Dodikova nacionalna karta: Dio ‘srpskog sveta’ ili politički trik pred izbore

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je izradu identifikacione nacionalne karte za Srbe u dijaspori, što je projekt koji izaziva sumnju i podozrenje.

Milorad Dodik čvrsto podržava projekt 'srpskog sveta' i secesiju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine (Reuters)

Ideja člana državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o izradi “identifikacione nacionalne karte” za građane srpske nacionalnosti iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije koji žive u dijaspori za neke analitičare, poput Aleksandra Popova, „poklapa se sa koncepcijom srpskog sveta”, podvarijante “velike Srbije” ili projekta “svi Srbi u jednoj državi”. Takav bi projekt, smatraju analitičari, na Balkanu mogao potaknuti nove ratove, jer podrazumijeva prekrajanje granica bivših jugoslovenskih zemalja.

Ideju “srpskog sveta” prvi je iznio srbijanski ministar Aleksandar Vulin u julu prošle godine na obilježavanju godišnjice Pokreta socijalista, izazivajući strah u cijeloj regiji, ponajviše u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Jedan od ključnih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina na Balkanu, Milorad Dodik također čvrsto podržava projekt “srpskog sveta”. Mnogo prije te ideje, bio je i ostao odlučan u podstrekivanju otcjepljenja entiteta Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njenog priključenje Srbiji, a za to koristi sve raspoložive resurse. Organizacija Bosnian Advocacy Center (BAC) objavila je sredinom prošle godine izvještaj prema kojem je taj entitet potrošio 20 miliona eura na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama “za poziciju Republike Srpske i budući status tog entiteta”.

Šta je ‘nacionalna karta’ koju Dodik predlaže?

Prema onome što je Dodik objavio na Twitter nalogu, planira pokrenuti inicijativu da entitet Republika Srpska i Srbija kreiraju “identifikacionu nacionalnu kartu” za sve Srbe koji žive u dijaspori, izbjegavajući bilo kakvu poveznicu sa Bosnom i Hercegovinom, matičnom državom bosanskih Srba. Srbi iz dijaspore prema tom prijedlogu dobili bi prava na školovanje, zdravstvo, otvaranje firmi i u Republici Srpskoj, i u Republici Srbiji kao i domaće stanovništvo.

Dodikova “identifikaciona nacionalna karta” bi sadržavala informacije poput ličnih podataka, podatke o tome kako član srpske dijaspore stoji u okviru političkog i ekonomskog života tamo gdje živi, na koji način je situiran, kao i podatke vezane i za crkvu ili uključenost u određene organizacije i udruženja.

Dodikovu ideju je podržala njegova najbliža saradnica, entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

“Kreiranje nacionalnih identifikacionih kartica projekat je od nacionalnog značaja”, rekla je Cvijanović. “Ovo je nadogradnja jednog projekta koji je počeo prije nekoliko godina, a podrazumijevao je mapiranje dijaspore”.

Kancelarija u Washingtonu u kojoj nema nikog

Dodikovi glavni oponenti iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) već neko vrijeme optužuju Dodik da njegova vlada i on nezakonito troše milone eura iz javnog budžeta Republike Srpske, a sve pod plaštom zaštite nacionalnh interesa Srba.

Al Jazeerin novinar Ivica Puljić početkom ove godine također je otkrio da na adresi koja se navodi kao službena adresa ureda entitetske vlade Republike Srpske u Washingtonu ne sjedi niko i da se zapravo radi o kancelarijama koje svako može iznajmiti po cijeni od 570 dolara za dva sata.

“Nije istina da oni [predstavnici Republike Srpske] imaju svoj ured u Washingtonu”, naveo je Puljić. “Ako pogledate samo koji broj telefona koriste, vidjet ćete da je to broj 1234567890. Za svaki slučaj, izgubio sam malo vremena i nazvao taj broj. Naravno da ne možete nikoga dobiti”.

Zloupotreba nacionanih osjećanja

Predsjednik Saveza antifašista Vojvodine i profesor politologije Duško Radosavljević “identifikacionu nacionalnu kartu” nazvao je “novom prevarom” čelnika Republike Srpske, koja izaziva emocije kod ljudi, i donosi političke poene Dodiku, nekoliko sedmica pred opće izbore u Bosni i Hercegovini, 2. oktobra. Tada će Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokušati ostati na vlasti, opterećen brojnim aferama. Naprimjer, otkriveno je da je industrijski kisik uvezen iz Hrvatske korišten kao medicinski kisik u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci tokom pandemije korona virusa prošle godine.

“Pokazalo se da svaka Dodikova ideja ima želju da pridobije političku i materijalnu korist za njegove saradnike i njega, potpirujući kod ljudi čak i najniže porive, pa i one koji su doveli do rata u Bosni i Hercegovini devedesetih”, rekao je Radosavljević. Prema njegovim riječima, Dodikova politika je “zloćudna”. Poznajući Dodikov temperament, rekao je da može naslutiti u kojem smjeru vodi i ideja “nacionalne karte” na koju igra Dodik.

“Sve mi to liči na prevaru, kao i ranije priče o velikim investicionim ciklusima, ulaganjima i mjerama štednje”.

Radosavljević je također rekao kako Dodik zna da je vrijeme srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ograničeno, pa vjerovatno razmišlja “kako će nadživeti Vučića i postati vožd svih Srba”, uključujući i one iz dijaspore.

Izvor: Al Jazeera