Zašto je Rusija požurila uvesti u službu oružje ‘Sudnjeg dana’?

Osim što je dizajnirana da nosi smrtonosno oružje kakvo svijet još nije vidio, jedan klik mogao bi biti dovoljan da ‘podmornica za kraj svijeta’ zaprijeti čovječanstvu na širokom području u pola sata.

Podmornica 'Belgorod K-329' ušla je u službu u julu (Shutterstock)

 Piše: Maher Khalil

Rusija je držala pod velom tajnosti podmornicu “Belgorod” za kontrolu Sjevernog pola, ali je požurila uvesti u službu ovu, kako je nazivaju, “majku podmornica” nakon što je nedavno predata na korištenje ruskoj mornarici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin lično nadzire rad ove podmornice, koja je u stanju u nekoliko minuta izbrisati cijele gradove.

Opisana kao okeansko čudovište i neukrotivi morski div, njena nuklearna snaga sposobna je proizvesti radioaktivni cunami s valovima većim od pola kilometra, što je samo vrh ledenog brijega kada je riječ o razornim sposobnostima ovog plovila.

Osim što je dizajnirana da nosi smrtonosno oružje kakvo svijet još nije vidio, jedan klik na dugme mogao bi biti dovoljan da ”podmornica za kraj svijeta” zaprijeti čovječanstvu na širokom području u svega pola sata, navode vojni stručnjaci.

Najduža nuklearna podmornica na svijetu

Nulti sat nastupio je na vrhuncu rata protiv Ukrajine, kada je ruska mornarica najavila da će Sjevernu flotu ojačati s podmornicom “Sudnji dan”, što je drugi nadimak ovog plovila, koja se zapravo zove “Belgorod K-329”.

Moskva je tada otkrila da je plovilo puštena u stvarno testiranje u vodama Severodvinska, koje se ulijevaju u Bijelo more, sjeverno od evropskog dijela Rusije na Arktičkom okeanu, i to sedmicama ranije od planiranog rasporeda.

Prema vojnim stručnjacima, Moskva je u to vrijeme namjerno demonstrirala svoje novo smrtonosno oružje, što je najveća nuklearna podmornica izgrađena u posljednjih 30 godina, prema Američkom pomorskom institutu.

Divovska podmornica je porinuta u vrijeme eskalacije napetosti između Rusije i Zapada zbog vojne opreme koju zapadne zemlje šalju Kijevu.

Također, to je uslijedilo otprilike dva mjeseca nakon što je Ukrajina objavila da je bombardirana krstarica “Moskva”, ponos ruske mornarice u Crnom moru, nakon precizne američke obavještajne podrške, kako su to naveli ruski izvori.

Podmornica je duga 184 metra, što je čini najdužom nuklearnom podmornicom na svijetu.

Radioaktivni cunami do 500 metara visine

Teška je oko 30.000 tona, odnosno dvostruko je teža od britanskih podmornica klase “Astute”.

Ovu nuklearnu podmornicu karakteriziraju zastrašujuće razorne sposobnosti.

Opremljena je interkontinetalnim autonomnim torpedima, s brzinom od 70 čvorova i djeluju na dubini od 100 metara.

Njena vatrena moć dovoljna je da zbriše cijele gradove i formira ogromne radioaktivne cunamije do 500 metara visine, a može uništiti priobalne gradove i pretvoriti ih u pustinje.

Ova podmornica može nositi šest malih bezposadnih plovila u obliku dalekometnih nuklearnih torpeda “Posejdon”, a veličina jednog torpeda jednaka je veličini školskog autobusa.

Prednost ovih torpeda je u tome da mogu dugo ostati u vodi te pogađati vodene i obalne ciljeve na udaljenostima do 600 milja od matične podmornice koja ih nosi.

To je ujedno i najstrašnije oružje za masovno uništenje na svijetu.

Putin će lično nadzirati njene misije

“Morska neman” sa dva nuklearna reaktora koja ga pokreću također može nositi 100 megatona nuklearnih bombi i nositi male podvodne dronove za obavljanje tajnih misija, poput presijecanja internetskih kabala pod morem.

Pored razornog vojnog karaktera, podmornica “Belgorod” ima i drugu stranu, koja joj omogućava provođenje naučnih istraživanja i operacija spašavanja u udaljenim i teško dostupnim područjima u okeanima i vodama Arktika i Antartika.

U tom kontekstu, stručnjaci smatraju da će ova podmornica nametnuti kontrolu i dominaciju ruske mornarice na Arktiku, ali da će njen glavni zadatak ostati zadavanje konačnih udaraca u nuklearnim ratovima, s razornom snagom koja može ugroziti dio čovječanstva za svega pola sata.

Osnovne tehničke karakteristike podmornice i detalji njenog rada i dalje su strogo povjerljivi.

Putin će lično nadzirati njene misije, a ruska mornarica bi mogla dobiti još ovakvih plovila u narednim godinama.

Izvor: Al Jazeera i agencije