Online propaganda i mreže za desničare

Tim Donalda Trumpa mjesecima pokušava ugovoriti gostovanje bivšeg predsjednika SAD-a kod Joea Rogana, najpoznatijeg autora podkasta i YouTube sadržaja.

'The Joe Rogan Experience', kako se podcast zvanično zove, najveći je i najpraćeniji sadržaj ovog tipa u svijetu (Reuters)

Mandat Donalda Trumpa u Beloj kući se poklopilo sa globalnom popularnošću društvenih mreža i video servisa YouTube. Trump je bio prvi predsednik – twiteraš, a globalni trend objavljivanja sadržaja namenjnog konzervativcima i desničarima na društvenim mrežama danas je veći nego ikada.

Štaviše, tim Donalda Trumpa, koji je zvanično i dalje naujticajniji republikanac u Sjedinjenim Američkim Državama, već nekoliko meseci pokušava da mu obezbedi gostovanje kod najpoznatijeg autora podkasta i YouTube sadržaja – Joea Rogana.

Istraživanja govore da svaki treći glasač republikanaca prati ovaj podkast, budući da su sagovornici iz svih sfera društva – sportisti, naučnici, muzičke i filmske zvezde, pa čak i uticajni industrijalci i biznismeni poput Elona Muska.

Od ravne Zemlje do Kongresa

‘Ne želim ga u svojoj emisiji, ne želim da mu pomažem u bilo kakvoj političkoj kampanji’, odgovorio je Joe Rogan na insistiranje konzervativnih krugova da ugosti Trumpa u susret novembarskim izborima za Senat i Kongres. I sam Trump je nekoliko puta izjavljivao da redovno prati ovaj podkast, te da Rogan ‘radi pravu stvar za Ameriku’.

‘The Joe Rogan Experience’, kako se podkast zvanično zove, najveći je i najpraćeniji sadržaj ovog tipa u svetu. Svaku emisiju prati prosečno između deset i dvanaest miliona ljudi širom sveta, što je u rangu velikih sportskih dešavanja ili svetskih događaja. Takođe, ovaj podkast ima sličnu dinamiku pratilaca već nekoliko godina, što znači da je publika koja ga prati izuzetno privržena i to ne samo sadržaju, već i celoj koncepciji emisije.

Emisija je gotovo uvek na prvom ili nekom od prva tri mesta najslušanijih audiosadržaja na popularnoj aplikaciji Spotify, a Joe Rogan je jedna od najvećih zvezda ovog servisa. U maju 2019. godine Rogan je potpisao višegodišnji zvanični ugovor sa Spotifyem, za koji se veruje da vredi više od sto miliona dolara, i to samo za licenciranje, uz dodatne bonuse za veću slušanost. Ovakav ugovor je san većine muzičkih ili filmskih umetnika, kao i većine sportista, što govori i o potencijalnoj marketing vrednosti ovog podkasta.

Devedeset devet odsto drugih autora podkasta u svetu – čak i onih sa milionskom publikom – ne zarađuje godišnje ni stoti deo ove sume. Iako su cele emisije ekskluzivni sadržaj Spotifya, i u audio i u videoobliku, YouTube takođe ima kanal kratkih klipova od pet do deset minuta, ‘Powerfull JRE’ koji ima neverovatnih 13,2 miliona pratilaca. Takođe, na hiljade drugih YouTube kanala, TikTokera i autora podkasta, te raznih portala širom sveta svakodnevno citiraju Rogana i njegove goste, što samo doprinosi popularnosti originalnog podkasta.

U februaru ove godine Spotify je uklonio više od stotinu epizoda podkasta, kao rezultat pritiska i žalbi mnogih udruženja i aktivista, a zbog kontroverzi oko izbora pojednih gostiju i njihovih često rasističkih izjava i stavova. Takođe, mnogi poznati umetnici i muzičke zvezde, poput Neila Younga i Joni Mitchell su pretili da će napustiti Spotify ako se ‘JRE’ podkast ne ukine. Naravno, aplikacija i servis koji živi od broja slušalaca je lako odlučio čiji im je sadržaj bitniji.

Voditelj, komičar, komentator UFC-a

Pre započinjanja podkasta, Joe Rogan je bio televizijski voditelj, a nakon toga i stand-up komičar. Ipak, najpoznatiji je kao jedan od promotera i komentatora UFC borbi na brojnim kablovskim kanalima. Mnogi smatraju i da je Rogan lično doprineo širenju popularnosti UFC lige i celog MMA sporta, kao neka vrsta ‘zaštitnog lica’.

U prvim godinama podkasta, koji traje od 2009. godine, slušaoci su uglavnom bili ljubitelji MMA, smatrajući da će Rogan govoriti o borbama i borcima. Tako je i bilo, sve do pobede Trumpa 2016. godine. U emisiju su ubrzo počeli da stižu gosti i sa ekstremne desnice, i sa ekstremne levice.

Epizode u kojima se analizira ubistvo predsednika Kenedija, da li je Zemlja zaista ravna, tajne akcije i aktivnosti američkih obaveštajnih službi, te svedočenja bivših agenata CIA i FBI su za kratko vreme lansirale Rogana u sam vrh ‘kontroverznih’ tema. U emisiji su uskoro počeli da gostuju i uvaženih naučnici, kao što su fizičar Michio Kaku, astronom Neil de Grasse Tyson, pa i čuveni naučnik i matematičar Roger Penrose.

Nakon ovako zvučnih imena, počela je ‘trka’ za gostovanjem u nekoj od epizoda ‘JRE’, i ‘svako ko je neko’ je hteo da gostuje. Čak i drugi veoma popularni autori podkasta, poput naučnika i pionira veštačke inteligencije Lexa Fridmana, više puta su gostovali u ‘JRE’.

Ipak, nakon izbijanja pandemije COVID-19, nekoliko naučnika i lekara koji su gostovali u emisiji je izrazilo sumnje u efikasnost vakcina, a neki su u emisiji i tvrdili da je pandemija ‘čista izmišljotina’. Naučna zajednica je zbog ovoga tražila da Spotify ukine ili pauzira emisiju, što se nije dogodilo, jer je slušanost porasla gotovo za trideset odsto upravo zbog čestih lokdauna u Sjedinjenim Državama i širom Evrope.

Mnogi od gostiju i dalje nastavljaju da daju u najmanju ruku kontroverzne izjave, poput komičara Luisa CK, te milijardera Elona Muska, koji je tokom jednog od svojih gostovanja čak koristio i kanabis. Joe Rogan je inače i veliki pobornik legalizacije korišćenja kanabisa, kao i supstance DMT, koja se najčešće nalazi u halucinogenim pečurkama.

Aplikacije samo za desničare

Mnogi YouTube autori, TikTokeri, pa čak i twitteraši su poslednjih godina, sledeći primer Joe Rogana, počeli da primenjuju strategiju ‘što bizarnije, to gledanije’. Ovaj svojevrsni ‘internet rijaliti’ najčešće obrađuje kontroverzne teme iz svakodnevnog života, ili pak, lajkove i preglede skupljaju video klipovima o luksuznom životu.

Dejan Tomić, IT stručnjak, kaže da je ovaj ‘trend’ sve prisutniji i na domaćem internetu:

“Pogledajte samo domaće YouTube kanale, i sadržaj na TikToku. Red navijača i huligana, red skupih automobila, red Kosova, red podrške Putinu. Većina konzumenata ovakvih sadržaja su srednjoškolci ili studenti, te se na ovaj način oblikuju i njihova mišljenja i pogled na svet. Mnogi video klipovi veličaju i ratne zločince iz ratova u bivšoj SFRJ – u vreme kada većina današnjih konzumenata sadržaja nije ni bilo rođeno. Na ovaj način je moguće javnosti ‘prodati’ mnoge dokazane neistine, a ovakvi sadržaji veoma često završe i u tabloidnim medijima bliskim vlasti”, objašnjava Tomić.

“Takođe, postoji i na stotine prevedenih klipova sa Joe Roganom, koji se kače na YouTube ‘Shorts’ servis, kako bi se izbegao copyright. Slobodno može reći da desničari i ekstremni sadržaji ne samo da imaju mesto na domaćem internetu, već dobijaju i sve veću popularnost i gledanost, pa tako imamo i neke domaće YouTubere koji zarađuju, za naše prilike, ogromne sume novca”, dodaje.

Sam Trump, koji još ne može da obezbedi gostovanje kod Rogana, ima svoju sopstvenu društvenu mrežu namenjenu republikancima i konzervativcima. On je za lansiranje aplikacije pokrenuo i čitavu novu kompaniju, nazvanu ‘Trump Media and Technology Group’, sa sedištem u Palm Biču na Floridi. Mreža i aplikacija su nazvani ‘Truth Social’ (Mreža istine) i zvanično radi od decembra 2021. godine.

‘Nisu svi na Zapadu istog mišljenja’

Trump je mrežu nazvao ‘utočištem’ za sve one koji se ne slažu sa izveštavanjem velikih američkih medija, dok je ‘regularni’ mediji nazivaju alternativnim izvorom vesti (alt-platform). Odmah nakon početka rada, na mreži su se pojavili pozivi za ‘novi šesti januar’, aludirajući na nasilne proteste u zgradi američkog Kongresa. Od početka rata u Ukrajini ‘Truth Social’ je, slično TikToku, ispunjen objavama podrške Putinu i ruskoj agresiji u Ukrajini. Ovakvi sadržaji se često citiraju i u ruskim medijima, koji navode da ‘nisu svi na Zapadu istog mišljenja’.

Dnevno Truth Social koristi blizu 1,53 miliona korisnika, od oko 17 miliona aktivnih naloga, a sam Donald Trump ima 3,9 miliona pratilaca na ovoj mreži. Većina političkih analitičara u SAD veruje da će se Trump kandidovati i na predsedničkom izborima 2024. godine, te da mu u eventualnom osvajanju drugog mandata najviše mogu pomoći društvene mreže – na isti način kao što su pomogle da postane stanovnik Bele kuće i 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera