Koliko je istine u tome da Ukrajina preuzima vodstvo u ratu sa Rusijom?

Tok vojnih operacija prema strateškom gradu Harkovu, u blizini granice s Rusijom, obavijen je nejasnoćama.

Ukrajinska artiljerija stacionirana u regiji Harkova nastavlja bombardirati ruske položaje (Reuters)

Piše: Fahim al-Sourani

I dalje postoje nejasnoće u pogledu izvođenja vojnih operacija na sjeveroistočnom frontu prema strateškom gradu Harkovu, u blizini granice s Rusijom. Ukrajinske vlasti naglašavaju da je došlo do vojnog prodora u toj regiji i oslobađanja 30-ak gradova, što ruska strana poriče, a Moskva šalje dodatna pojačanja na to područje.

Značaj uobičajene taktike “napadni i bježi” u oružanim sukobima nadilazi pitanje istine i ozbiljnosti zvaničnih izjava ukrajinskih i zapadnih zvaničnika u vezi sa, kako kažu, stanjem slabosti i početkom pada morala ruskih vojnika, pa sve do priča kako Kijev preuzima vodstvo u ratu.

Što se tiče Ukrajine, vraćanje kontrole nad brojnim područjima na istoku zemlje smatra se, u svakom slučaju, najvećim vojnim postignućem koje je ostvareno nakon povlačenja ruskih snaga u martu iz okoline glavnog grada Kijeva.

Vrsta ludila

Ruski stav o tome iznio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima (UN) Vasilij Nebenzia tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o sukobu u Ukrajini, u kojem je opisao pokušaje ukrajinske vojske da napadne neke dijelove fronta, uključujući bitke velikih razmjera prema Harkivu, kao “jednu vrstu ludila”. Naglašava i kako nema značajnijeg proboja na ovoj liniji sukoba.

Dok ruski izvori govore da su ukrajinske snage uspjele ući 30 kilometara duboko u teritoriju Balaklija u provinciji Harkov, s njihove strane nema potvrda niti negiranja da su te snage preuzele kontrolu nad gradom, s tim da priznaju da se vode “žestoki sukobi” kod Ševčenkova.

Istovremeno govore i o odbijanju napada ukrajinskih snaga u oblasti Kupiansk, koju u potpunosti kontriraju ruske oružane snage.

Bez komentara

Izvještaji o žestini borbi u oblasti Harkov počeli su pristizati od početka septembra, a rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je osujećen pokušaj Ukrajine da napreduje u regiji Ruskije Tiški.

Međutim, dva dana kasnije, Ministarstvo nije objavilo, kao što je to bilo uobičajeno, poseban izvještaj o vojnim akcijama u blizini Harkova u sjeveroistočnoj zoni sukoba, već je samo saopćilo da ukrajinske snage “nastavljaju svoje neuspješne pokušaje učvršćivanja u odvojenim oblastima u pravcu Nikolajevo – Krivoj Rog”.

Još od ranih sati 9. septembra, Ministarstvo odbrane Rusije nije davalo svoje komentare na informacije koje su iznosili vojni stručnjaci o tome da su ukrajinske snage ozbiljno intenzivirale svoje ofanzivne pokušaje u pravcu Harkova, ali je objavilo nove snimke na kojima se vide kolone ruskih snaga koje se kreću prema tom području.

Ruski posmatrači smatraju da ukrajinske snage vraćaju kontrolu nad selima i općinama na periferiji i da se to ni na koji način ne može smatrati prodorom ili prekretnicom u ratu.

Prema njihovom mišljenju, ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je prvi veliki vojni sukob u posljednjih 30 godina, koji, u osnovi, vode slične snage, pa su promjene, napredak i slabljenje karakteristično obilježje ovakvog tipa konflikta.

‘Vruć septembar’

Vojni stručnjak Viktor Litovkin objašnjava, govoreći za Al Jazeeru, da je razlog za slanje ruskih vojnih pojačanja u regiju “oslobađanje oblasti Harkov, regije Zaporožje, a zatim i drugih područja, kako se iz njih ne bi mogli pokrenuti napadi na oblasti Donjeck i Lugansk”.

Litovkin smatra da je potrebno otkloniti prijetnju od vatrenog oružja ukrajinskih snaga za najmanje 300 kilometara kako bi se obezbijedila sigurnost regije Lugansk i privelo kraju potpuno preuzimanje kontrole nad cijelom Donjeckom regijom.

Prema njegovim riječima, taj zadatak će sada biti povjeren vojnim pojačanjima koja idu u Harkiv, zbog čega će ovaj septembar biti “vruć” po intenzitetu borbi, kako je rekao.

Napad na zahtjev

Direktor Centra za političko predviđanje, Denis Krkodinov kaže da su nakon, kako je opisao, “neuspješnih pokušaja” da pokrenu napad na regije Zaporožje i Herson na jugu, ukrajinske snage krenule u kontranapad na liniju Harkov, duž fronta u oblastima Balaklija, Izjum i Kupjansk.

Nastojanje Kijeva da “po svaku cijenu” zabilježi makar jedno vojno postignuće, Krkodinov povezuje s dolaskom novog zapadnog paketa pomoći, kao i sa nastojanjima zapadnih političara da opravdaju svrsishodnost zapadne podrške Kijevu, koja je premašila 50 milijardi dolara, uzimajući u obzir reperkusije rata u Ukrajini na evropsku i američku ekonomiju, koje su se tamo počele jasno pojavljivati.

Margina manevra

Uporedo s tim, ruski stručnjak potvrđuje da nije dovoljno osloniti se na vojna čitanja koja se, prema njegovom mišljenju, stalno mijenjaju kako bi se objasnio tok i budućnost rata u Ukrajini, već da treba uzeti u obzir izreku “Rat je varka”. Objašnjava da je političko i vojno rukovodstvo u Rusiji namjerno koristilo vrlo apstraktne i dvosmislene formulacije kada su u pitanju ciljevi vojne operacije u Ukrajini, kao što su “demilitarizacija” i “denacifikacija”, što se može tumačiti na različite načine.

Krkodinov je dodao da se to namjerno radi kako bi se otvorio prostor za manevriranje i objavljivanje kraja vojne operacije kada se postignu politički prihvatljivi rezultati koje društvo može prihvatiti.

Međutim, napominje da se trenutna situacija razvija na takav način da je vrlo vjerovatno da u dogledno vrijeme neće biti postignut mirovni sporazum s Kijevom pod manje-više prihvatljivim uslovima.

Izvor: Al Jazeera