaže Puhovski.

Ukazuje i na današnje političare koji, kako kaže, ne vole terenski posao što je preduvjet kasnijih dobrih rezultata. Kao olakotnu okolnost za široku koaliciju u nastajanju vidi vrijeme do izbora tijekom kojega je moguće da se neke stvari poslože i dogovore. Pri tome ne treba zanemariti niti probleme s kojima se HDZ suočava.

„Nevjerojatno je da je unatoč tolikom broju afera, smijenjenih ministara, neobnove Banije i Zagreba nakon potresa, inflacije i svega drugoga HDZ i dalje neprikosnoveno najjača politička stranka u Hrvatskoj. I ta činjenica govori koliko je zapravo oporba u Hrvatskoj loša, neorganizirana i razjedinjena“, zaključio je Puhovski.

Izvor: Al Jazeera