Iako će grijanje pojeftiniti, građani BiH i dalje skupo plaćaju plin

Vlada Federacije BiH je odobrila sniženje cijene plina, pa će tako veleprodajna cijena za distributivna privredna društva na području tog entiteta iznositi 50 eurocenti bez PDV-a.

Kompanija Energoinvest, koja snabdjeva gasom Federaciju BiH, podnijela je zahtjev Vladi Federacije BiH za odobrenjem prodajne cijene gasa za prvi kvartal tekuće godine, koja bi trebala biti umanjena za 9,6 posto (Reuters)

Pad cijena nafte na svjetskom tržištu početkom 2023. godine vodi ka padu cijena plina. Uprkos tome, kao i najavama da će uslijediti pad cijena plina, stanovnici Bosne i Hercegovine još uvijek skupo plaćaju taj energent.

Tako je cijena plina za domaćinstva u entitetu Federacija BiH sa PDV-om sve donedavno iznosila 1,375 konvertibilnih maraka (70 eurocenti) po metru kubnom, dok je u drugom entitetu, Republici Srpskoj ona nešto veća i iznosi 1,463 konvertibilnih maraka (75 eurocenti).

U međuvremenu je bosanskohercegovačka kompanija Energoinvest, koja snabdjeva gasom Federaciju BiH, podnijela zahtjev Vladi Federacije BiH za odobrenjem prodajne cijene gasa za prvi kvartal tekuće godine, koja bi trebala biti umanjena za 9,6 posto.

Obrazloženo je da je prodajna cijena plina od Gazprom Eksporta umanjena za 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala. Međutim, kako su istakli iz ove kompanije, došlo je do promjene druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene i to da su dva operatera transportnog sistema Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo u entitetu Republika Srpska, povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period.

Vrlo brzo je reagirala i Vlada Federacije BiH te prihvatila sniženje cijene, pa će tako veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivna privredna društva na području tog entiteta iznositi 0,99 konvertibilnih maraka (50 eurocenti) po „kubiku“ bez poreza na dodanu vrijednost, odnosno 60 eurocenti uz uračunat PDV.

Kasnije je objavljeno i da je firma „Gas-Res“ snizila cijenu prirodnog plina u entitetu Republika Srpska, uz napomenu kako je to učinjeno prilikom zaključivanja ugovora sa kupcima za 2023. godinu.

Prema medijskim izvještajima, kvartalno usklađivanje cijene prirodnog plina sa kretanjem cijena nafte na svjetskom tržištu dio je postojećih ugovornih uslova sa „Gazprom eksportom“, te je dio redovnog poslovnog procesa godinama unazad.

Nije navedeno o kolikom sniženju je riječ.

Cijena se obračunava po posebnoj formuli

Kako bi dobili odgovor zbog čega je došlo do povećanja cijene transporta plina, kontaktirali smo obje navedene kompanije. Sarajevo Gas Istočno Sarajevo nije odgovorilo na upit poslan emailom, dok su iz Gasprometa Pale u telefonskom razgovoru kazali da nemaju praksu elektronski ili telefonski odgovarati na pitanja, niti komentarisati cijene i napise u medijima. Poznato je, kako su obrazložili, na koji način se formiraju cijene plina, te da su cijene definirane odlukom Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske koja je javno objavljena u Službenom glasniku 16. decembra 2022. godine, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine.

Da bi slika bila jasnija, zamolili smo ekonomskog konsultanta i analitičara Zorana Pavlovića da pojasni cijelu situaciju oko formiranja cijena plina i svega onoga šta utječe na njeno konačno formiranje.

„Promena cena se vrši tromesečno i vrši se po formuli koja je definisana ugovorom i sadrži cenu sirove nafte, benzina, dizela i dr. Uobičajena situacija je da leti gas bude jeftiniji jer ga manje treba. Cena gasa je definisana dugoročnim ugovorima. Kao da proizvodite keksove, a te keksove kupuje određena trgovina i samo u određenim situacijama se vrši korekcija cene. Na taj način proizvođač ima stalnog kupca, a stalni kupac zna pošto će to da kupi. Po tom osnovu, cena gasa je rezultat formule po kojoj se izračunava cena za tri meseca“, pojasnio je Pavlović.

Dodaje, kako ruska firma Gazprom nije mijenjala cijenu, već definiše formulu po kojoj se cijena izračunava, te uoči kvartala uzme preračuna i usaglasi cijene svih elemenata formule. Što znači, kaže Pavlović, da ne postoji cijena u smislu – „Vučić je rekao da je to 280 dolara za 1.000 kubnih metara gasa“ ili „čujemo da 1.000 kubnih metara gasa košta 2.000 dolara na tržištu na berzi u Evropi“.

„To su preprodavci, a originalni prodavci robe, u ovom slučaju Gazprom, imaju definisanu cenu kroz formulu i oni ne menjaju cenu već se u formulu unose podaci koji su aktuelni za formiranje cene gasa. Šta se u međuvremenu desilo? Evropa je, u želji da ograniči prihode ruskoj kompaniji, odredila da niko ne može da kupi rusku naftu, odnosno sirovu naftu po većoj ceni nego što su oni odredili. Evropa je odredila cenu po kojoj se može kupiti ruska nafta, onda su se svi ostali dobavljači prilagodili toj ceni“, ističe Pavlović obrazlažući zbog čega je došlo do pada cijena plina.

Utjecaj Kine na formiranje cijena

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić iz Sarajeva nije sasvim siguran da će to biti neki značajniji pad jer je cijena plina poprilično i dalje visoka. Dodaje kako ne treba zaboraviti da je plin poskupio 100-ak posto. Dakle dvostruko, ako se gleda godina na godinu, tako da smanjenje cijena neće dovesti do nekih posebno velikih efekata za građane i privredu smatra Hadžić.

„Ali je dobar znak da nema daljnjeg rasta. To je sada vrlo bitno i u kontekstu rastućih cijena inflacije koju smo zabilježili u prošloj godini. Stabilizacija na naftnom tržištu je ovdje očito također bila bitna jer i dio cijene gasa se uzima, da tako kažem vezan je za cijene kretanja nafte“.

Međutim, naglašava kako se Kina otvorila u svakom smislu, napustili su politiku „Zero-COVID Policy“, otvorili su se u potpunosti i u ekonomskom smislu, tako da tu više nema barijera. Oni su sada u jednoj fazi ekonomskog opravka. Zbog navedenog će u Kini vrlo vjerovatno doći do snažnijeg rasta potražnje kao posljedica otvaranja, što može, smatra Hadžić, dovesti i do veće potražnje za naftom na svjetskom tržištu što bi moglo dovesti do novog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu.

„U kratkom roku do nekog pritiska od 15 dolara na više. U toj situaciji opet posljedično može doći do povećanja troškova tog energenta i kod nas. Tako da je još uvijek neizvjesno kakva će biti 2023. godina jer dosta stvari zavisi od toga šta će se dešavati u Kini i koliko će oni brzo ići tom fazom oporavka. Ako budu išli puno brže nego što mnogi očekuju, to može dovesti do dodatnih problema i usložnjavanja u Evropi, a posljedično i kod nas“, kaže Hadžić.

Kada je u pitanju rast cijena transporta plina u Bosni i Hercegovini, Hadžić kaže da kompanije možda imaju neke dodatne troškove koje u proteklom periodu nisu ukalkulisali u svoje cijene, te sada na taj način pokušavaju nadoknaditi neke minuse.

„Generalno je dobro da dolazi do usporavanja tog rasta i pada, te da sada neće gas i nafta, barem u prvom kvartalu ove godine, imati tako drastičan efekt na generalan rast cijena i može pomoći u usporavanju inflacije“, zaključuje Hadžić.

Izvor: Al Jazeera