Šale kao najnovije ukrajinsko oružje u ratu

‘Biramo da gledamo stvari kroz komičnu prizmu. To nam olakšava da preživimo drastične situacije.’

Objava na Twitter profilu Ukrainian Memes Forces ismijava ruskog predsjednika Vladimira Putina [Screengrab/Ukrainian Memes Forces]

Devetog avgusta, najmanje desetak eksplozija potreslo je rusku vojnu bazu na Krimu.

Rusko ministarstvo odbrane izbjeglo je pripisivanje krivice – rekavši da je „detonacija nekoliko skladišta avio-municije“ dovela do eksplozije – dok se ukrajinska vojska pravila naivna. Nije preuzela odgovornost za oštećene borbene avione, niti za naredni napad dronom na sjedište mornarice u predjelu pod ruskom okupacijom.

Umjesto tog, ukrajinsko ministarstvo odbrane podrugljivo je upozorilo na Twitteru na opasnosti koje sa sobom nosi pušenje – sarkastično sugerišući da su ruski vojnici sami izazvali eksplozije bacanjem zapaljenih cigareta.

„Vrijeme je da idemo kući … Krim je Ukrajina“, piše na videosnimku lažne turističke ponude koji je objavljen na Twitteru i na kojem u pozadini svira Bananramina pjesma iz 1983. Cruel Summer (Okrutno ljeto), a koji prikazuje šokirane kupače koji bježe sa obližnje plaže dok se dim od eksplozija nadvija u pozadini.

U narednim danima, pojavilo se mnoštvo sličnih satiričnih objava na raznim Twitter profilima s korisničkim imenom ukrajinske vojske.

U jednoj objavi podijelili su savjet Svjetske zdravstvene organizacije da „pušenje ubija“.

Još jedan posebno oštar tvit prikazao je ‘Captcha’ kod sastavljen od izgorenih aviona s uputama kako da „dokažete da niste robot“.

„Klikni na svaku sliku na kojoj je avion. Ako nema nijedne, klikni na opciju Preskoči“, pisalo je.

Salva sarkazma

Digitalne šale su najnovije ukrajinsko oružje u ratu. Vojni ishod je nesiguran u sukobu koji ulazi u sedmi mjesec. Ali salve sarkazma koje imaju milione pregleda na Telegramu, Twitteru i drugim društvenim mrežama nailaze na snažan odjek u domovini, ali i kod globalne publike govornika engleskog.

„Vojna situacija je vjerovatno u ćorsokaku“, kaže Corneliu Bjola, profesor diplomatskih studija na Univerzitetu Oxford, stručnjak za digitalne poruke. „Ali humor pomaže Ukrajini da pobijedi u informacionom ratu.“

Poruke su bile ozbiljne odmah nakon početka invazije 24. februara, kaže on. Ministarstvo je objavilo informacije o ruskim gubicima i podijelilo inspirativne tvitove predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ali kako se sukob odužio, kaže Bjola, vlada je donijela stratešku odluku da drži lokalce i strance uključenima kroz pamtljive, kratke poruke koje su pogodne za brojna dijeljenja, i koje iz razloga što su na engleskom, ostavljaju posebno snažan dojam na publiku na Zapadu.

Nakon prvog mjeseca rata, dosjetljivi kreativci iz ministarstva odbrane su objavili „Ukrajinske Oskare 2022“. Ovaj objava je obuhvatala nekoliko video klipova, kao npr. onaj na kojem ukrajinski farmeri vuku ruska vojna vozila (sa natpisom „Najbolja sporedna ženska uloga za nastup u filmu Pripitomljavanje rovčice“) ili onaj koji prikazuje rakete Javelin (uz natpis „Najbolja glumica – Javelin za moćnu izvedbu Spaljivanje Orka“)

Umećući ovakve reference na američku pop kulturu, tehnološki potkovani propagandisti su signalizirali da je Ukrajina dio Zapada. Drugi tvitovi sadrže citate boksera Mikea Tysona ili one iz filma Rambo. Jedan od najnovijih migova Zapadu, objavljen 31. avgusta, sadrži popularnu britansku pjesmu iz Drugog svjetskog rata „Run, Rabbit, run“ (Trči, zeko, trči):

Vladini komunikatori drže se kohezivnog narativa: crtajući karikature Vladimira Putina i njegove vojske kao sve slabiju silu.

Šale budu rjeđe kada Ukrajina pretrpi teške gubitke ili posebno užasne zločine. Naprimjer, kada vojna kampanja nije išla dobro u junu i u julu, bilo je manje sarkazma. Sada kada se čini da im ide bolje, ironija se vratila s osvetom.

Viralni mem na TikTou koji je objavljen 22. avgusta pozicionira HIMARS, laki prenosni raketni sistem – oružje koje je pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruskih snaga – kako pluta na ružičastom čamcu na napuhivanje. Okrenut na ključnom Kerčkom mostu koji povezuje Krim i Rusiju, natpis kaže: „Imamo vas na oku!“

U drugom humorističnom gestu, u sklopu slavlja 31. ukrajinskog Dana nezavisnosti 24. avgusta, vlasti su duž uobičajene paradne rute u Kijevu poredale uništena ruska vojna vozila.

Svi, od ministara do vojnika na ratištu, objavljuju na Twitteru. Nezavisni izvori kao što je profil Ukrainian Memes Forces kreiraju zalihu britkog sadržaja koji se naveliko dijeli. Ovaj Twitter profil ima više od 250 000 pratitelja, među kojima su i diplomate.

Fotografije, pjesme, videa

Ismijavanje Rusije nije ništa novo. Nakon invazije na Krim 2014, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izgradilo je svoj kapacitet za digitalne poruke u strateškoj komunikacijskoj jedinici na čijem čelu je bio Dmitro Kuleba, uz savjete od Velike Britanije i SAD-a. Darovi i memi iz TV serije Simpsonovi počeli su se pojavljivati u digitalnoj propagandi.

Godine koje su uslijedile dale su Ukrajini priliku da usavrši svoj sarkazam protiv Rusije, a Kuleba je tu vještinu donio na svoju trenutnu poziciju ministra vanjskih poslova.

Osim što ismijava Moskvu, ukrajinska vojska ističe svoj nježan odnos prema životinjama, kako bi naglasila ljudskost svojih vojnika. Memi i videa pokazuju kako su evakuisali kućne ljubimce i životinje iz zooloških vrtova, naspram prizora koji pokazuju brutalnost Rusa.

UkrARMY cats & dogs svakodnevno objavljuje fotografije krupnih vojnika koji maze mačiće i štenad. Ova slatka stvorenja se sklupčaju u kacigama i pored teškog naoružanja.

Patron, neodoljivi Jack Russell terijer, poznat je kao i pojedini ministri. Viralni videi prikazuju ga kako skače okolo u svojoj maloj pancirnoj jakni, njuškajući neeksplodirane mine kako bi spasio naciju.

Treća linija poruka uključuje videa koja su u suštini ljubavne pjesme uništenju, ali komične; šaljive balade pjevaju se bacačima raketa i prizorima bombardovanja. Ovo glorificiranje rata na ivici je fetišizma, ali pamtljiva muzika sa zajedljivim stihovima podigla je stotine hiljada na noge.

Uzbudljiva oda turskim dronovima Bajraktar, ima gotovo dva miliona pregleda. Prikazuje nasmijane uniformisane muškarce kako plešu s puškama dok ismijavaju Ruse kao „ovce“ i „orke“.

Ruske digitalne poruke

Nasuprot tome, gledamo uglavnom stroge objave na društvenim mrežama iz Moskve od početka invazije. „Rusija je shvatila rano da bi im se humor mogao ‘obiti o glavu’ jer je javno mnijenje protiv njih“, kaže Ilan Manor, predavač komunikacija na Univerzitetu Ben Gurion u Negevu. Žrtva može ismijavati agresora, ali obratno ne može, dodaje on.

Ruske digitalne poruke umjesto tog maksimiziraju prijetnje, kao što je ona nuklearnim ratom. Teško je izazvati strah ako izazivaš kikot.

Ova ozbiljnost predstavlja odmak od uobičajenog pristupa Putinove vlade, koja je ranije koristila nagrizajuću parodiju da omalovaži zapadne lidere i narative, i da otupi kritike zbog uplitanja Rusije u pitanja drugih država.

Kada je 2014. NATO objavio satelitske snimke ruskih tenkova u napadu na Krim, ruske ambasade su na Twitteru objavile sliku tenkova igračaka, odbacivši ih kao „najuvjerljiviji dokaz“ koji je NATO mogao smisliti.

Diplomatski trolovi su opet pribjegli istoj taktici 2016, kada je tadašnji američki predsjednik Barack Obama istjerao 35 ruskih diplomata. Ruske ambasade su na Twitteru objavile sliku pačeta uz koju su napisali LAME. (prim. prev. lame-duck na engleskom označava funkcionera kojem ističe mandat).

Dvije godine kasnije, kada je Velika Britanija tvrdila da je Rusija otrovala bivšeg špijuna i njegovu kćerku, ruska ambasada u Londonu objavila je sliku Herculea Poirota, detektiva iz krimi-romana Agathe Christie uz natpis „U odsustvu dokaza, definitvno nam treba Poirot u Salisburyju!“.

‘Smišljamo šale da bismo sačuvali zdrav razum’

U današnjoj Ukrajini, omalovažavanje Rusije na sličan način pomaže da se podigne raspoloženje usred neumoljivog razaranja. Sada kada je rat postao novo normalno, Ukrajinci su se okrenuli crnom humoru izbrušenom tokom nacističkog holokausta i brutalnosti iz sovjetskog perioda, koji su zajedno ubili milione Ukrajinaca.

„Naši su životi kroz historiju bili teški, pa se stalno šalimo da bismo sačuvali zdrav razum“, Al Jazeeri je kazala Sofija Maksimov. Ova koordinatorica za komunikaciju u online publikaciji UkraineWorld pisala je o ukrajinskim ratnim šalama. „To je naša nacionalna karakteristika; biramo da posmatramo stvari kroz komičnu prizmu. To nam olakšava preživljavanje drastičnih situacija.“

Kada se osjeća depresivno i u strahu da krvoproliću nikada neće doći kraj, prestane gledati vijesti. Ali memi – „oni su uvijek tu za mene“.

Navela je jednu viralnu anegdotu koja ju je posebno zabavila, o starici koja je bacila teglu kiselih krastavaca na ruski dron. „Ljudi se pitaju je li to istina“, kaže ona. „Ali takva apsurdna situacija pomaže nam da se nasmijemo i smirimo.“

Pa ipak, s humorom je uvijek prisutan i rizik da se ode predaleko.

Ukrajinske šale su na račun napadača, ali ne i prema vlastitim borcima i žrtvama. Treba spomenuti i da Zelenski, koji je prije nego što je postao predsjednik bio komičar, većinom izbjegava šaljive tvitove tokom rata. On ipak želi da ga shvate ozbiljno kao državnika.

„To je crvena linija“, kaže Maksimov. „Cijelo društvo to razumije.“

Izvor: Al Jazeera