Tumačenja stručnjaka zašto se Rusija povukla iz Harkova

Većina vojnih analitičara u Rusiji sklona je umanjivanju značaja ukrajinskog napredovanja na istočnom frontu, smatrajući ga trenutnim i privremenim.

Ukrajinski vojnici u područjima regije Harkov koja su ponovno zauzeta (Reuters)

Piše: Fahim al-Sourani

Usred oprečnih rusko-ukrajinskih čitanja i procjena razvoja događaja na frontu kod Harkova, ruski posmatrači i dalje pokušavaju objasniti iznenadni ukrajinski napredak s jedne strane, i pozadinu odluke ruskog Ministarstva odbrane da prerasporedi i pregrupira svoje snage u blizini Donjecka, očito u pripremi za rješavanje bitke za Donbas.

U takvoj atmosferi, primjetan je sve veći fokus ruskih medija na gubitke koji su naneseni ukrajinskim snagama, dok su zapadni mediji zaokupljeni pričama o onome što smatraju ukrajinskim postignućem u preuzimaju područja koja su ranije bila pod kontrolom ruskih snaga.

Nakon što nekoliko dana nije bilo ruskih zvaničnih komentara o događajima u sjevernom vojnom okrugu prema Harkovu, gdje su se vodile žestoke borbe u blizini gradova Balaklija, Izjum i Kupjansk, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je, “kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa, donesena odluka o pregrupiranju ruskih trupa u regijama Balaklija i Izjum kako bi se intenzivirali napori u pravcu Donjecka”.

Što se tiče predsjednika Čečenske Republike Ramzana Kadirova, on se prvi put od početka rata s Ukrajinom oglasio o “greškama” i opisao situaciju kao “zanimljivu”, ali je obećao da će vratiti sve gradove nad kojima su ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu.

Reakcije ruskih političara

Bez obzira na vojnu i geopolitičku procjenu važnosti i veličine nedavnih zbivanja na frontu, ruski politički akteri izrazili su zanimljiva stajališta u tom kontekstu.

U audiosnimci objavljenoj na Telegramu, zastupnik Jedinstvene Rusije u Državnoj dumi Mihail Šeremet, koji je također član Odbora za sigurnost i borbu protiv korupcije, rekao je da “Rusija mora objaviti opću mobilizaciju, jer u suprotnom ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajina neće biti postignuti.”

Ali Andrej Klimov, šef Odbora za državni suverenitet ruskog Vijeća Federacije, rekao je novinarima da je pokretanje razgovora o vojnoj mobilizaciji korisnije ruskim protivnicima jer im daje nadu da će “uzburkati” rusko društvo.

Ovo je uslijedilo kao odgovor na stavove koje iznose pojedini posmatrači u vezi s tim da će vojna mobilizacija pokriti potrebe prve linije za pješadijom, te kako će nakon toga vojna operacija glatko doći do svojih ciljeva. Većina vojnih stručnjaka se ne slaže s time, smatrajući da se treba voditi načelom da “borba nije u broju, nego u vještini.”

‘Galama’ medija

U svakom slučaju, većina vojnih analitičara u Rusiji sklona je umanjivanju značaja ukrajinskog napredovanja na istočnom frontu, smatrajući ga trenutnim i privremenim.

Prema njihovim riječima, zanimljiva je “galama” koju su podigli ukrajinski i zapadni mediji oko toga da Rusija nailazi na teškoće u snabdjevanju municijom, iako ima vlastite proizvodne pogone. S druge strane, uopće nisu zabrinuti za Ukrajinu, koja je u potpunosti ovisna o stranim, pa čak i sovjetskim zalihama, kako su rekli.

Prema njihovom mišljenju, cilj ove galame mogao bi biti “uvjeravanje javnog mnijenja u zapadnom svijetu da nije uzalud to što se suočavaju s ekonomskim teškoćama povezanim sa sankcijama protiv Rusije, te da postižu vidljive rezultate u navodnom potkopavanju vojne moći Rusije”.

Pregrupiranje snaga

Vojni analitičar Evgenij Domin kaže da je povlačenje ruskih snaga bilo namjerno kako bi se njihova pažnja usmjerila na područja slabe koncentracije, odbacujući da je došlo do duboke promjene u “filozofiji” borbene taktike. Smatra da će te mjere pomoći na kraju u pokretanju efikasnijeg napada u budućnosti, što ukrajinske oružane snage ne očekuju.

Naglašava, u izjavi za Al Jazeeru, da je ponekad potrebno napraviti korak unazad da bi se krenulo naprijed, jer je povlačenje bilo neophodno da se ojačaju nezaštićene zadnje linije u drugim područjima.

Prema njegovom mišljenju, svrha ovog napada bila je potisnuti ruske jedinice što dalje od Harkova.

Ističe da, “uprkos razvoju događaja na harkovskom frontu, ukrajinske snage i dalje trpe gubitke”. “Izgubile su nekoliko hiljada boraca, a gubici u napadu su obično veći nego u odbrani. Pitanje je jesu li ti gubici dovoljni za zaustavljanje trenutnih ofanzivnih operacija oružanih snaga Ukrajine”, navodi Domin.

Glavna bitka ipak za Donbas

Uporedo s tim, stručnjak za pitanja Ukrajine Aleksandar Dudčak smatra da će sljedeća faza vojnih operacija biti žešća, a ruske snage će posvećivati sve više pažnje “najmanjem uspjehu na terenu” koje bi Kijev mogao ostvariti, jer je to značajno za očuvanje visokog morala kod trupa i građana.

Dudčak smatra da će se Kijev suočiti s velikim komplikacijama u “učvršćivanju položaja” na područjima koja kontrolira, zbog prirodnih i geografskih uvjeta s kojima će se nositi u nadolazećim mjesecima, iako Moskva ne smatra da su područja nad kojima je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu značajna za nju, kako je rekao.

Ukazuje i da se treba uzeti u obzir i to da su ukrajinske oružane snage pretrpjele velike gubitke u opremi i ljudstvu, a aktivno kretanje ambulantnih vozila u ukrajinskim gradovima, uključujući Kijev, po njegovom mišljenju, ukazuje na opterećenje bolnica koje se nalaze u blizini fronta.

Zaključio je da je glavna bitka i “najteži” cilj preuzimanje potpune kontrole nad regijom Donbas, što će se vjerovatno dogoditi do jeseni ove godine.

Izvor: Al Jazeera