Uz 21. godišnjicu otvaranja Guantanama: Tragedije i kršenja prava

Hiljade korisnika društvenih mreža osudili su prošlost američkog kršenja ljudskih prava, a mnogi su koristili hašteg #Guantanamo i #CloseGitmo, zahtijevajući da se oslobode zatvorenici.

Demonstranti ispred zgrade američkog Kongresa traže zatvaranje Guantanama (Reuters)

Na društvenim mrežama ovih dana su zabilježene brojne reakcije povodom 21. godišnjice otvaranja zatvora Guantanamo. Aktivisti, bivši zatvorenici i borci za ljudska prava iznosili su svoja mišljenja o najpoznatijem zatvoru na svijetu, pozivajući da se sporni zatvor, u kojem su mučene stotine ljudi, zatvori. Brojni pokreti za ljudska prava iskoristili su ovu priliku da podsjete na zločine koji su se dogodili Guantanamu.

Zatvor Guantanamo otvoren je za vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha 2002. godine u kontekstu rata protiv “terorizma”, nakon napada 11. septembra 2001. godine. Nekadašnja vojna baza pretvorena je u pritvorski centar, prostor za vanredne vojne sudove i poprište mučenja i različitih formi zastrašivanja, dok su uporedo s tim organizirane kampanje i upućivani pozivi u kojima se zahtijevalo njegovo zatvaranje.

Amerika je otvorila Guantanamo 2002. (European)

Ozloglašeni zatvor

Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao je da je to zatvor koji “svijet osuđuje, koji teroristi koriste za novačenje i koji crpi američke resurse”, dok je Njemačka rekla da sramota ovog zatvora kalja i njen njen ugled.

Na godišnjicu otvaranja zatvora, Amnesty International je objavio saopćenje na svojoj službenoj web stranici u kojem osuđuje ono što je Amerika učinila u Guantanamu i zatvaranje stotina osoba bez optužnice ili suđenja. Amnesty International je opisao Guantanamo kao neizbrisivu sramotu u američkoj povijesti.

Organizacija je također pozvala američkog predsjednika Joea Bidena da zatvori zatvor i oslobodi preostale zatvorenike.

Brojni bivši zatvorenici učestvovali su aktivnostima upoznavanja javnosti s patnjama zatvorenika te dokumentirali ono čemu su bili izloženi tokom godina provedenih tamo, pozivajući da se oslobode preostali zatvorenici i zatvor trajno ukine.

U tom kontekstu, bivši britanski zatvorenik Moazzam Begg pozvao je američkog predsjednika Bidena da zatvori zatvor, u kojem zatvorenike čeka još jedna mučna godina zlostavljanja. Rekao je da će ovaj zatvor ostati jedan od glavnih simbola nepravde Sjedinjenih Američkih Država.

Stare rane i zahtjevi

Svjedočanstva bivših zatvorenika otvorila su njihove stare rane. Prisjećanje na ono što su pretrpjeli tokom zatočeništva dodatno otežava činjenica da se u zloglasnom američkom zatvoru još uvijek nalaze zatvorenici.

Bivši jemenski zatvorenik Mansoor Adayfi napisao je na Twitteru: “Imao sam 19 godina kada sam tamo poslan, izgubljen, uplašen i zbunjen. Bio sam mučen. Nikada nisam mogao zamisliti da ću provesti devet godina u samici bez pravnog zastupnika ili da ću biti u zatvoru bez optužbe ili suđenja 15 godina.”

“Guantanamo danas puni 21 godinu, a tamo je ostalo još 35 muškaraca. Godinama su zatvorenici, aktivisti, advokati, novinari i nevladine organizacije pokušavali napisati posljednje poglavlje ovog pitanja, poglavlje koje završava pravdom, odgovornošću i pomirenjem. Vrijeme je da #ZatvorimoGuantanamo.”

Bivši mauritanski zatvorenik Mohamedou Ould Slahi objavio je fotografiju svog automobila na kojem je vrijeme ostavilo traga, komentirajući: “Ovako bi izgledao vaš automobil kada ga parkirate ispred policijske stanice radi ispitivanja i onda nestanete više od 15 godina. 21 godina nepravde! 21 godina je više nego dovoljno!”

Hiljade korisnika društvenih mreža osudili su prošlost američkog kršenja ljudskih prava, a mnogi su koristili hašteg #Guantanamo” i “#CloseGitmo”, zahtijevajući da se pod hitno oslobode zatvorenici, pozivajući Ameriku da preuzme odgovornost za godine nepravde i mučenja.

Podsjećanje na tragediju

Brojni aktivisti su u srijedu poduzeli aktivnosti putem društvenih mreža kako bi podsjetili na tragediju Guantanama i tražili njegovo zatvaranje. Hiljade osoba su uzele učešće kroz objavljivanje statusa i umjetničkih radova skrećući time pažnju na zločin. Aktivisti su sudjelovali i u protestnom okupljanju ispred američke ambasade u Meksiku.

Amerika je otvorila zatvor Guantanamo 2002. godine, a od tada su stotine ljudi prebačene u njega, uglavnom muslimana pod izlikom rata protiv ”terorizma”. Zatvor je danas otvoren i još uvijek nisu pušteni svi zatvorenici, iako protiv većine osoba poslanih u Guantanamo nisu podignute prave optužnice.

Važno je napomenuti da su 11. septembra 2002. prvi zatvorenici iz Pakistana i Afganistana stigli u Guantanamo. Kako bi izbjegla kritike aktivista za ljudska prava i zapriječila put da se tim ljudima daju bilo kakva prava, administracija bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha tvrdila je da je ”zatvor Guantanamo izvan američke teritorije, stoga ne podliježe ustavu te zemlje.”

U zatvoru Guantanamo je bilo ukupno 780 zatvorenika od njegovog otvaranja, a kasnije je, nakon sve glasnijih kritika, američko Ministarstvo odbrane provodilo sporadične deportacije zatvorenika širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije